Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sněmovna prodává oktávky za „hubičku“, má to ale háček. Poslanci usednou do nových aut

Autor: Jakub Veinlich - 
1. září 2020
06:10

Poslanecká sněmovna obnovuje část svého vozového parku. K mání je pět octavií, ve kterých jezdili například šéfové poslaneckých klubů, či výborů. Každé ojeté auto má svůj znalecký posudek. Průměrná prodávající cena je 130 tisíc korun. Nákup má ale jeden velký háček. Škodovky totiž musí zájemce koupit v jednom balíku a zároveň prodat Sněmovně 6 nových aut vyhovujících parametrům.

K mání je pět poslaneckých vozů Škoda Octavia 2,0 TDI třídy Elegance. Čtyři jsou z roku 2011, jedno auto pak z dubna 2012. „Pokaždé, když řidiči najedou s auty určitý počet kilometrů, nebo už mají nějaké stáří, přistupujeme vždy k obměně vozového parku,“ zdůvodnil zakázku s názvem „Nákup osobních vozidel s odkupem stávajících vozidel Škoda Octavia“ Blesk Zprávám ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch.

Auta mají najeto podle přiložených znaleckých posudků od 130 do 209 tisíc kilometrů. Znalci odhadli celkovou cenu všech pěti aut i s DPH na 622 800.

Případný zájemce se ale musí smířit s tím, že budu kupovat tak trochu zajíce v pytli. Nabízená auta totiž neuvidí. Sněmovna nabízí k nahlédnutí jen poskytnutí znaleckých posudků.

Sněmovna prodává pět starých Octavií. Zájemce je musí koupit v balíku Sněmovna prodává pět starých Octavií. Zájemce je musí koupit v balíku | PSP ČR

„Prohlídka vozidel je problematická, protože se jedná o vozidla, která jsou stále užívána poslanci, a není proto možné je shromáždit v jednom čase na jednom místě,“ píše se v zadávací dokumentaci k zakázce.

Nabídky na odkup mohou zájemci posílat až do 25. září do deseti hodin.

Prodej za nákup

Nákup má navíc proběhnout formou „něco za něco“.  Sněmovna požaduje v rámci zakázky, aby ten, kdo auta odkupuje, zajistil také pro Sněmovnu 6 nových aut. A to v celkové hodnotě 3 225 000,00 bez DPH.

Nové vozy mají splňovat řadu zadávacích parametrů, které musí zájemci vyplnit do připravené tabulky. Nová auta mají být ve stříbrném provedení typu metal, mají mít manuální převodovku, kola z lehkých slitin, pětimístnou dvouprostorovou karoserii, nádrž na 45 litrů, vyhřívaná přední sedadla, navigaci v českém jazyce s hlasovým ovládáním, auto má také umět rozpoznat únavu řidiče, nebo případné náhlé vybočení z jízdního pruhu a musí jít o aktuálně nejnovější model nabízeného vozu.

„Automobily jsou určené pro předsedy poslaneckých klubů, předsedy poslaneckých výborů či stálých komisí a popřípadě pro místopředsedy sněmovny,“ přiblížil Roman Žamboch, kdo může nově nakoupenými vozy jezdit.

Místopředsedové sněmovny mají kromě řidiče nárok také na jeden kus samostatného auto k využívání pro vlastní potřeby.

Nové automobily dostane Sněmovna nejdříve až v příštím roce.

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa