Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Slivovice nepomůže. Lidé používají dezinfekci na ruce špatně, upozorňuje lékárník

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
18. září 2020
05:30

České lékárny zažily na jaře nebývalý nápor zájmu zejména o ochranné prostředky, také se masivně vykupovaly léky s obsahem paracetamolu. Nyní, kdy počet nakažených covidem-19 stoupá, hlásí, že jsou lépe připravené a všeho je dostatek. Česká lékárnická komora (ČLnK) upozorňuje, že mnoho lidí nepoužívá dezinfekci na ruce správně. S příchodem podzimu a respiračních onemocnění, mezi které covid-19 také patří, viceprezident ČLnK  Martin Kopecký radí, jaké léky byste si měli pořídit a čím posílit imunitu.

Viceprezident ČLnK PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D. pro Blesk Zprávy veřejnost ujistil, že lékárny jsou na situaci, kdy stoupá počet nakažených novým typem koronaviru, připravené.

„Momentálně máme informace z lékáren a distribučních skladů, že je dostatek roušek, respirátorů, rukavic a dezinfekce,“ uvedl Kopecký s tím, že by nechtěl zažít situaci z jara, kdy lidé vykoupili léky s paracetamolem a nebyly tři neděle k dostání.

„Výrobní kapacity šly přes léto naplno, trh se nasytil a momentálně je léků s paracetamolem dostatek a budou i během zimy,“ dodal Kopecký.

Lékárník: Slivovice není virucidní

Součástí prevence je užívání dezinfekce rukou, pokud není k dispozici voda a mýdlo. Lidé si mohou vybrat ze tří variant - gel, roztok nebo ubrousky.

„Gel je praktický, neteče, roztokem se můžete polít, ale je účinnější, protože je tam větší koncentrace ethnanolu s virucidním účinkem. Ubrousky jsou dobré na cesty a spíše jimi lze utírat povrchy, nákupní košíky nebo madla v MHD.

„Je ovšem nutné sledovat, zda je v přípravcích ethanol - minimum je 60 procent. Pokud je na gelu napsáno, že je antibakteriální, není tak účinný, skutečně musí být na roztoku napsáno, že je virucidní. Někteří lidé radí, že je dobré používat jako dezinfekci slivovici. Ta má ale maximálně 50 % ethanolu, takže není virucidní, “ upozorňuje Kopecký.

Mnoho lidí však neumí dezifenkce na ruce správně aplikovat. Podívejte se na správný postup:

Video  Jak správně aplikovat dezinfekci?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Jak si správně nasadit a sundat roušku?

Video  Jak správně manipulovat s rouškou?  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

Pomohou rukavice?

„Pokud chcete používat ochranné rukavice, měli byste se chovat tak, jako byste je neměli. Nesmíte si sahat na obličej, do očí. Rukavice vás ochrání, ale svádí k tomu, aby lidé byli méně obezřetní,“ upozorňuje viceprezident ČLnK  Martin Kopecký.

Jaké léky si pořídit?

Covid-19 patří do skupiny respiračních onemocnění. Nejen kvůli tomu byste měli mít doma k dispozici léky s obsahem paracetamolu, ibuprofen, který působí na záněty. Neměly by chybět léky na odkašlávání a také léky na tlumení kašle. K zimě patří také rýma, takže je dobré mít sprej proti rýmě a také proplachovací roztoky do nosu.

Lék, nebo doplněk stravy?

Pokud se chcete připravit na podzim a zimu, máte nejvyšší čas posílit nespecifickou imunitu, protože roste 3–5 týdnů. Proto je nyní nejvyšší čas. Před užíváním podpůrné terapie by se měl pacient poradit se svým lékárníkem, který individuálně zohlední vhodnost vybraných léčivých přípravků a může zabránit případným lékovým chybám.

Musíte si ovšem dávat pozor, zda kupujete lék, nebo doplněk stravy.

Jaké vitamíny byste měli užívat, abyste posílili imunitu? Podívejte se na celý rozhovor s viceprezidentem ČLnK PharmDr. Martinem Kopeckým:

Video  PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., viceprezident ČLnK  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

 

Pozor na záněty a přebytečná kila

Při přípravě organismu na sezonu akutních respiračních onemocnění, včetně covid-19, je vhodné zaměřit se i na další opatření. „Je vhodné pokud možno doléčit všechny chronické záněty, které zbytečně zaměstnávají náš imunitní systém. Pokud trpíte například zánětem močových cest, prostatitidou či zánětem zubů, soustřeďte se nejprve na jejich léčbu,“ upřesňuje další kroky v prevenci Kopecký.

A pokud už dlouho oddalujete hubnutí, s koronavirovou pandemií přichází další důvod, proč se snížením hmotnosti začít. „V případě obézních pacientů dochází k tomu, že umírající tukové buňky vyvolávají chronický zánět mírné intenzity a aktivizují tak prozánětlivé cytokiny. Ty se pak, laicky řečeno, plně nesoustředí na řešení celkových infekcí typu sepse nebo právě infekce covid-19. Stav hubnutí ale zlepšuje všechny metabolické parametry. Není tedy důležité, kolik kilogramů zhubneme, ale jde o samotné nastartování procesu snižování hmotnosti,“ objasňuje závěrem farmaceutka PharmDr. MVDr. Vilma Vranová, Ph.D.

 

Covid_19 ( 18. září 2020 14:54 )

staří pardálové pálili slivovici roky, vždy ji měli tak aby po vyvětrání měla 51-53%, nad 60% ji měli pro hosty, kterým chtěli popálit krk, to není lahodné pití, vysoká procenta alkoholu zabijí chuť

mak ( 18. září 2020 10:45 )

Co tse to na te farmě uci? 😲🙄
Slivovica ma standradne 60 %, ale nesmí si ju hosik kupovat v obchodě 😆

O prpventech alkoholu v destilstech nevi nic, ale mysli si a snazi se nam vnutit nesmysl, ze vir,kterýse siri vzduchem, se nebude sirit, když si budeme spravne desinfikovat ruce? 😂

Covid_19 ( 18. září 2020 08:17 )

v jednom má pravdu, stačí menší oslabení a jste snadněji nakažený. To se stalo mně, léčil jsem jeden problém a jako bonus jsem chytil Covid. Podobně o měsíc dřív známý, musel v dešti opravovat na střeše, byl nachlazený a někde to chytil. Manželka byla OK a nenakazil jsem ji, nebo jsou ženské odolnější

priserak77 ( 18. září 2020 07:18 )

Přesně, sice nejsem z Moravy, ale Slivovice je lék na všechno

sorgedoktor ( 18. září 2020 07:15 )

V clenku jaksi postrasam fundovanou analyzu toho, jestli vyvarovanim se opravdu zniici, nebo alesapon oslabi viry v latkovch rouskach.Jinak ve odbornych caasopisech je kladen dutaz na vitamin C,vlakninu ve strave/ hoidne zeleniny/ atd

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa