Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kalouska čeká na cestu ze Sněmovny tučné odchodné. Kdo další má klíč ke statisícům?

Autor: Jakub Veinlich - 
4. srpna 2020
05:10

Žádný z politiků po odchodu ze Sněmovny není škodný. I když se sám rozhodne už nekandidovat, náleží mu odstupné. Tedy pokud splní podmínky, které stanoví zákon. Do měsíce navíc musí složit účty o peněžitých příjmech, nebo jiných majetkových výhodách, přesahujících sto tisíc korun. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se bude s poslaneckou lavicí loučet po 23 letech služby. U výpočtu peněz na cestu je ale klíčové poslední období.

Když Miroslav Kalousek oznámil, že nebude v příštím roce kandidovat do Poslanecké sněmovny, už neřekl pověstné B. Za své působení v dolní komoře parlamentu totiž může dostat tučné odchodné. Na něj má nárok každý z poslanců i senátorů, kteří přijdou o svůj mandát. Zákon na to dokonce pamatuje jasně daným vzorcem. Kalousek odchází po 23 letech – tolik let poslancování ale úředníky sněmovny zajímat nebude.

„Podrobnosti stanovuje zákon č. 236/1995 Sb. o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu,“ řekla před nedávnem Blesk Zprávám Martina Lustigová z tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny.  

Problematiku odchodného řeší konkrétně § 7 tohoto zákona. Běžný poslanec, který nemá žádnou další vedoucí funkci ve Sněmovně, by tak dostal za předpokladu, že odslouží celé funkční období, tedy celé čtyři roky, pětinásobek své hrubé mzdy. Není tedy rozhodující, kolik let poslanec ve Sněmovně strávil dohromady, ale jestli odsloužil poslední období celé - nebo jen z části.

Nejvíc peněz tedy dostane v případě, že mu mandát vydržel celé funkční období. Nyní se poslanci vypočítává plat z platové základny 84 060 korun, kterou ještě násobí koeficient ve výši 1,08. Běžný poslanec tak po zaokrouhlení bere měsíčně bez náhrad a dalších náležitostí 90 800.

Běžný poslanec, který opustí v příštím roce po celém funkčním období Poslaneckou sněmovnu, tak dostane na odchodnou 454 000 korun.

Výpočet je přitom poměrně složitý. „(2) Odchodné náleží ve výši měsíční částky platu (§ 3), který příslušel představiteli v posledním kalendářním měsíci skutečného výkonu funkce, k níž se přičte násobek této částky a počtu celých ukončených let výkonu této funkce představitele, nejvýše však čtyř ukončených let, “ je vysvětleno v zákoně, který upravuje platy ústavních činitelů a dalších představitelů státní moci. 

Vše bude ale navíc záležet na tom, jestli ministryně práce a sociálních věcí prosadí zákon, který by platy politiků a dalších upravoval. 

Šest set tisíc pro Kalouska

Ve Sněmovně je přitom většina poslanců ve vyšším postavení. Na základě výsledku voleb si totiž rozdělili pozice, ze kterých jim plyne plat mnohdy ještě vyšší. Své ohodnocení, s různými koeficienty, tak mají předseda Sněmovny, první místopředseda horní komory i další místopředsedové, šéfové i místopředsedové výborů a podvýborů, delegací, nebo poslaneckých klubů.

A právě částka pro předsedy poslaneckých klubů se bude týkat příští rok na podzim s největší pravděpodobností i šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Jeho základní plat 84 060 se násobí koeficientem pro běžného poslance (tedy 1,08), který je ale ještě navýšený o 0,44 - protože jde o předsedu klubu. Plat předsedy poslaneckého klubu je tedy podle výpočtu Blesk Zpráv 127 800 korun. Na konci volebního období si tak nejen Miroslav Kalousek, ale popřípadě každý z devíti předsedů klubů, který by už neusedl v příštím období ve Sněmovně, může přijít na 639 000 korun.

Bývalý ministr financí navíc nedávno v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznal, že má nyní úspory zhruba 3 miliony korun. Po odchodu z politiky tak nebude žádný chudý příbuzný.

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O peníze navíc zřejmě nepřijde ani další z poslanců, který ohlásil konec politické kariéry ve Sněmovně. Tedy Karel Schwarzenberg spoluzakladatel TOP 09. I on má totiž ve Sněmovně vyšší plat, než běžný poslanec. Je totiž místopředsedou zahraničního výboru. A místopředsedové výboru mají plat zvýšený o koeficient 0,22.

Na odchodné ale nemá poslanec, kterému skončil mandát, nárok automaticky. Musí si počkat tři měsíce. To kvůli tomu, kdyby získal nějaký jiný post, který by vyplacení tučných odměn vylučoval.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

Výplata až po třech měsících

„Odchodné je peněžité plnění poskytované představiteli, s výjimkou prezidenta republiky, člena Nejvyššího kontrolního úřadu, místopředsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů a člena Národní rozpočtové rady, v souvislosti s ukončením výkonu funkce, pokud mu v době tří měsíců po skončení výkonu funkce nepřísluší plat za výkon téže nebo jiné funkce představitele nebo soudce,“ píše se v zákoně. Končící poslanec, či senátor ale může požádat o vyplacení „přiměřené zálohy na odchodné.“

V roce 2017 dostali odcházející poslanci bez dalších funkcí na rozloučenou se Sněmovnou zhruba 355 tisíc korun. Ministrům s poslaneckým mandátem pak spadlo do klína 677 500 korun.

Video  Video z incidentu, kdy Kalousek zfackoval studenta na ulici  - archiv Blesku, hudba: Kevin MacLeod
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

st.rec ( 10. srpna 2020 19:25 )

Tučné odchodné nemůže převýšit tučné trestní úroky za rozkradené milióny a miliardy.Minimálně za padáky a mrtvé.Takže pionýrský recitátore-

Kazin ( 6. srpna 2020 10:46 )

Kalouska podřezat jako svini.A nic trestné jsem neřekl 😂.

Luk Suk ( 5. srpna 2020 21:47 )

Spíš by měl vracet a né dostat,vem si toa běž, ať nás to nestojí ještě více!!!!!!

dostojevskij ( 5. srpna 2020 13:15 )

Při plnění svých koryt jsou všichni ve shodě!!! Pak je vol. Mám názor, ale pak se projeví úplně jinak. Nedávám na sliby.....Nikoho neznáš na 100procent. A to je ono. Koho volit!!! Ty zákony byly ještě dříve.......Teď se i ANO a další vezou.

Jara Kvasnika ( 5. srpna 2020 13:07 )

To je peněz.NORMÁLNÍ PRACUJÍCÍ ÇLOVĖK TO NEUŠETŘÍ ZA CELŸ ŽIVOT.Nikdo s tím nic neudělá.Výsměch pro běžnè obçanx.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa