Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová koronavirová opatření ve Sněmovně. Pozitivní test měla kuchařka poslanecké restaurace

Autor: Jakub Veinlich - 
17. září 2020
05:01

Nejen poslanci, ale také jejich asistenti nebo zaměstnanci Sněmovny i poslanecké restaurace byli v posledních dnech pozitivně testovaní na covid-19. Ve sněmovní jídelně proto platí nová pravidla. Obě parlamentní komory, Sněmovna i Senát, zavedly kvůli šíření nákazy přísnější hygienická opatření. Při jednání musejí mít navíc poslanci i senátoři nasazenou roušku či respirátor.

Podle informací Blesk Zpráv je koronavirus nejen mezi poslanci, nakažení jsou minimálně dva, ale také mezi zaměstnanci hlavní sněmovní restaurace, kam chodí politici včetně ministrů na obědy i snídaně.

„V poslanecké jídelně se objevil jeden prokázaný případ nákazy,“ potvrdil Blesk Zprávám předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Několik nejbližších spolupracovníků je v karanténě. Do 48 hodin budou výsledky testů,“ doplnil Vondráček, podle kterého je pozitivně testovaná kuchařka z jídelny.

Jídelna tak bude fungovat ve zvláštním režimu. „Omezí se otevírací doba a zaměstnanci se budou střídat, aby se směny nepotkávaly,“ doplnil šéf Sněmovny.

Sněmovna jedná v polovičním složení. I kvůli tomu, že se koronavirem nakazil například bývalý předseda KDU-ČSL, poslanec Marek Výborný, nebo poslanec Pirátů František Navrkal. Mezi nakaženými je také asistent nejstaršího poslance Karla Schwarzenberga (TOP 09).

„Konstatuji, že poslanci, kteří nejsou přítomni ani nejsou omluveni písemně, se považují za omluvené na základě dohody předsedů poslaneckých klubů,“ oznámil ve středu na začátku schůze předsedající místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD).

Kluby před začátkem současné schůze uzavřely dohodu, že Sněmovna bude jednat v polovičním počtu. V jednacím sále tak může být maximálně 100 poslanců.

Kvůli aktuální epidemiologické situaci platí v Poslanecké sněmovně od minulého pátku navíc zákaz návštěv, je uzavřená galerie pro veřejnost nad hlavami poslanců v jednacím sále, zrušené jsou také prohlídky sněmovních prostor i konference, semináře a vernisáže.

Opatření ve Sněmovně platí do odvolání

„I nadále platí povinnost používat uvnitř objektů Poslanecké sněmovny ochranné prostředky dýchacích cest (nos, ústa), jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének,“ informoval v minulých dnech tiskový odbor Sněmovny.

„Tato opatření platí do odvolání,“ píše se dál v informačním mailu, který má redakce Blesk Zpráv k dispozici.

A podobné opatření platí také v horní komoře Parlamentu. Senát kvůli aktuálnímu nárůstu případů koronaviru zrušil až do odvolání akce pro veřejnost a prohlídky Valdštejnského paláce. I v Senátu patří zákaz konání akcí pro veřejnost.

Všem příchozím změří termokamera u vstupu do Senátu aktuální teplotu. Při jednáních v budovách musejí mít všichni účastníci schůzek zakrytá ústa a nosy. „Doporučeno je používat dezinfekci na ruce a v místnostech dodržovat základní rozestupy,“ doplnila mluvčí Senátu Sue Nguyen.

Video  Koronavirus, návrat roušek a platy lékařů: Zdravotnická debata Blesku zmínila i strach Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

levice-je-smegma ( 17. září 2020 22:20 )

To je jejich stranický úkol, šířit tenhle konspirační blábol. Každý komouš je povinen tomu věřit.

levice-je-smegma ( 17. září 2020 22:18 )

Již napodzim americká CIA podávala zprávu, že v čínském středisku pro vývoj biologických zbrani Wu-chan se provádí nebezpečné pokusy s neodpovídajícím zabezpečením proti úniku. USA se ale nechtěla vměšovat do čínských záležitostí. Zatím unikl jen tento vir s malou smrtností. Výsledky práce čínských soudruhů s plicním morem budou zajímavější.

panda82 ( 17. září 2020 12:18 )

nemusí , má pravdu, jen to nechceme slyšet , je to přece z..... , aby nemusely splácet ten obří dluh

panda82 ( 17. září 2020 08:06 )

Snad začnu věřit na Pánaboha, že je spravedlivý a ví koho trestat, kde je zalezlý Fiala a Kalousek že si to tam neukočírovali, no a to jídlo, že nezasáhnou Piráti, asi jim chutná, no za ty ceny, proč by to napadli, že je to nemorální, hrozná pakáž, co na to Němcová, ta asi vodí celou rodinu, prý může

zaschla_spermie ( 17. září 2020 07:45 )

Když parlament vychcípá, všem se uleví. Hrad by mohli přibalit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa