Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šlechtová má koronavirus: Horečky, bolesti a malátnost. V karanténě i několik poslanců

Aktualizováno -
25. srpna 2020
14:39
Autor: vei, simao - 
25. srpna 2020
11:19

Nákaza koronavirem se objevila už i v Poslanecké sněmovně. Pozitivně testovanou je bývalá ministryně pro místní rozvoj a obrany Karla Šlechtová (ANO). Sama na facebooku ukázala výsledky testu. Blesk Zprávám nákazu potvrdila také její kolegyně poslankyně Monika Červíčková (ANO), která sdílí se Šlechtovou kancelář a je proto také v karanténě a čeká na výsledky testů. Minulý týden ve Sněmovně prý Šlechtová žádné příznaky neměla. Pozitivní test ve Sněmovně potvrdila po poledni také pražská hygiena. 

Exministryně Karla Šlechtová se coby poslankyně vládního hnutí ANO účastnila minulý týden mimořádné schůze Sněmovny.

„Další týden ve Sněmovně :) konečně jsme zrušili daň z nabytí nemovitosti. Roušky jako jediná nosím neustále. Jeden sál, 220 lidí z celé ČR, klimatizace 10 hodin denně,“ vyfotila se Šlechtová ještě minulý týden s rouškou ve Sněmovně a přidala text na svůj instagram. 

Paradoxně nakonec kvůli ní muselo do karantény několik jejích kolegů z poslaneckých lavic. Test Šlechtové na covid-19 byl pozitivní. Na výskyt koronaviru v poslaneckém klubu ANO upozornily Lidovky.cz. „Řeší to nyní hygiena,“ uvedl šéf klubu Jaroslav Faltýnek (ANO).

Sama Šlechtová se k nákaze později rozepsala na svém facebookovém profilu. Test postoupila podle svých slov Ústřední vojenské nemocnici a výsledky se potvrdily v neděli. 

Horečky, bolesti kloubů a malátnost

„Dodržuji nařízenou izolaci a jsem doma. Od původních příznaků obyčejné bolesti v krku v pátek, kdy jsem šla hned na test, mám nyní - tj. 4 dny poté - již horečky, suchý kašel, bolesti kloubů a svalů, těžce se mi dýchá, malátnost. Kdo jste také nemocný, přeji všem brzké uzdravení!,“ reagovala na sociální síti politička. Blesk Zprávám pak řekla, že se více vyjádří, až ji bude lépe. 

Zároveň Šlechtová také apelovala na ostatní, aby byť jen podezření na nákazu u sebe nijak nepodceňovali.  

„Kdokoli s podezřením i bez příznaků, běžte hned na testy prosím,“  vyzvala ostatní.

„Ihned jsem samozřejmě upozornila své kontakty a samozřejmě vedení Sněmovny, protože jsme minulou středu měli mimořádné jednání. Vše běží dle opatření hygieny,“ dodala poslanckyně. 

 

Kolegyně z kanceláře také do karantény

Hygiena skutečně začala podle všecho úřadovat velmi rychle. „Jsem také v karanténě,“ potvrdila v úterý Blesk Zprávám poslankyně ANO Monika Červíčková. Právě ona bývá pozitivně testované Karle Šlechtové ve Sněmovně nejblíž, sdílejí spolu totiž jednu kancelář. „Poslanecká sněmovna mě uvedla jako osobu, která byla kolegyni nejblíž,“ popsala Červíčková postup hygieny.

Nákazu ve Sněmovně potvrdila Blesk Zprávám také šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. „Mohu to potvrdit, bližší informace ale vydáme během poledne,“ reagovala s tím, že je v tuto chvíli mimo informace.

V karanténě je 11 lidí

O něco málo víc sdělil okolo 13. hodiny mluvčí pražské hygieny v prohlášení, které mají Blesk Zprávy k dispozici. V něm nákazu ve Sněmovně potvrdil. U koho se nákaza objevila, ale hygiena sdělovat nebude. „S ohledem na právní úpravu v oblasti ochrany osobních údajů nebude orgán ochrany veřejného zdraví zveřejňovat jakékoli informace osobního charakteru kromě toho, že covid-19 pozitivní osobě byla nařízena domácí izolace,“ sdělil Zbyněk Boublík, mluvčí hygienické stanice hlavního města Prahy. 

Hygiena je prý v úzkém kontaktu s Kanceláří Poslanecké sněmovny. V izolaci je kvůli pozitivnímu testu Šlechtové celkem 11 lidí. 

„V rámci daného pracoviště byla nařízena karanténa všem vyhodnoceným, tzv. epidemiologicky závažným kontaktům, tj. jedenácti osobám v přímém kontaktu, které byly, jsou a budou dále sledovány včetně provedení testu na covid-19 metodou RT-PCR. Aktuálně v daném případě další onemocnění není registrováno,“  informovala dál hygienická stanice. 

Babiš: Nemluvil jsem s nimi

V blízkosti Karly Šlechtové sedí ve Sněmovně také místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. Sám si oddychl, do karantény prý nemusel. „Nejsem v karanténě, protože jsem byl minulou středu z jednání Sněmovny omluvený,“ reagoval Veselý v úterý na dotaz Blesk Zpráv.

Na mimořádnou schůzi dorazil do Sněmovny minulý týden v roušce i premiér Andrej Babiš. Obličej si chránili i členové jeho ochranky, se kterými vystupoval premiér z auta. Se Šlechtovou ani Červíčkovou prý ale ve Sněmovně do kontaktu nepřišel. „Nemluvil jsem s nimi,“ reagoval Babiš na dotaz Blesk Zpráv.  

Mimořádná schůze Sněmovny kvůli zákonu o volbách v karanténě i úpravám školní docházky při případné druhé vlně koronaviru, měla být původně za přísnějších hygienických podmínek a v polovičním počtu poslanců. Nakonec se ale podle inforamcí Blesk Zpráv kluby ODS, Pirátů a KSČM byly nakonec proti a k hlasování tak měli dorazit všichni poslanci. 

ksicht ( 26. srpna 2020 03:22 )

darmošlapka, kdoví od koho to chytla

nespokojeny ( 25. srpna 2020 21:08 )

kroutil, nejsem zastáncem starých pořádků. Mám se nyní velmi dobře. Mám pěkný důchod a ještě pracuji.
Hodně pamatuji, hrozné věci před 1989, ale to ,že by nás za komunismu s oblibou posílali do práce,TAK TO NÉ!!!!
Tyto tendence mají spíše současní zaměstnavatelé.

blamal ( 25. srpna 2020 20:13 )

Vzdyt je to jedno, o prachy chudak holka neprijde, karantena je jako nemocenska, a tudiz Karla a vsichni ostatni pazdrati marodi za plny plat.

bullshit ( 25. srpna 2020 17:59 )

Na vykřikování si osobně nepamatuji ale vyjadřuji premisu, že kdyby poslanci vládnoucí strany, ministři a jejich hlavní nejchytřejší guru byli v karanténě tak by to přineslo obrovské úspory národnímu hospodářství respektive státní firmě.

1pravda1 ( 25. srpna 2020 17:45 )

Už vidím, jak mají poslanci sevřené zadky, těsně vedle sebe bez roušek, a pamatujete Bendu a ODS, jak vykřikovali, že oni jsou nadlidi a nějaká vládní opatření na ně neplatí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa