Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strach o dítě. Muž s nožem vyděsil poslankyni v 8. měsíci: Hrozný křik a telefonát manželovi

Autor: Jakub Veinlich - 
30. ledna 2020
19:24

Bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) je zhruba dva měsíce před porodem. Ve čtvrtek dostala strach nejen o sebe, ale také o nenarozené dítě. Na vlastní oči totiž viděla zásah proti agresorovi, který vytáhl přímo na recepci Sněmovny nůž, kterým chtěl zaútočit na poslance. Poslankyně v rozhovoru pro Blesk Zprávy popsala celý incident, jak reagovali ostatní poslanci i zaměstnanci Sněmovny, a promluvila také o chystaném porodu i o pohlaví dítěte, které čeká s členem ODS Janem Mračkem.

Vy jste byla jedna z přímých svědků incidentu u vchodu do Poslanecké sněmovny. Policie zpacifikovala ozbrojeného muže. Jak se vše seběhlo?

Když jsem přicházela, protože jsem měla nějaké pracovní povinnosti, tak jsem přicházela krátce po půl desáté, a když jsem vcházela tím turniketem, kde přikládáte vstupní kartičku, tak v tu chvíli začal hrozný křik. Opravdu velký křik. A najednou jsem před sebou viděla osoby, které se vrhají na jinou osobu. Hrozně jsem se lekla, protože jsem v tu chvíli nevěděla, co se děje. Bylo mi hned jasné, že asi něco není v pořádku.

Co jste v ten okamžik dělala?

Vůbec jsem nevěděla, co mám dělat, jestli mám zůstat stát. Ale protože jsem se hrozně bála, tak jsem rychle běžela chodbou, kde jsem potkávala různé poslance a pracovníky Sněmovny. Říkala jsem jim, že se tam něco stalo, ať tam raději nechodí…, že by to asi mohl být nějaký útočník a je teď asi nebezpečné tam chodit a je dobré prověřit, co se děje. Jeden poslanec na mě koukal, jestli jsem myšlenkově v pořádku, že to přeci není možné, protože všichni vědí, že je tady ochranka, tak proč by sem chodil nějaký útočník.

A zareagoval tedy někdo na vaše prosby?

Jedna pracovnice Sněmovny šla prověřit, co se stalo, a pak mi řekla, že je tam skutečně nějaký muž, který měl u sebe nůž a chtěl snad zaútočit na šatnářku.

Jak rychle vlastně ochranka zasáhla?

Velmi rychle. Prakticky ihned toho útočníka zpacifikovala. Překvapuje mě, že jsou vůbec takoví lidé, kteří jsou schopní jít do takových prostor, popřípadě jiných s nějakým zlým úmyslem a potřebou někomu chtít ublížit.

Někteří poslanci, ale i návštěvníci Sněmovny si právě za turnikety odkládají v šatně, kde měl být i ten útočník, kabáty. Vy jste tam mířila také?

Tím, že jsem dostala v tuto chvíli novou „těhotenskou“ kancelář blízko jednacího sálu, tak teď chodím v bundě sem. Ale jinak jsem si kabát odkládala skutečně v této šatně, protože kanceláře klubu máme v jiné budově.

Zvláštní je, že když jsem dnes přicházela, tak jsem si zpětně vybavila, že jsem prohodila pár slov s policistou, který hlídá před Poslaneckou sněmovnou, a napadlo mě, že kdybych si s ním možná nepovídala, tak jsem s tím útočníkem třeba přicházela společně.

A když jste přicházela, tak ten útočník už měl nůž v ruce?

Od toho turniketu to mohlo být tak čtyři pět metrů, takže jsem neviděla, že by vytahoval nůž. Ale byl tam hrozný shluk lidí, velký křik a hrozně jsem se lekla. Netušila jsem…

Vy jste také v pokročilém stavu těhotenství. Jak se na vás podepsala tato stresová situace?

Jsem na začátku osmého měsíce. Hrozně jsem se bála. Ty hormony teď pracují o to více. Určitě jsem tedy víc bojácná. Ale myslím si, že kdyby tam šel kdokoliv jiný, nebo kdokoliv jiný tam byl – ať už pracovnice u bezpečnostního rentgenu, nebo na recepci, tak by se museli bát úplně stejně. V tu chvíli prostě člověk neví, co má přesně dělat.

Policisté zakročili okamžitě?

To je podle mého strašně důležité, že zakročili okamžitě a naprosto profesionálně, že ho tak rychle zpacifikovali a že se hlavně nikomu nic nestalo. Pravdou ale je, že i pan předseda Radek Vondráček poté říkal, že celou tu situaci budou muset ve vedení Sněmovny nějak vyhodnotit a popřípadě přijmout nějaká další bezpečnostní opatření. A to nejen proto, že se to stalo v blízkosti poslanců, ale také proto, že sem chodí i veřejnost. Já sama jsem tu měla nedávno studenty z gymnázia, chodí sem i děti z mateřských školek.

Video  Vondráček ve Sněmovně ukazoval prostředník. Babišův muž to měl za legraci  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Co manžel, neměl o vás strach?

Manželovi jsem to hned volala. Samozřejmě se ptal, jestli jsem v pořádku. Ale hlavně jsem mu říkala, že ta doba je prostě taková. Víte sami, co se stalo nedávno za masakr v ostravské nemocnici. U nás na Karlovarsku se na Ašsku stalo také, že nějaký narkoman zaútočil na poláka kvůli doručování balíčku. Bohužel se budeme muset asi ještě více zaměřit na některá bezpečnostní opatření. Asi nikoho by opravdu nenapadlo, že zrovna do Sněmovny přijde nějaký útočník s noži. Když ví, že je tu neustálá ochranka.

A ten nůž měl tedy vytáhnout na paní v šatně, nebo službu u bezpečnostního rentgenu?

To já nedokážu říct, protože ten křik a ten zásah začal právě ve chvíli, kdy jsem procházela turniketem, a nedokážu říct, zda se to stalo v šatně nebo ho tam třeba odtlačili, do šatny, která je vzdálená jen pár metrů.

Přípravy na porod

Mluvili jsme o vašem těhotenství. Sama jste zmínila, že začínáte osmý měsíc. Ve Sněmovně jste dostala také náhradní kancelář, abyste to měla jen kousek do jednacího sálu. Jak se chystáte na porod?

Nedávno jsem byla na „závěrečném“ ultrazvuku. Vše je naštěstí v pořádku, za což jsem moc ráda. Budu se snažit chodit do Sněmovny prakticky až do porodu, pokud mi to zdravotní stav dovolí. Samozřejmě se moc těšíme, ale z druhé strany jsem teď o to víc bojácná. Když jdu třeba po ulici a jdou proti mně lidé, tak si chráním břicho, ale to jsou asi ty mateřské pudy. Teď už nejsem odpovědná jen za sebe, ale také za miminko.

Kdy tedy máte porodit?

Termín mám na přelomu března a dubna. Ale pravdou je, že kvůli mému věku jdu za 14 dní k panu doktorovi, kde budeme řešit porod. Zatím je tu doporučení na císařský řez, protože v 46 letech nejsou už všechny tkáně a další v takovém stavu, jako když je vám třeba 20. Takže budeme plánovat, jaký porod zvolíme, budu chtít probrat i variantu přirozeného porodu. Budu ale dbát především na doporučení lékařů.

Poslanecký mandát si necháte?

Nechám. Předpokládám, že po porodu bych chtěla být nějakou dobu doma. Sněmovna v červenci a v srpnu většinou nezasedá, takže bych se chtěla opět vrátit asi v září. Ale jsem domluvená i s předsedou našeho poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem, protože se i kvůli lékařům zdržuji víc v Praze, že budu v blízkosti Sněmovny, že když to bude nutné, budu připravená přijet co nejrychleji na jednání, nebo hlasování.

Chápu tedy správně, že budete rodit v Praze?

Ano. V tuto chvíli tu máme byt, mám tu veškerou lékařskou péči, takže zatím je ten předpoklad takový, že bych měla rodit v Praze. Ale v tuto chvíli stále ještě působím jako náměstkyně pro oblast financí na krajském úřadu Karlovarského kraje, takže nejsem jen v Praze a samozřejmě nikdy nevíte, co se může stát. Chytnout mě to může i u nás, kde jsme nedávno otevírali také gynekologicko-porodnické oddělení. Všichni si tam ze mě dělali legraci, že si paní hejtmanka postavila porodnici. To se samozřejmě dělalo asi rok a půl. Ale jsem ráda, že nové a moderní prostředí pro maminky máme.

Tady v kanceláři budete mít i postýlku a zázemí?

Já tu mám dvě kanceláře. Tato je malá, ale velmi dobře položená v blízkosti jednacího sálu. Takže pokud se třeba necítím dobře, jako se stalo ve čtvrtek po tom útoku, tak si tu mohu na chvíli odpočinout. Tuhle prostoru bych asi využívala i v budoucnu. Jsem totiž příznivec kojení. Staršího syna, teď už jedenadvacetiletého jsem kojila do jednoho roku. Myslím, že kojení je nejzdravější, takže i teď bych šla velmi ráda tou cestou, že bych miminko kojila co nejdéle. Takže pokud bude hlasování hodně, musela bych to řešit v této kanceláři.

Mám ale ještě jednu velkou kancelář v druhé budově, kde sedím s panem ministrem zdravotnictví. Takže vždy s nadsázkou říkám, že lepší péči nemohu mít. K miminku hledám také paní, která by byla zároveň zdravotnicí, aby tu se mnou v Poslanecké sněmovně byla a měla miminko na starosti, když si budu potřebovat odběhnout.

Všiml jsem si, že mluvíte o miminku jako o miminku, nezmiňujete pohlaví…

To máte pravdu. Nikomu jsme to totiž s manželem neřekli…

A daří se vám to tajit?

Daří, i když hrozně moc lidí se nás na to stále ptá. A je to rozdělené půl na půl. Asi 50 % lidí tipuje holčičku, 50 % zase kluka. Pro nás ale opravdu pohlaví není důležité. Nejdůležitější je pro nás, aby miminko bylo hlavně zdravé. Okolí chceme ale napínat až do konce a necháme si vše pro sebe.

Takže vy víte?

Víme, prakticky od třetího měsíce.

Máte už vše nakoupené, připravené?

Mám. Už máme i kočárek. Ten tedy není doma, ten je u sousedů a v tuto chvíli už máme vymalovaný pokojíček, máme postýlku i přebalovací pult, ale je určitě ještě řada věcí, které chci připravit. Chci jít i na nějaký kurz, protože pravdou je, že za těch 21 let se toho hrozně moc změnilo a budu určitě ráda za každou radu.

Kurz?

Jak k miminku přistupovat, jak ho nosit, kdyby byl třeba problém s kojením atd. Chceme vědět, co dělat, když je miminko třeba nějak nervózní, nemůže spát. Domluvili jsme se s manželem, že na kurz půjdeme spolu. Pravdou je, že bychom ho chtěli projít tak měsíc před porodem, abychom vše měli v živé paměti, a už máme doma připravenou i panenku.

Takže se manžel učí i přebalovat?

To ještě ne, i když je velmi zodpovědný, ale chceme být na vše připravení.

Kazin ( 4. února 2020 08:27 )

😂😂😂😂😂Komediantka to jestli bude děcko po Ní a k tomu fotr ODS no chudák dítě. Už teď to bude vykvet společnosti. Tady to popisuje jako akční drama. Tam se pokakala a seděla na WC než Ji cip z ODS dones nové věci 😂

sixtin ( 31. ledna 2020 15:04 )

Úplná story . Vlastně nic neví a neviděla, ale kecat okolo toho umí hodinu.
Ve 46 letech bude chodit na kurz jak se starat o miminko a už pro něj má v práci pokojíček.
Tvl a co dělala s tím 21 letým synem?
Řev nepřizpůsobivých máme denně, běžně nás v ulicích míjí uřvané fetky,obojího je vrchovatě v MHD. Policie nikde, ochranku nemáme.
Paní by měla sestoupit ze svého obláčku....

krapotkin ( 31. ledna 2020 13:25 )

Takovéhle kreatury by se vůbec množit neměly.

panda82 ( 31. ledna 2020 09:20 )

Ježišmarjá oni hejbli p.r.delí, jinak tam jsou přikovaní s kebulí plnou sena za těžké prachy, teď budou řešit svoji bezpečnost, už lezou lidem na nervy,

murQ ( 30. ledna 2020 21:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa