Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Středočeši zahlcují odběrová místa, stěžuje si Praha. V Kolíně se dostanete na test nejdříve za týden

Autor: jza - 
17. září 2020
07:10

Počet nakažených nemocí covid-19 v posledních dnech stoupá po celém Česku a téměř každý den se hlásí rekordní nárůst. Na některých odběrných místech v Praze se na test čeká několik dní, někde jsou volné termíny třeba až za týden. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) si minulý týden postěžoval, že situaci ještě zhoršuje nával lidí ze Středočeského kraje, kde je kapacita těch testovacích míst nedostatečná. Vedení kraje se proti tomu poměrně ostře ohradilo, i když v některých krajských nemocnicích se samoplátci na test dostanou nejdříve za týden.

Náměstek Hlubuček o přetlaku na některých odběrných místech mluvil již minulý týden v pátek po jednání bezpečnostní rady hl. města. Upozornil, že odběrná místa v centru města musí čelit náporu lidí ze středních Čech. „Tu informaci mám přímo od paní ředitelky Jágrové. Předpokládám, že oni mají detailní informace o tom, kdo se v Praze nechává testovat. Je přeci absolutně logické, že Středočeši, kterých jezdi do Prahy za prací denně až 800 000, se nechají testovat v Praze,“ vysvětlil pro Blesk.cz.

Svalujete to na nás!

Proti tomu se ovšem poměrně záhy postavilo vedení Středočeského kraje, které to považuje za neověřenou informaci. „Toto vyjádření je zcestné, nepravdivé a zřejmě naprosto účelové. Však to také není poprvé, kdy Praha na Středočeský kraj útočí při neschopnosti řešení svých problémů a svaluje vinu na někoho jiného,“ komentoval to v tiskovém prohlášení středočeský radní Robert Bezděk (ANO).

Ve Středočeském kraji je pouze 7 odběrových míst, a to výhradně v krajských nemocnicích. Kraj má v podstatě stejně obyvatel jako Praha, jenže v hlavním městě je testovacích míst více než dvakrát tolik. Kromě toho v Mělníku a Příbrami berou jen ty, které na odběry pošle lékař. Reálně se tedy samoplátci mohou ve středních Čechách nechat vyšetřit jen na pěti místech.

Termíny až za týden

Na řadě míst se však na testy pro samoplátce v nějaké dohledné době není úplně snadné dostat. Pokud by se například někdo z Kladna potřeboval nechat bez žádanky otestovat, na webu Oblastní nemocnice Kladno příliš nepochodí. Nemocnice sice nabízí online rezervace, ale po rozkliknutí odkazu se ve středu pouze objevila hláška, že rezervace není možná, protože nejsou žádné volné termíny.

Internetové formuláře, kde se zájemci mohou objednat na testy na nemoc covid-19 v krajských nemocnicích ve Středočeském kraji. Internetové formuláře, kde se zájemci mohou objednat na testy na nemoc covid-19 v krajských nemocnicích ve Středočeském kraji. | Webové stránky nemocnice Kolín, Kladno a Kutní Hora

Na opačné straně kraje je situace dost podobná. V Kolíně bylo ve středu odpoledne možné se objednat jen na jeden termín ve čtvrtek, jinak je další volný termín až příští pátek. O něco lepší je situace v nedaleké Kutné Hoře, kde se lze v nemocnici objednat na test už na příští úterý. V mladoboleslavské nemocnici se na test ve středu dalo přihlásit nejdříve na příští čtvrtek.

Kraj: chtěli jsme poskytnout komfort

Středočeský radní Bezděk přitom tvrdil, že odbavování testů je plynulé a nehrozí tu kolaps jako v jiných regionech. „Chtěli jsme tím poskytnout občanům kraje co nejlepší komfort, aby mohli testování pro potvrzení či vyloučení nákazy podstoupit v klidu a bez stresu, zda se dostanou na odběrné místo včas nebo po skončení běžné pracovní doby,“ stojí v pondělním vyjádření kraje, kde radní doplnil, že odběrová místa ve Středočeském kraji jsou otevřena 12 hodin denně. 

Například v Příbrami se podle mluvčího tamní nemocnice setkávali i s tím, že k nim jezdili lidé z okolí, dokonce i z Prahy. I tady ale už se potýkají s velkým zájmem o testy a dočasně berou pouze žadatele z okresu Příbram. „Do včerejšího dne jsme odebrali všechny zájemce, kteří do našeho odběrového centra přišli. Bohužel byl zájem tak enormní, že jsme museli zavést objednávkový systém, který jsme právě dnes spustili. Proto nedokážeme zatím říct, na jak dlouho dopředu jsou termíny rezervovány,“ uvedl ve středu mluvčí nemocnice Martin Janota. Nemocnice také nyní přijímá pouze lidi s žádankou o vyšetření od lékaře nebo hygienické stanice.

Co na to hygienici?

Všechny nemocnice, kde se lze nechat testovat, má v gesci kraj.  „S krajem situaci ohledně odběrových míst projednáváme. S počtem odběrových míst je ale také nutné navýšit kapacitu laboratoří, což je zase v gesci Státního zdravotního ústavu,“ uvedla mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamounová. Upozornila, že kromě odběrných míst se kraji pohybuje sanita, která funguje jako mobilní odběrné místo například v případě, že by se nakazil kolektiv dětí ve škole. K tomu, zda lidé jezdí více na odběry do Prahy, nemá bližší informace. „O tom, kam lidé jezdí na odběry, informace nemáme. V rámci hovorů jim říkáme, ať si vyberou pro ně nejkomfortnější místo k odběru a předem se informují, zda je nutná rezervace, ale nejlépe ať si rezervaci předem vytvoří,“ dodala mluvčí.

ingmarie ( 17. září 2020 08:03 )

Po volbách budeme sčítat kolik důchodců se nám nakazilo ve volebních místnostech a před nimi, Zvlášť ve školách to bude přes všechna opatření pro ně riskantní

Maximilian ( 17. září 2020 07:57 )

Musíme vydržet do voleb,pak snad udělají nějaká opatření,hlavně ty volby,zdraví lidí je jim fuk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa