Funkcionalistický sloup z umělého kamene je častým cílem sprejerů a jeho vnitřek je využit jako malý sklad spínačů k veřejnému osvětlení. „Identické dvojče sloupu jsme za 170 tisíc opravili v Dejvicích. Oprava stanice před Masarykovým nádražím by měla být hotova v červnu,“ řekla Eva Heyd, projektová manažerka firmy CNT, která bude sloup restaurovat.

Byla to móda

Meteorologické sloupky se koncem 19. století staly modní záležitostí. Praha jako hlavní město českého království samozřejmě nemohla zaostávat a několik si jich pořídila. „Hodně se stěhovaly, později už některé nesloužily jako meteostanice, ale spíše jako reklamní poutače,“ dodala Eva Heyd. Do dnešního dne se už zachovaly jen dva.

Odstranění spreje

Meteostanice musí do léta projít velkou rekonstrukcí: „Umělý kámen je potřeba vyčistit takzvaným tryskáním a pískováním povrchů. Tak odstraníme nánosy spreje,“ popisuje chystaný zásah Heyd. O vnitřní prostor se pak společnost CNT rozdělí s firmou Technologie hlavního města Prahy. Ti tam mají uskladněny vypínače k osvětlení. Stanice bude ukazovat i čas, ciferník hodin bude instalován nahoru na tři strany sloupu. 

Fotogalerie
7 fotografií