Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Až desetkrát účinnější: Pfizer chce prosadit třetí dávku vakcíny, u vlády narazil

Autor: ČTK - 
12. července 2021
12:58

Vakcíny firem Pfizer a BioNTech jsou po třetí dávce pětkrát až desetkrát účinnější než jenom po dvou dávkách. Tvrdí to zástupci firmy Pfizer, kteří v pondělí budou jednat s představiteli amerického zdravotnického systému o požadavku získat povolení k podávání třetí dávky. Odborný poradce americké administrativy Anthony Fauci v neděli nevyloučil, že se bude podávat i třetí dávka, ale řekl, že na to, aby ji vláda povolila nyní, je zatím brzo.

Zástupce Pfizeru Mikael Dolsten minulý týden tvrdil, že podle studie firmy se u lidí naočkovaných třetí dávkou zvýšila hodnota protilátek pětkrát až desetkrát ve srovnání s lidmi očkovanými dvakrát.

Fauci řekl, že Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) minulý týden rozhodly dobře, když ujistily, že nepovažují za nutné podávat třetí dávku.

V proočkované části USA se život vrací do normálu

„Na základě informací, jež máme k dispozici, nepovažujeme za nutné očkovat třetí dávkou. Neznamená to, že to tak zůstane, provádějí se právě studie toho, zda a kdy by se měla podávat třetí dávka,“ prohlásil Fauci.

Ve 320milionových USA má zatím obě dávky vakcíny 48 procent lidí a ve státech s nižší proočkovaností se rychle šíří varianta delta. Ředitelka CDC Rochelle Walenská uvedla, že se vytváří dvojí situace - v proočkované části USA se život vrací do normálu, zatímco v druhé přibývá hospitalizovaných.

Odpor vůči očkování jako „naprosté šílenství“

Podle Fauciho je nechuť k očkování u některých lidí nevysvětlitelná, protože studie prokazují prospěšnost vakcín ve smyslu ochrany proti nákaze i hospitalizaci.

Arkansaský guvernér Asa Hutchinson řekl, že v jižních a zemědělských státech je nedůvěra vůči vakcínám větší, protože tam převládá konzervativní myšlení a skepticismus vůči vládě“.

Člen Sněmovny reprezentantů, republikán Adam Kinzinger z Illinois, kritizoval odpor některých republikánských kolegů v Kongresu proti vakcinaci. Označil to za „naprosté šílenství“ a ty, kdo zneužívají strach z vakcín ke svým politickým cílům, označil za „naprosto klaunské politiky“.

illyria ( 12. července 2021 17:16 )

a DESÁTÁ vakcína je účinnější rovnou milionkrát... Farma firma chce prodat víc svého produktu, za jehož nežádoucí účinky nenese právní zodpovědnost....

zada ( 12. července 2021 15:43 )

Pokud nebudou provedeny zkoušky na protilátky, očkování pozbývá smysl. Ale pozor, abychom se nedostali kvůli "pragaci" vaykcín tak daleko, že by aboratoře protilátky začli "kamuflovat" a schválně říkali, že protilátky neáte, abyste se dali okamžitě naočkovat! Z toho mám v tomto světě byznysu a falše dost velké obavy, že se k tomu zdravotníci i propůjčí. Protože už dnes vám "cpou" léky ze kterých mají svoje "prebendy".

zada ( 12. července 2021 15:39 )

Propagandistické články....jak mohou znát protilátky, kdž je zjišťují jen u vybraných jedinců...(pokud je vůbec zjišťují!!!!!! Zápladní ekonomika se "uzdravuje" na úkor světocýh států, které vydávjají peníze (aby snad ochránili svoje národy) za něco co evidentně nebude do budoucna stejně fungovat. Kasy států, kde je výroby vakcín se plní na úkor jiných národů (kterým ani není dovoleno si vyrábět vakcíny svoje). Je to celé politický boj. A zřejmě brzo začnou lidé věřit i svým lékařům a všem kteří chtějí vakcíny do lidí "narvat" hlava nehlava, protože ssi lidé řeknou že to stejně dělají za peníze od farmacie a na zdraví lidu kašlou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa