Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vitaminem D proti koronaviru? Odborníci vysvětlili, jaký by mohl mít vliv

Autor: ula - 
21. dubna 2020
05:20

Pomáhá vitamin D v boji s koronavirem? Autoři studie na univerzitě v Dublinu uvedli, že u pacientů, kteří brali vitamin D, klesl počet plicních infekcí o polovinu. Vliv vitaminu D na průběh nemoci covid-19 budou nyní zkoumat vědci ve španělské Granadě. Informaci přinesl portál Daily Mail. Na vliv vitaminu D na imunitu upozorňoval už Státní zdravotní ústav (SZÚ). Jak tedy může pomoci v boji s koronavirem a v jakých potravinách ho najdeme?

Vitamin D vzniká přímým účinkem slunečního záření (UVB) na kůži, přijímáme jej také ve stravě nebo jako vitaminové doplňky. Jeho účinky na lidské zdraví jsou velmi široké, reguluje hladiny vápníku a fosforu v krvi, má příznivý vliv na funkci a výkon srdečního svalu i kosterních svalů, prevenci a průběh diabetu II. typu, průběh léčby některých nádorových onemocnění, hypertenzi, prevenci autoimunitních chorob.

Univerzita ve Španělsku bude nyní provádět desetidenní studii, kdy bude zkoumat u 200 pacientů s covid-19 vliv vitaminu D na průběh nemoci. Jak uvedla studie z Irska, u lidí, kteří užívali vitamin D, poklesl počet plicních infekcí o 50 procent.

„Pokud nemáte dostatek vitaminu D, je pravděpodobné, že virové respirační onemocnění u vás bude mít horší průběh,“ cituje Daily Mail lékařku Jennu Macciochi z Univerzity v Sussexu.

Málo „déčka“ jako větší riziko respiračních onemocnění

Podobně to vidí i český lékař. „Je prokázáno, že nízké hladiny vitaminu D v krvi jsou spojeny se zvýšeným rizikem virových a bakteriálních respiračních onemocnění, výskytu astmatu i tuberkulózy. Vitamin D má zásadní roli v mechanismu spouštění obrany organismu a stimulaci imunitní odpovědi,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

„Studie vyhodnocující data 11 000 účastníků ze 14 zemí v roce 2017 a další jasně prokázaly, že vitamin D snižuje riziko onemocnění respiračními infekcemi (většinou způsobené bakteriemi a viry), zvyšuje hladiny mikrobiálních peptidů – přírodních substancí s efektem antibiotik v plicích. Důležitý je i jeho protizánětlivý efekt,“ popisuje Podroužek.

„Výsledky korelovaly se známými fakty výskytu těchto infekcí v zimních a jarních měsících, kdy jsou hladiny vitaminu D nejnižší. Zejména u skupiny s velmi nízkými hladinami vitaminu se výskyt respiračních infekcí po suplementaci vitaminem D zmenšil velmi výrazně,“ uvedl lékař.

Vitamin D má vliv na mírnější průběh nemoci

Na účinky vitaminu D už upozorňovali experti ze SZÚ s tím, že se nejedná o léčbu onemocnění samotného, ale o podporu imunitních funkcí těla.

„Výživa vás sice v tomto stavu nezachrání, ale v prevenci svého zdraví můžete udělat hodně. Budete-li v dobré kondici, pravděpodobnost mírnějšího průběhu a uzdravení lze očekávat vyšší,“ uvádí Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin.

Znamená to tedy, že pokud byste se nakazili covid-19 a máte v těle dostatečnou hladinu vitaminu D, vaše tělo se „porve“ s infekcí mnohem snáze.

Odkud vzít vitamin D?

Vitamin D „ze slunce“ lze v našich českých podmínkách získat jen část roku. Asi od poloviny září do poloviny dubna, vzhledem k nízkému úhlu dopadajících paprsků, je UVB složka slunečního záření pohlcena ozonovou vrstvou či se od ní odráží. Podle SZÚ může slunění obličeje, krku, paží a nohou po dobu 20–30 minut pokrýt denní potřebu vitaminu D. Pomoci samozřejmě mohou doplňky stravy.

V jakých potravinách najdete vitamin D:

  • vejce, vaječný žloutek,
  • mořské ryby a výrobky z nich,
  • mléko, mléčné výroby, tvaroh, sýry,
  • margaríny s vitaminem D
  • maso, masné výrobky.

Kde najdeme vitamin D? Kde najdeme vitamin D? | SZÚ

„Respirační infekce jsou celosvětově významnou příčinou nemocnosti a úmrtí, i mimo období pandemie koronaviru. Nedostatek vitaminu D zvyšuje pravděpodobnost respiračního onemocnění poškozením imunitních funkcí. Suplementace vitaminem D je přitom bezpečná a není drahá, takže snižování počtu respiračních infekcí touto formou je velmi efektivní,“ dodává Podroužek.

I když odborníci varují, že význam vitaminu D u infekce koronavirem ještě nebyl prokázán vzhledem k příliš krátkému času, lze přesto obecně předpokládat, že i zde by mohl mít vitamin D pozitivní efekt.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa