Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ani korunu navíc: Opozice chce zmrazit platy politiků a soudců, stát by ušetřil 5 miliard

Autor: ČTK - 
26. srpna 2020
12:32

K návrhu Pirátů na zmrazení platů ústavních činitelů včetně soudců se přidali i poslanci KDU-ČSL a předseda Starostů Vít Rakušan. Stojí to v návrhu novely zákona, který je k dispozici na webu Sněmovny. Návrh by měl státu ušetřit přes půl miliardy korun. Loni šlo na platy ústavních činitelů podle státního závěrečného účtu 5,3 miliardy korun, pro letošní rok to mělo být podle návrhu původního státního rozpočtu 5,8 miliardy korun.

Návrh poslanců počítá se zmrazením i platů soudců. Platy všech ústavních činitelů, kterých se návrh týká, by měly zůstat i v příštím roce na letošní úrovni. Základní měsíční plat poslance a senátora by tak zůstal na letošní úrovni 90 800 korun, základní plat prezidenta by i nadále činil 302 700 korun hrubého a premiéra 243 800 korun. Podepsaní poslanci argumentují také tím, že vláda avizuje snížení daní z příjmů fyzických osob, takže čisté příjmy ústavních činitelů stejně vzrostou.

Do předlohy se ale dostala nesrovnalost. Liší se text navrhovaného znění zákona od textu v příloze, kde je uvedeno platné znění zákona s vyznačením navrhovaných změn. V něm je záměr uveden odlišně, a to tak, že by zmrazil pouze platy poslanců. Zjištění ČTK potvrdili poslanci Pirátů Lukáš Černohorský a Mikuláš Ferjenčík. „Neměl by to být problém, rozhodující je to paragrafové znění,“ řekl ČTK Ferjenčík. Dodal, že nyní čeká na vyjádření sněmovní legislativy, jak nesrovnalost odstranit.

Obdobný návrh zasahující do platů politiků připravuje i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Chce snížit odměny ústavních činitelů na čtyřnásobek minimální mzdy. To by se podle serveru Seznam Zprávy.cz významně dotklo také odměn soudců a státních zástupců. Zatímco zákonodárcům by ve srovnání s nynějším stavem klesly platy od příštího roku o necelou čtvrtinu, u soudců vychází propad zhruba o 32 procent, uvedl server.

Poslanecký návrh dostane k projednání vláda. Má na to čas 30 dní. Bez ohledu na její stanovisko by se jím měla zabývat Sněmovna. Předkladatelé chtějí, aby ho schválila již v prvním čtení. Není jisté, zda se tato předloha na pořad jednání do konce roku dostane.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lev35 ( 27. srpna 2020 22:33 )

Blbeček Gazdík-učitel zš který h o vnu rozumí by njraději okradl důchodce

PPP150W ( 26. srpna 2020 18:26 )

Opozice dostane moc v případě volebního úspěchu a pak přestává být opozicí. Vy neznáte principy politického uskupení a rozdělení moci v demokratických zemích?

PPP150W ( 26. srpna 2020 16:19 )

Víte, opozice ne součástí každé politické scény v demokratických zemích.To, že máte o demokracii v ČR jiný názor je naprosto nesměrodatné a vaše snahy tady něco změnit jsou komické. Není to ve vašich silách a práva to ovlivnit ve volbách jste se dobrovolně vzdal, takže vaše příspěvky tady mají stejnou váhu jako ty naše. Tedy žádnou. My však můžeme na rozdíl od vás vhodit hlasovací lístky a svou budoucnost ovlivnit. Jak, to je na každého svědomí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa