Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velká studie o účinnosti vakcín: Která nejlíp zabírá na nebezpečnou deltu?

Autor: Darina Jíchová - 
22. července 2021
05:00

Ve světě řádí nakažlivější forma covidu-19 známá jako varianta delta, poprvé byla objevena v Indii, kde letos na jaře způsobila smrtící druhou vlnu nákazy, i proto se mutace zprvu nazývala indická. Pozornost laické a hlavně vědecké veřejnosti se upírá na vakcíny a jejich účinnost. Newyorští virologové představili novou studii, která uvádí, že jednodávková vakcína od firmy Johnson & Johnson (J&J) je proti variantě méně efektivní než očkovací látky společností Pfizer a Moderna, uvedl list Daily Mail.

Studii představili odborníci z newyorské lékařské fakulty Grossman School of Medicine pod vedením virologa Nathaniela Landaua. Ten dodal, že lidé po očkování Johnson & Johnson budou potřebovat přeočkování, tuto vakcínu dostalo zhruba 13 milionů Američanů. Rozbory protilátek ukázaly, že u lidí s vakcínou Johnson & Johnson je jejich míra pětkrát až sedmkrát menší.

Vědci uvedli, že vakcína Johnson & Johnson je stále proti variantě delta účinná, ne však tak jako ty od Pfizeru a Moderny. Stejně jako jednodávková očkovací látka je na tom i očkování od AstraZeneky, která je vyrobená na základě stejné technologie jako J&J. Studie byla zveřejněna jen pár dní poté, co šéfka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská oznámila, že varianta delta tvoří ve Spojených státech 83 procent všech nových případů.

Problémová vakcína Johnson & Johnson

Studie ukázala další problém vakcíny J&J, jejíž vývoj se od počátku potýká s komplikacemi, ať už šlo o přerušení výzkumu, zmatky u složení, nutnost ničení vadných dávek či dohadování zdravotnických úřadů, zda je vakcína účinná. „Naše studie lidem rozhodně neříká: Nedávejte se očkovat vakcínou J&J,“ zdůraznil Landau. Dodal, že on a jeho tým doufají, že brzy dojde k přeočkování a lidé dostanou buďto druhou dávku J&J, nebo tzv. booster dávku vakcín od Pfizeru nebo Moderny.

Předložená studie zveřejněná na webu biorxiv.org zatím čeká na odborné recenze a hodnocení, či na publikaci v nějakém vědeckém časopise. Její kritici uvedli, že testování bylo provedeno na malém vzorku pacientů. Experti pracovali pouze s 27 respondenty, 17 z nich bylo po dvou dávkách vakcíny společností Pfizer a Moderna, zbytek byl očkován J&J.

Vědci vysvětlili, že u respondentů po vakcíně J&J byly protilátky po vystavení variantě delta pětkrát až sedmkrát nižší, to lidé po očkování od Pfizera nebo Moderny ve stejné situaci měli protilátky „jen“ třikrát nižší. „Tato nižší míra protilátek dokazuje, že ty, které zbyly, jsou slabé na to, aby odolaly deltě. To je dost znepokojující,“ komentoval další americký virolog John Moore.

Virolog: Chtělo to dvě dávky už od začátku

Tématem účinnosti vakcín proti variantě deltě se zabývá hned několik studií, například v květnu anglický úřad veřejného zdraví (PHE) zveřejnil výzkum, podle kterého je vakcína Pfizer po dvou dávkách z 80 procent účinná proti nákaze variantou delta, z 88 procent brání proti symptomatické nemoci a z 96 procent zabraňuje hospitalizaci. Podobný rozbor účinnosti vakcíny Moderna zatím chybí.

Moore se rovněž domnívá, že J&J by se měl rovnou začít podávat jako ostatní dvoudávkové vakcíny. „Od začátku jsem si myslel, že by se měly dávat dvě dávky,“ prohlásil virolog. Mluvčí společnosti Johnson & Johnson Seema Kumarova reagovala na studii tím, že „neukazuje plnou podstatu imunitní ochrany, kterou jejich látka poskytuje“. Zároveň dodala, že jejich společnost si také nechala udělat několik průzkumů účinnosti vakcíny. Tyto studie dokázaly, že jejich látky jsou proti variantě delta účinné.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa