Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč mají i plně očkovaní pozitivní testy? Trable stihly i českého olympionika či ministra

Autor: mav, Financial Times - 
29. července 2021
05:00

Co mají společného americký basketbalista NBA Chris Paul, britský ministr zdravotnictví Sajid David a český plážový volejbalista Ondřej Perušič, který byl v Japonsku během olympiády deset dní v izolaci? Pozitivní test na koronavirus i po očkování. Takových případů přibývá, obvykle ale – dle očekávání – mají mírný průběh, píše deník Financial Times.

Žádná vakcína není účinná na 100 %, to se ví od začátku a nakažení očkovaní odborníky nijak nepřekvapují. Zpravodajství může působit dojmem, že jde o rozšířenou záležitost, skutečná čísla však zůstávají malá, jak experti očekávali.

„Neexistuje žádné dokonalé očkování, ani covid není výjimkou,“ připomíná William Schaffner, profesor virologie na Vanderbiltově univerzitě. Za nejúčinnější vakcínu založenou na živém viru se považuje očkování proti žluté zimnici. Po jedné dávce má dlouhodobou imunitu 98 procent lidí. I tak to znamená, že průměrně 2 procenta se nakazí.

Třetí fáze klinických testů předních vakcín na covid-19 ukázaly vysokou účinnost proti onemocnění (symptomatickým projevům nákazy), přes 90 procent. Čísla z praxe ze Spojeného království, Izraele a Kanady jsou o něco málo nižší, patrně kvůli šíření nové varianty delta (v době klinických testů ještě nebyla).

Například Anglie za čtyři týdny do 19. července zaznamenala 105 598 pozitivních s variantou delta; 17 % z nich předtím bylo plně očkováno (uplynuly nejméně dva týdny od druhé dávky).

Proč je víc očkovaných nakažených?

Statistiky však mohou trochu mást. „Když dosáhnete extrémně vysoké proočkovanosti napříč věkovými skupinami, je pravděpodobné, že mezi pozitivními případy budou převažovat očkovaní,“ říká pro FT Anthony Masters z Královské statistické společnosti. V Izraeli už k tomu v polovině července došlo: země naočkovala skoro 60 procent obyvatel a z šesti tisíc nových případů za týden 15. – 21. července bylo 52 procent očkovaných.

„Kdyby byli očkovaní úplně všichni, tak každý, kdo by skončil v nemocnici nebo zemřel, byl očkovaný,“ dodává Masters. „Je to známka úspěšné očkovací kampaně.“ A přidává příklad ze silnic: Asi dvě třetiny Britů, kteří zahynou při autonehodách, mají bezpečnostní pás. Celkově se ale poutá skoro 99 % lidí, takže na zbývající procento připadá třetina všech úmrtí.

Jedna věc je však podíl očkovaných na počtu nakažených a druhá celkový počet nakažených – a ten díky očkování klesá. Vážný průběh covidu-19 má jen velmi málo očkovaných. Podle anglického zdravotnictví je vakcína od BioNTechu/Pfizeru z 96 % účinná proti nutnosti hospitalizace, pro oxfordskou vakcínu (AstraZeneca) to je 92 %.

Podle propočtů FT například vakcína u osmdesátníka snižuje riziko úmrtí na úroveň padesátiletého, z jednoho procenta na zlomek promile. „Kdykoliv si pacienti stěžují, že i přes očkování měli mírnou chorobu, odpovídám, jak jsem řád, že jsou tu a mohou si stěžovat,“ říká profesor Schaffner. Takoví by bez očkování měli pravděpodobně vážný průběh, ba by možná zemřeli.

Kolektivní imunity nelze dosáhnout?

Bohužel zatím nelze snadno testovat, jak chráněný člověk je. Test na protilátky nezachytí B lymfocyty a T lymfocyty, které doplňují imunitní systém; vědci ještě nemají jasno, jak jejich přítomnost hodnotit.

„Nedokonalé vakcíny zřejmě odsouvají kolektivní imunitu mimo dosah, zvláště když čelíme variantě delta,“ soudí Kit Yates, matematický biolog Univerzity v Bathu. Podle něj by se práh, nad nímž by se koronavirus nemohl divoce šířit, mohl nacházet nejméně na 90 % proočkovaných.

Třetí dávka vakcíny

To uskutečnit by bylo velice ambiciózní číslo. Proto se také zvažuje, zda nedávat ještě třetí dávku vakcíny. Předpokládá se, že za nějakou dobu to bude tak jako tak nutné, zatím je však covid-19 příliš novou záležitostí, než aby šlo dlouhodobý účinek vakcín zkoumat.

„Zatím se neprokázalo, že by začínala slábnout imunita u lidí, kteří dostali vakcíny v prosinci nebo lednu, nebo že by měli větší riziko se nakazit,“ citovala CNN Jaye Butlera, zástupce ředitele pro infekční choroby z amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Podle CDC zaznamenaly americké nemocnice (k 6. červenci) jen 5186 nakažených očkovaných – a ze třetiny nešlo o hospitalizace kvůli covidu, nýbrž o jiné příčiny. CDC nicméně dodává, že bezpříznakové přenašeče jen tak statistiky nezachytí. Už proto, že se zdaleka tolik nebudou chodit testovat jako neočkovaní.

„Když jste plně očkovaní, šance se nakazit je daleko nižší, ale také se hodně snižuje pravděpodobnost, že budete asymptomatickým přenašečem,“ uvádí pro CNN dr. Leana Wenová z Univerzity George Washingtona. „I kdybyste se měli nakazit, přenášíte daleko menší objem viru, a tak ho tolik nemůžete předávat dalším lidem. Avšak problém je s variantou delta, ta se u infikovaných neočkovaných lidí vyskytuje ve větších objemech.“

Tak jako tak už Izrael jako první země začal třetí dávku nabízet dospělým s vážnými zdravotními komplikacemi.

Vedle toho se farmaceutické firmy a ústavy snaží vyvinout vakcíny nové generace, účinnější proti nakažlivější variantě delta a dalším mutacím. Pfizer plánuje začít klinické testy v srpnu, uvádí Financial Times.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. července 2021 16:40 )

neočkovaní nikam nemůžou, tak asi si jó

Jirik-ta ( 29. července 2021 08:46 )

diskriminace, normálka

bafy81 ( 29. července 2021 08:20 )

Já nechápu, proč se porad vsichni tak diví a vznikají články s palčivým titulkem 🤦🏻‍♀️ Však je uz od začátku známo, že by očkování mělo zajistit pouze hladsi prubeh onemocnění. Nezajistí nenakazitelnost. Proto mi povolení typu, očkovaní mají spoustu výhod i bez testu ( viz.Slovensko) přijde nelogické. Pak budou nemoc roznášet pouze očkovaní

Jirik-ta ( 29. července 2021 08:18 )

2021-07-28 PCR_31 486 (176) 0.6% ; antigen_55 394 (19) 0.03% ; 47 hospit.

Jirik-ta ( 29. července 2021 08:11 )

a vůbec proč pořád připichovat další dávky, když spolehlivost-účinnost je skoro 100%

Zobrazit celou diskusi