Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dezinfikování kvůli covidu: Děláme to celou dobu zbytečně? Dost možná ano

Autor: Markéta Mikešová - 
23. dubna 2021
05:02

S každým novým měsícem získáváme stále více informací o tom, jak se nemoc covid-19 chová a co proti ní efektivně účinkuje. Jako prevence přenosu viru je od začátku udávaná dezinfekce povrchů i rukou, jelikož je to rychlé a levné řešení. Ale postupně se ukazuje, že dost možná zbytečné. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tento měsíc aktualizovalo svá doporučení, nově uvádí, že neustálé dezinfikování kýžený efekt proti covidu nepřináší. Stačí voda a mýdlo, jelikož virus se přenáší vzduchem.

Skoro všude, kam člověk vyrazí, se od minulého roku nachází dezinfekční stojany, případně je v prostorech nainstalováno UV světlo. Každý obchod prodává dezinfekce a antibakteriální gely, i když to vůbec neladí se zbytkem jeho nabídky. Svět se jednoduše ze strachu z covidu ponořil do dezinfekční mánie.

Ze začátku to bylo třeba. Nikdo pořádně nevěděl, jak je virus mocný, ani jakým způsobem se šíří. Dezinfekce byla vnímána jako opatření, kterým se nic nezkazí, potenciální benefit byl velmi vysoký. Nyní, více než rok po vypuknutí pandemie, už můžeme říct, že toho víme mnohem více než začátku a můžeme se podívat na původní opatření, zda skutečně fungují.

Podívalo se i americké CDC, tamní nejvyšší zdravotní autorita. Celé své doporučení pro základní hygienická opatření proti covidu aktualizovalo a uvedlo, že byť šance nákazy přes povrchy existuje, je minimální. Rozsáhlé dezinfikování všeho, čeho se lidé dotknou, tak příliš velký smysl nemá.

„Lidé se mohou nakazit virem, který způsobuje covid-19, kontaktem přes povrchy a objekty, nicméně důkazy ukazují, že riziko toho přenosu je ve skutečnosti malé,“ uvedla před několika dny na briefingu Bílého domu šéfka CDC Rochelle Walensky. Podle ní je dostatečné pravidelné používání obyčejného mýdla. „Uklízení pomocí čisticích prostředků pro domácnost, jako je mýdlo, fyzicky odstraní choroboplodné zárodky z povrchů. Tento proces je nutně nezabije, ale sníží riziko přenosu jejich odstranění,“ podotkla Walensky.

Dezinfekce choroboplodné zárodky skutečně zabije, ovšem když virus SARS CoV-2 obvykle na površích není, tak je to zbytečná snaha. „Ve většině případů pravidelné uklízení s čisticím prostředkem nebo mýdlem, bez použití dezinfekce, stačí k tomu, aby se snížilo riziko šíření covid-19,“ vysvětluje lékařka s tím, že dezinfekci doporučuje pouze tehdy, kdy byl potvrzený kontakt s nakaženou osobou.

Kvůli všudypřítomnému používání dezinfekce se v minulém roce rozmnožily případy intoxikace tímto prostředkem, a to jak po vědomém požití, tak nevědomém. Existují také značky, které obsahují zakázané látky, jak již dříve informovaly Blesk Zprávy. V neposlední řadě dezinfekce obsahují vysoké množství etanolu, který vysušuje pokožku.

Test ukázal, že virus nebyl na žádném povrchu

Přenášení covidu přes povrchy se věnoval také český Státní zdravotní ústav (SZÚ). Ve vyjádření aktualizovaném v listopadu loňského roku uvedl, že „předměty a povrchy mohou hrát roli při přenosu SARS-CoV-2, ale relativní význam této cesty přenosu ve srovnání s přímým vystavením respiračním kapénkám je stále nejasný“.

Mytí rukou mýdlem a dezinfikování virucidním prostředkem na bázi alkoholu dává do stejné roviny, upozorňuje nicméně, že praktiky mají smysl hlavně při kontaktu s nakaženou osobou, případně před jídlem, pitím, kouření a manipulací s často dotýkanými předměty, jako jsou bankovky a mince.

Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC) zase konstatovalo, že ve světě nebyl prokázaný přenos koronaviru kontaktem přes povrch. To automaticky neznamená, že k němu nikdy nedošlo, ale kdyby podobná cesta byla častá, už bychom měli data.

Že je riziko minimální, ukázal i únorový pokus molekulárního biologa Omara Šerého. Z jeho znaleckého posudku, který navíc poslední týdny používá Asociace nákupních center k argumentům, proč by obchody měly otevřít, vyplývá, že covid na površích není. Vědec vyrazil do olomouckého obchodního centra Galerie Šantovka a udělal desítky různých stěrů – na nákupních košících, na eskalátorech, WC apod. Výsledek? Ani jeden případ koronaviru.

„Co doma děláte s nákupem? Dezinfikovat nákupy, obaly, potraviny, poté co přijdete domů, je skutečně zbytečné. Vzorkování v nákupním středisku ukázalo, že držadla košíků, madla vozíků, ruce pokladních ani displeje automatických pokladen koronavirus SARS-CoV-2 neobsahují,“ hodnotil Šerý.

Význam respirátorů

Zprávy o nadbytečném dezinfikování a absenci viru na površích mohou vypadat pozitivně. Možná jsou. Nicméně zároveň to ukazuje, jak moc dominantní je přenos vzduchem. O to víc tak roste význam chránění dýchacích cest. Co lidé ušetří za dezinfekci, mohou investovat do kvalitních respirátorů, protože ty skutečně mohou udělat rozdíl ve výskytu virové nálože v populaci a přispět ke konci pandemie.

Video  Vědec Ždímal o šíření koronaviru, rouškách a respirátorech: Polovina Čechů pravidla nedodržuje  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

snehulak ( 23. dubna 2021 12:41 )

A to tam nedávají ani drahý Glycerol, který je nutný aby zabránil vysychání rukou.

dostojevskij ( 23. dubna 2021 12:38 )

Nechcete se mnou prosím založit firmu na odmořovací jednotky? Propaganda funguje a my se vesele napakujeme!!!!

snehulak ( 23. dubna 2021 12:37 )

Dezinfekce rukou zatím ještě nikomu neublížila. Vir se šíří nejen vzduchem (roušky), ale i tím kde sáhne ruka nakaženého. Madla v MHD jsou nejlepší přenašeči, nějaká dezinfekce ráno, v poledne a večer tomu nezabrání.

hafblaf ( 23. dubna 2021 10:55 )

Asi více věcí děláme zbytečně, ale co bychom neudělali pro podporu byznysu vyvolených. (Děti se ve škole všechny testují a pak se celý den dusí v respirátoru)

Ford Henry ( 23. dubna 2021 10:25 )

Dobrý pokus. Není to tak dávno kdy byla studie snad z Irska kde byl pravý opak. Že šance chytit to ze vzduchu je minimální.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa