Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vakcíny zabírají i na nakažlivou deltu. Experty příjemně překvapila hlavně Moderna

Autor: sova, ČTK - 
13. srpna 2021
05:00

Vakcína společností Pfizer/BioNTech proti covidu-19 je pouze ze 42 % účinná proti variantě delta, zatímco Moderna má 76% účinnost, tvrdí studie americké Mayo Clinic. Naznačuje tak, že dvě nejčastěji používané vakcíny proti koronaviru ve Spojených státech nemusí být tak účinné proti indické variantě. Míra hospitalizace mezi očkovanými lidmi zůstala nízká i přes nárůst případů. Informoval o tom britský Daily Mail.

Nová studie naznačuje, že současné vakcíny proti covidu-19 nemusí být tak účinné proti indické variantě delta ve srovnání s původním kmenem viru.

Vysoce nakažlivá varianta delta je dominantním kmenem v USA a existují obavy, že má jedinečnou schopnost způsobit případy nákazy i mezi plně očkovanými.

Rostou také debaty o tom, že v blízké budoucnosti budou Američanům k dispozici třetí dávky vakcín pro zachování imunity proti dalším variantám virů. Pro studii tým shromáždil data o více než 25 000 Američanech od ledna do července.

Znepokojivý počet těhotných s vážným průběhem

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) navíc ve středu doporučilo těhotným ženám, aby se nechaly očkovat proti covidu-19. Odkázalo přitom na data o bezpečnosti vakcín, podle nichž očkování nezvyšuje riziko samovolného potratu. Obavy americkým úřadům naopak působí fakt, že v nemocnicích v místech ohnisek nákazy je hospitalizován znepokojivý počet nastávajících matek s vážným průběhem covidu-19.

U nastávajících matek je při nákaze koronavirem podle CDC vyšší riziko vážného průběhu nemoci a předčasného porodu. Podle dat CDC bylo ale v USA nejméně jednou dávkou vakcíny proti covidu-19 naočkováno jen 23 procent těhotných žen. Původně CDC očkování těhotným ženám přímo nedoporučovalo, ale uvádělo, že by vakcinaci proti covidu-19 měly konzultovat se svým lékařem.

V USA docházejí lůžka

Vakcíny jsou bezpečné a účinné a zvýšit proočkovanost nikdy nebylo naléhavější, protože čelíme vysoce přenosné variantě delta a vidíme závažné následky covidu-19 mezi neočkovanými těhotnými lidmi,“ uvedla v prohlášení ředitelka CDC Rochelle Walenskyová.

Nové doporučení CDC přichází ve chvíli, kdy v USA stoupají počty koronavirových infekcí a s nimi spojená úmrtí a hospitalizace. V některých nemocnicích na Floridě, v Arkansasu, Louisianě a Mississippi došla lůžka pro nové covidové pacienty. Současný rozmach nákazy je připisován nakažlivější variantě delta. Někteří odborníci se také domnívají, že mutace delta způsobuje vážnější průběh nemoci než původní varianty viru. To je však stále předmětem bádání.

romario71 ( 13. srpna 2021 20:23 )

Mám dvacet litrů v dílně pro ovce co se nechají očkovat.😄

bleskovka ( 13. srpna 2021 14:04 )

Kolik zemře lidí po vakcíně nevíte?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa