Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor na nebezpečné dezinfekce: Některé jsou kontaminované látkou, po které oslepnete

Autor: Markéta Mikešová - 
21. ledna 2021
05:30

Dezinfekce na ruce není zrovna příjemná chemikálie, i když ale zabíjí viry a bakterie, stále musí být pro lidskou kůži bezpečná. Na trhu se přitom vyskytují takové, které nejsou. Kromě etanolu, který má být hlavní aktivní látkou, ve výjimečných případech obsahují i příliš mnoho nebezpečného metanolu. Ten může způsobit širokou škálu zdravotních problémů včetně oslepnutí. Dezinfekce kontaminovaná touto látkou se volně prodává na internetových tržištích, nebylo problém ji najít ani na českém e-shopu. Závadnou zásilku řešil nedávno také evropský úřad proti podvodům.

Dezinfekce na ruce se kvůli pandemii koronaviru stala běžnou součástí života. Najdete ji při vstupu do každého obchodu, zřejmě ji i všichni máme v kabelce nebo v batohu. Je to jeden z důležitých nástrojů pro zamezení šíření viru. V jeden moment dokonce šlo o nedostatkové zboží.

Právě proto se mnoho firem pustilo do výroby tohoto prostředku. Na trhu se najednou vyrojily desítky, ne-li stovky dezinfekcí a ne všechny splňují bezpečnostní standardy. Jsou to sice výjimečné případy, ale existují. Upozornil na ně například britský spotřebitelský úřad Tradings Standards, který je obdobou České obchodní inspekce (ČOI) – jedna z jím zkoumaných dezinfekcí obsahovala 37 procent metanolu.

Jednalo se o dezinfekční gel na ruce od čínského výrobce ibcccndc. Nejen, že obsahoval zmíněnou nebezpečnou látku, neměl ani dostatek etanolu (pouhých 7 procent), takže virus SARS-Cov2 nemohl efektivně zabít. Úřad urgoval stažení produktu z trhu. Blesk Zprávy zkoumaly, jak je tato dezinfekce dostupná v Česku, a ukázalo se, že ji lze volně koupit na jednom českém e-shopu. Prodává se také volně na internetových tržištích typu eBay a Wish, kde může lákat svou velmi nízkou cenou.

Dezinfekce s metanolem na českém e-shopu. Dezinfekce s metanolem na českém e-shopu. | reprofoto nejlevnejsiorisky.cz

Proč je metanol problém

Když se řekne metanol, většina Čechů si vzpomene na metanolovou aféru, kvůli které před osmi lety zemřelo 47 osob a kvůli které byla krátce zavedena celoplošná prohibice. Metanol je v podstatě nejjednodušší a nejtoxičtější forma alkoholu, jež představuje v dezinfekci nebezpečí ze stejného důvodu, z jakého dělala problémy v pančovaných kořalkách.

Byť má s etanolem velmi podobné chemické složení (a i etanol je ve vyšších dávkách jedovatý), hlavní problém je, že metanol lidský organismus přeměňuje na další sloučeniny, konkrétně formaldehyd a kyselinu mravenčí, které jsou velmi jedovaté. Nízké koncentrace až takovou „paseku“ nenadělají, a dokonce jsou v produktech běžně přítomné (maximální povolené množství metanolu upravují vyhlášky), vyšší už mohou vést k vážným zdravotním problémům až smrti.

Je možné zvracení, selhání centrální nervové soustavy, vnitřních orgánů a ztráta zraku. Kyselina mravenčí má totiž nepěknou vlastnost, že blokuje enzymy, díky kterým buňky dýchají a vyrábějí energii. Když je tento jejich proces narušen, postupně umírají. Často se to týká právě očního nervu, proto oslepnutí.

Samozřejmě u dezinfekce se nabízí otázka, že si ji lidé aplikují pouze na ruce, nekonzumují ji, tak proč se metanol řeší. Odpověď je jednoduchá – dokáže se vstřebávat i kůží. Pokud je mu člověk vystaven dlouhodobě a ve vysokých dávkách, otrava přes kůži může být stejně významná jako při vnitřním požití.

Bohužel se také nacházejí případy osob, které dezinfekci vypijí, ať už omylem, nebo záměrně. Již v loňském létě Toxikologické informační středisko při Klinice pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze informovalo, že jen do května zaznamenalo 107 případů požití dezinfekce. Obvykle si ji lidé přelili do jiné nádoby a pak ji zaměnili s nápojem. V ojedinělých případech ji dokonce vypili záměrně. Požití dezinfekce je vždycky problém, i u etanolové, ovšem pokud obsahuje nadlimitní množství metanolu, je to ještě násobně horší.

Laik rozdíl nepozná

Z těchto všech důvodů se tato látka jako složka nedoporučuje. Například americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvádí: „Metanol není přijatelná ingredience pro dezinfekční prostředky na ruce a nesmí se používat kvůli jeho toxickým účinkům.“

Varuje dokonce i globální obchodní asociace Methanol Institute (MI). „Metanol je průmyslový produkt, který je jedovatý, a neměl by se používat v dezinfekcích na ruce a dalších dezinfekčních prostředcích, kde existuje riziko kontaktu s kůží nebo nadýchání se a pozření,“ uvedl šéf skupiny Gregory Dolan a dodal, že kromě toxicity látka nedokáže viry efektivně zabít.

Slova vyřkl ve chvíli, kdy panoval celosvětový nedostatek dezinfekce a hrozilo, že někteří výrobci místo etanolu sáhnou právě po metanolu. Rozdíl mezi etanolem a metanolem totiž běžný konzument nerozezná, odhalí jej až chemická analýza. Navíc metanol je výrazně levnější, což může výrobce lákat, a je to důvod, proč se k pančování alkoholických produktů používá.

Obsahovaly jej i zásilky dezinfekce, které na konci loňského roku zadržely evropské úřady na základě informací od Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Balíky pocházely z Turecka a obsahovaly 140 tisíc litrů dezinfekčního prostředku na ruce s nebezpečně vysokou koncentrací metanolu. Vyšetřování také odhalilo, že zásilky nebyly první, ve skladech detektivové našli další uloženou toxickou dezinfekci.

Co by správně dezinfekce měla obsahovat

Světová zdravotnictví organizace (WHO) doporučuje dvě receptury na dezinfekci. První obsahuje etanol, peroxid vodíku, glycerol a destilovanou vodu, druhá je skoro totožná, jen místo etanolu zmiňuje isopropylalkohol. Verzi s etanolem obsahovala také dezinfekce Anti-COVID, kterou loni začala vyrábět řada českých firem.

Je nutné zmínit, že etanolu či isopropylalkoholu musí být v produktu dostatečná koncentrace, jinak nebude mít správné dezinfekční účinky. WHO uvádí 80 a 75 procent, obecně ovšem platí, že množství nesmí klesnout pod 60 procent, jinak se nebude konat virucidní účinek. Typ aktivní látky a její koncentrace je tedy nejdůležitější, na to se při nákupu vždy zaměřte.

žanyn ( 21. ledna 2021 18:46 )

Nejjistější a nejúčinnější dezinfekce je otevřený oheň To znali už staří indiáni a trempové.Virus shoří zaručeně dřív, než se spálíte. Vždyť i mnohem větší částice shoří, natož ta nicka zvaná virus....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa