Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Chybějící roušky na skladě: Kalousek vytkl neschopnost. Ať šijí i ministři, navrhl Farský

Autor: simao, ČTK, vei - 
25. července 2020
08:53

Zatímco ministerstvo vnitra má zásoby roušek a respirátorů pro potřeby nemocnic, záchranářů apod. k dispozici, sklad Správy státních hmotných rezerv zeje prázdnotou. Pobouřilo to sice i politiky z řad opozice, předsedové poslaneckých klubů však nevidí příliš smysl ve svolávání další mimořádné schůze. Miroslav Kalousek (TOP 09) vytkl vládě neschopnost, Jan Farský (STAN) navrhl, ať ve volném čase šijí roušky ministři.

Správa státních hmotných rezerv nemá stále na skladě žádné ochranné zdravotní pomůcky, upozornila MF DNES. Šéf SSHR Pavel Švagr uvedl, že první část zakázek na dodoání ochranných pomůcek je před podpisem mezi správou a firmami, které uspěly v tendrech. 

Tendry správa vypsala mimo jiné na dodávky respirátorů typu FFP2 a FFP3, filtrů do respirátorů FFP3, roušek, ochranných brýlí, štítů, návleků na obuv, rukavic nebo čepic. „Až na výjimky jde o firmy se sídlem v ČR. Zájem byl enormní, větší než jsem předpokládal,“ uvedl Švagr.

V půlce května slíbili nákupy. Žádný zatím neproběhl

Babišova vláda přitom již v polovině května oznámila, že prostřednictvím SSHR koupí do strategických zásob státu pro další možnou krizi miliony ochranných zdravotnických pomůcek za 3,7 miliardy korun.

Ani na konci července se tak ale ještě nestalo. Zdržení v plnění skladů vysvětlil Švagr mimo jiné tím, že správa nemůže narychlo doplňovat zásoby. 

„Nevím, nakolik by situaci řešila výjimka, aby správa mohla těsně po krizi nebo těsně před krizí rychle doplnit zásoby. Takhle sice všechno provedeme transparentně, ale jestli stihneme naplnit sklady před druhou vlnou pandemie, to vám teď neřeknu. Stačí, aby se někdo odvolal k antimonopolnímu úřadu, a my pak nebudeme moci ty smlouvy podepsat,“ upozornil.

Kalousek: Neschopnost vlády

Do vlády se proto s gustem pouští opoziční kritici. Miroslav Kalousek (TOP 09) však pro Blesk Zprávy odmítl, že by inicioval i další mimořádnou schůzi Sněmovny.

„Sešel se zdravotnický výbor, tak nemá smysl, aby se k tomu scházela celá Sněmovna. Ale to je jen můj názor. Žádnou iniciativu vyvíjet nebudu. Pokládám to navíc za zbytečné, protože celý problém je ta vládní neschopnost, a když se sejde Sněmovna, tak ta vláda schopnější nebude,“ uvedl.

Obdobný názor razí i šéf poslanců STAN Jan Farský. „Mimořádná schůze k tomuto už byla, vláda tvrdila, že má vše pod kontrolou, další schůze vládu nezmění a ničemu by tak nepomohla. V ušetřeném čase mohou členové vlády šít roušky, udělají tak aspoň něco proti šíření koronaviru,“ uvedl v reakci pro Blesk Zprávy.

Bartošek: Když byla levná ropa, taky nenakupovali...

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek se chystá na úterní schůzku s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), která se má týkat především řešení voleb pro případ karantény. Řeč by však mohla přijít i na roušky.

„Vláda se dušovala, kolik má materiálu a kolik má všeho, takže se budu ptát i na to. Jestliže nařizuje povinné nošení roušek, tak předpokládám, že je lidem schopná tyto ochranné prostředky zajistit. Na vnitru tedy údajně ochranné prostředky jsou, nejsou ve Správ státních hmotných rezerv, takže mě zajímá, proč je SSHR nevysoutěžily, respektive mě zajímá, jaký byl pokyn vlády směrem k SSHR. Když byla ropa na historickém minimu, tak se také žádný nákup nekonal - pro mě nepochopitelné. Přestože bychom ušetřili několik stovek milionů, kdybychom doplnili zásoby v této situaci. Není to tedy jen o SSHR, ale je to i o tom, jaký šel pokyn z vlády,“ upozorňuje Bartošek.

Havlíček: V pondělí to představím na vládě

„Správa státních hmotných rezerv dokončuje otevřená výběrová řízení. Má na vše nabídky, nyní je vyhodnocuje a během několika dní začíná nakupovat první produkty. V rámci SSHR se šlo maximálně transparentní cestou, předseda Švagr se drží přesně zákona a neztratil ani den. V pondělí na vládě představíme všechny současné zásoby, rozpracované dodávky a otevřená výběrová řízení,“ reagoval na kritiku vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Poslanci z KSČM, ANO, SPD a ČSSD přitom navrhli novelu zákona, aby SSHR měla možnost nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru bez tendru. Ministerstva se však k návrhu staví dle připomínek rozdílně.

„V současné době je nutné operativně doplnit zásoby Správy státních hmotných rezerv, které byly vyčerpány v rámci opatření při krizovém stavu. Nelze vyloučit, že obdobný krizový stav může nastat kdykoli v následujících měsících,“ varovali předkladatelé návrhu v důvodové zprávě k novele.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) ale podobně jako ministerstvo průmyslu a obchodu poukazuje na to, že SSHR může už nyní využít současné výjimky ze zákona o zadávání zakázek. Podle ministerstva by byl takový postup efektivnější.

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putoval do skladu u Pardubic. Podívejte se.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

panda82 ( 26. července 2020 09:39 )

Kalousek vytkl, že čeká až zahřmí a pak vyleze z nory, bože to je politik k pohledání, ale jsou tam ještě větší blbci, to ho může potěšít

levicove-smegma ( 25. července 2020 22:46 )

Levácká pakáž se bude zase vymlouvat, že roušky nejsou proto, že je pravice před dvaceti lety nenakoupila.

Vaclav Trefil ( 25. července 2020 20:26 )

Hlupák

Vaclav Trefil ( 25. července 2020 20:25 )

Kalouskovi se smějí všichni evropští politici,že je

soorry ( 25. července 2020 19:06 )

Jedna rouška ve schránce je na nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa