Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zlatý důl u Jermanové: Kraj musí říct, kteří úředníci brali víc než ministři

Autor: ČTK - 
16. září 2020
11:00

Středočeský kraj musí zveřejnit jména alespoň čtyř nejvýše postavených úředníků s nadstandardními platy, nebo na něj dopadne exekuce. Uvedl to dnes server SeznamZprávy.cz, podle nějž tak rozhodlo ministerstvo vnitra. Reakci hejtmanství ČTK zjišťuje. Ředitel krajského úřadu Jiří Holub už dříve řekl, že mu ve zveřejnění jmen brání právní předpisy.

Podle zjištění Seznam Zpráv brali někteří zaměstnanci krajského úřadu v letech 2018 a 2019 k běžnému platu měsíční odměny mezi 60 000 a 85 000 korun. Tím se jim výplata vyšplhala na 120 000 až 150 000 korun měsíčně. Jeden z nich bral přes 190 000 korun, tedy víc než ministr.

Informace o platech úředníků kraj zveřejnil v anonymizované podobě. Konkrétní jména úředníků s nadstandardními platy nechtěl Holub na nedávném jednání zastupitelstva sdělit s odvoláním na ochranu soukromí. Podle něj mu to tak nařizují právní předpisy. Je totiž potřeba přihlížet nejen k veřejnému zájmu, ale i k ochraně soukromých práv, dodal.

Reportér Seznam Zpráv se obrátil na ministerstvo vnitra s odvoláním proti neposkytnutí informací. Ministerstvo nyní podle webu rozhodlo, že kraj musí zveřejnit alespoň jména čtyř nejvýše postavených úředníků a přiřadit k nim měsíční plat a mimořádné prémie. Když kraj do 15 dnů jména úředníků a jejich příjmy neodhalí, může dostávat opakovaně od státu exekuční pokuty, uvedl server.

Kvůli platům úředníků se na nedávném mimořádném jednání krajského zastupitelstva střetla opozice s koalicí. Předseda klubu STAN Věslav Michalik na něm vyzval vedení kraje, aby odtajnilo 15 až 20 „superúředníků“ s platem 150 000 až 200 000 korun měsíčně. Podle Michalika musí jít o skvělé pracovníky, kteří podávají mimořádné výkony. „Proč nám je tajíte? Já bych jim chtěl veřejně poděkovat. Čekal bych, že jim paní hejtmanka dá nějaký diplom nebo cenu,“ uvedl v nadsázce.

„Důsledně se ohrazuji proti tomu, že by tady byla vybraná VIP skupina úředníků. Není tomu tak,“ reagoval ředitel Holub. Podle něj úřad nemá vůli nic tajit. Na důkaz zveřejnil výši svého platu za předloňský a loňský rok, kdy bral 1,53, respektive 1,64 milionu korun. Namítl také, že množství peněz na odměny zaměstnanců středočeského krajského úřadu se výrazně neliší od minulých let. Zároveň poukázal na to, že od roku 2018 úřad nepřibral nové úředníky, přitom agendy přibylo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pavel Dofek ( 18. září 2020 06:58 )

Paní Jermanová, je druhá Venezuela. Opravdu heroické výsledky VIP pracovníků.Asi stávají ve čtyři ráno.Poslanci dělají správný IT Babišovi, jen tak dál.

adeso ( 16. září 2020 14:36 )

proč mám pocit že na tuhle rajdinu nedojde?

Covid_19 ( 16. září 2020 12:41 )

v ANO nemají lidi, protože nikdo nechce dopadnout jako třeba bývalí ministři, nastupovali jako supermanažeři a končili jako nemehla. Takže za Jermanovou nemají náhradu

Covid_19 ( 16. září 2020 12:40 )

hejtmanka je dobrá, kraj zaplatí testy na protilátky, takže zjistíte, že jste někdy v minulosti potkal Covida, ale ze světa je jasné, že protilátky u spousty lidí velmi rychle mizí, to je nějaký zdravotní výzkum?
Nad tím kroutil hlavou i majitel ANO, převlečení ODSáci jsou horší než ti dnešní

bullshit ( 16. září 2020 12:37 )

ANO, Jermanové a jejím nohsledům je již opravdu lépe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa