Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hasiči kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích nasadili i tank. Jsou dnes připraveni lépe?

Autor: VaB - 
22. dubna 2021
19:44

Když se 16. října 2014 ozval první výbuch v muničním areálu ve Vrběticích, nikdo netušil, jak dlouhá a náročná práce hasiče a policisty čeká. Po téměř šesti letech byl v říjnu loňského roku zásah ukončen. Jak vypadal začátek této obří akce a jak se hasiči a policisté v souvislosti s tímto zásahem poučili do budoucna?

„Ozývají se výbuchy, je tu plamenné hoření na střeše. Hasit se to nedá, zahajujeme obranu. Dochází k sérii velkých výbuchů, cisterny jsme odstavili do bezpečné vzdálenosti." Přesně takhle zněla první hlášení velitele hasičů z místa muničního skladu ve Vrběticích. 

Hasičům se také povedlo pořídit patrně poslední fotografii skladu v jeho původní podobě. O pár chvil později ho exploze rozmetala na maličké kousky.

Vše začalo voláním na tísňovou linku 112 v 9:49 ráno. Odstartoval tak naprosto výjimečný zásah, který trval šest let.

Na místo okamžitě vyjelo velké množství hasičské techniky, policisté a záchranná služba. Jednotka hasičů z Valašských Klobouk k hale číslo 16 ani nedojela, zůstala stát asi půl kilometru od ní, kde byly kryty terénem.

Vteřiny před katastrofou

Velení si převzal velitel z Valašských Klobouk, Jiří Ovesný. Hasiči mezitím provedly průzkum, jestli se v budově někdo nenachází. Ukázalo se, že ne, chvilku na to Ovesný rozhodl o stažení svých mužů do bezpečné vzdálenosti. 

Kdyby se tak nerozhodl, exploze mohla být daleko tragičtější. Chvilku po ústupu totiž došlo k devastačnímu výbuchu, který halu rozmetal. „Npor. Mgr. Jiří Ovesný, velitel stanice Valašské Klobouky HZS ZLK, za toto osudové rozhodnutí později převzal z rukou prezidenta republiky čestné uznání,“ psal mluvčí hasičů Rudolf Kramář.

Hasičský tank na místě

Vzhledem k tomu, že na místě bylo po několika hodinách více policistů než hasičů, velení převzal policejní velitel. Ze vzduchu provedla Letecká služba Policie ČR průzkum, pomáhal v tom i armádní vrtulník.

Na místo se následně začali sjíždět pyrotechnici. Tohle byla práce pro ně. Stejně tak k místu začala přijíždět i speciální technika hasičů ze záchranného útvaru a policie. K místu dokonce dorazil i hasičský tank.

SPOT 55 je dělaný pro podobné zásahy. Je postaven na podvozku tanku T – 55 a je určený k likvidaci požáru v podobně nebezpečných místech, je totiž obrněný. V případě velkého ohrožení posádky se může řídit i na dálku. Do té doby to byl jediný kus pancéřované techniky u hasičů. 

Jelikož s normálními vozidly se k epicentru výbuchu nedalo pořádně dostat, neboť to bylo nebezpečné, přivezla na místo policie svůj obrněný transportér, BRDM-2.

Nová speciální technika

Vzhledem k tomu, že policie a ani hasiči neměli dostačující techniku, která by byla podobně mimořádné zásahy schopná zvládat, museli jednat. A tak se začalo nakupovat.

Policie se zaměřila na techniku primárně určenou pro pyrotechnickou službu. Došlo například k nákupu kolového bagru, který slouží k odklízení trosek. Další velkou novinkou však byla ohromná Tatra. 

Tatra 815 nové generace je jedinou v republice. Výhodou je, že má nejvyšší balistickou ochranu, tudíž ideální stroj na práci ve Vrběticích. A tady byl také poprvé nasazen, hned po převzetí. Ochrana posádky je tak vysoká, že kdyby v nákladovém prostoru vybuchla letecká puma, nic se lidem v kabině nestane. Vůz stál přes 11 milionů. 

I hasiči do nové techniky investovali. Došlo k nákupu nových zodolněných stříkaček. I ty jsou vybaveny balistickou ochranou a jsou určeny do zásahu s podobnou nebezpečností. Jde o Tatru s názvem Titan – velká cisterna, menším bráchou je pak Triton – menší cisterna určena spíše pro průzkum.

Další výbuch a ukončení

K druhému výbuchu došlo 3. prosince téhož roku. Pro složky IZS to byl bezesporu extrémně náročný a nebezpečný zásah, který trval bez tří dní šest let. Vyžádal si i dva životy. V sobotu přišel premiér Andrej Babiš a ministr vnitra a zahraničních věcí Jan Hamáček s šokujícím odhalením - za výbuchy patrně stála dvojice ruských agentů GRU.

Video  Ruští agenti u výbuchů ve Vrběticích  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

e.lesanova ( 22. dubna 2021 20:46 )

"Někdo" volal ??? U muničního skladu nebyl ani vrátný, když dveře skladu byly otevřené z obou stran ?? Nikde nikdo a nejdřív "hořelo" ?? Věděli vůbec hasiči, že jedou ke skladu munice, nebo to bylo "překvapení" až na místě?? Na kamerách nikdo, majitelé tvrdí, že nikdo "pochybný" nikdy nebyl vpuštěn, zabezpečení tristní....tohle je sága na pokračování protichůdných informací ze všech stran

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání