Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kalousek vytkl úplatky, Klaus ml. zmínil cestu do pekel. Schillerové prošlo 300 miliard i pomoc OSVČ

Aktualizováno -
22. dubna 2020
22:38
Autor: simao - 
22. dubna 2020
20:31

Sněmovna se ve středu večer dostala k návrhu Aleny Schillerové (za ANO) na navýšení schodku letošního státního rozpočtu na 300 miliard. Miroslav Kalousek (TOP 09) vytkl vládě dřívější úplatky voličů v dobrých časech a za peníze, které neměla. Václav Klas ml. (Trikolora) přirovnal vládu k diktátorovi Mugabemu, tisknoucímu peníze, jak se mu zachce. Návrh však prošel - pro bylo 58 poslanců, proti 8 ze 100 přihlášených. A Sněmovna vedle toho prodloužila i pomoc pro OSVČ.

Vicepremiérka Alena Schillerová během své obhajoby dalšího navýšení schodku rozpočtu na 300 miliard korun uvedla, že navýšena má být vládní rozpočtová rezerva coby „finanční zdroj pro naprostou většinu opatření, kterými ČR vyvažuje negativní ekonomické dopady epidemie“.

Upozornila mj. i na nákladnost kompenzačního bonusu pro OSVČ - tzv. Pětadvacítky, tedy 500 korun denně a vyplácených až 25 tisíc pro živnostníky. Pokračování tohoto programu řešili ve středu poslanci také. A odsouhlasili, aby živnostníci dostávali pětistovku i po 30. dubnu. Vláda tak počítá s vyplácením za období 1. května až 8. června. OSVČ mohou požádat za toto druhé období celkem o 19 500 korun.

Přinese to pomoc živnostníkům, kteří museli omezit či zavřít své provozy kvůli mimořádným opatřením vlády, ale také další náklady do už tak našponovaného rozpočtu, u nějž byl ve středu přes hádky odhlasován schodek 300 miliard.

Schillerová: Není to rizikové navýšení

Státní rozpočet počítá po druhé novele s příjmy ve výši 1428,2 miliardy korun, což je další pokles o 60,1 miliardy korun, a výdaji ve výši 1728,2 miliardy korun, upozornila Schillerová. Vláda se chystá provést analýzu výdajů, podotkla ministryně financí.

„Navýšení deficitu nevidím jako rizikové, protože naše ekonomika, její veřejné rozpočty, ale i měnová politika je v dobré kondici, díky níž tuto situaci jako možná jedna z prvních zemí EU ustojíme. Jen velmi málo světových ekonomik má tak příznivou konstelaci vše zvládnout,“ doplnila Schillerová.

Kalousek vyčítal úplatky voličům

Šéf poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek reagoval po úvodním vystoupení Schillerové slovy: „Nevyčítám vládě propad příjmů, je způsoben krizí, za to vláda nemůže. Nevyčítám vládě výdaje na intervence mířící do ekonomiky, které mají zmírnit dopad krize, ty jsou nezbytné, uměl bych diskutovat o jejich výši a efektivitě, ale prostě nezbytné jsou.“

Upozornil však na to, že předchozí šestiletá rozpočtová politika vlády „nebyla odpovědná, snižovala odolnost státního rozpočtu, mandatorní výdaje rostly rychleji, než rostly příjmy z velmi dobrého hospodářského vývoje a výdajové priority, když to řeknu velmi zdrženlivě, mnohem víc sledovaly volební preference, než efektivitu veřejných výdajů“.

„Byly to úplatky voličů, vláda rozdávala i v dobrých časech peníze, které neměla, na priority, které byly špatné. Ty samozřejmě dál jsou součástí tohoto rozpočtu,“ vytkl Kalousek. Vadí mu mj. i to, že v návrhu jsou opět 4,5 miliardy na slevy na jízdném a „jen co skončí omezení volného pohybu osob, tak se z toho bude čerpat, i kdyby všichni důchodci seděli doma, tak dopravci budou vykazovat jejich ježdění“.

Klaus mladší: Jste jako diktátor, který tiskne peníze

Václav Klaus mladší (Trikolora) reagoval na Schillerovou slovy: „Vy prostě tisknete peníze jako diktátor Mugabe v Zimbabwe, to je jediné opatření, které vy v této krizi děláte a tváříte se, že se nic neděje, že zachováte sociální stát.“

„Když tu mluvím o tvrdém šetření třeba státu a jeho orgánů, tak se na mě díváte jak na Marťana. Vytisknete bilion, trilion korun a nic. To vám musím říci, že tohle je cesta do pekel a nevydržíte s tím ani do voleb. Leda tedy, jak předseda Hamáček má ten červený svetr, popularita roste, tak že by byly ty předčasné,“ pokračoval.

„Necháváte lidi doma, zvyšujete skokově různé podpory,“ vytkl vládě s tím, že je nutné vrátit se k práci a seškrtat všechny zbytné výdaje, „které jsme si mohli dovolit v dobách luxusu a blahobytu“.

Stanjura: Nemáme křišťálovou kouli

„Nemáme tu křišťálovou kouli, kterou podle mě měla paní ministryně. Takhle se na ni podívala a řekla: ne 200, ale 300. Není důležité to číslo v této chvíli, ale že vlastně vůbec nevíme, jak to číslo vzniklo. Nejsme schopni kompetentně posoudit, zda to číslo je dobře, nebo špatně, to vám říkám zcela otevřeně. Máme velké pochybnosti, ale nemáme dostatek dat a údajů k tomu, abychom řekli: Paní ministryně má pravdu, nebo paní ministryně se mýlí,“ zaútočil na Schillerovou pro změnu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Obává se, že na příští či jiné schůzi může Schillerová přijít s další změnou státního rozpočtu. Současný návrh označil Stanjura zbytečný. Varoval, že dopad na rozpočet nebude jen v dubnu, ale i dalších měsících, protože zavřené provozovny nebudou mít příjmy.

„COVID I a COVID II bychom měli zarámovat jako exemplární případ české byrokracie, jak se to dělat nemá. Ale my pořád vymýšlíme nová razítka. Jedno razítko jste nenavrhla zrušit za tu dobu, vy nebo vaši kolegové ve vládě, jediný formulář jste nenavrhla zrušit z těch, které platily před začátkem krize. Nic z toho nepřišlo. To není normální, to fakt není normální. A neříkejte nám své argumenty: Já tady nechci škrtat 150 miliard. To nikdo po vás nechce. Taková oblíbená politická pirueta. Oponent to neřekl, ale já o to silněji budu říkat, že jsem proti tomu,“ dodal i s narážkou na programu Havlíčkova ministerstva průmyslu a obchodu na bezúročné půjčky.

Doba je nestandardní, kontrovala šéfka státní kasy

„Doba je nestandardní a i to schvalování rozpočtu je nestandardní,“ reagovala Schillerová s tím, že už při předložení schodku 200 miliard varovala, že „největší neznámá je čas, že nevíme rozsah, nevíme rozsah škod, nevíme dobu trvání“. „A teď jsme se posunuli. Posunuli jsme se i v tom, že jsme zpřesnili propad příjmů,“ uvedla Schillerová.

24. března schválila Sněmovna poprvé navýšení schodku na 200 miliard na rok 2020 v době, kdy byl odhad poklesu reálného HDP o 5,1 procenta, nyní se však řeší propad ekonomiky o 5,6 procenta, upozornila. Peníze jsou třeba mj. na zajištění zvýšení plateb státu na státní pojištěnce, které vyjdou na 22 miliard navíc a na další stabilizaci zdravotní péče v České republice, dodala.

motola ( 23. dubna 2020 17:38 )

klaus ml!! neser lid tatínek by ti mohl vyprávět!!!

motola ( 23. dubna 2020 11:05 )

opozice knučí jak starý pes!! hoši zlodě­ji,tu­nelá­ři,kmot­ři kdyby jste třicet let jne nekradi,nerabovali neojebavali lid stát,ekonomiku o stovky miliard mohli jste rozhodovat jenže vy jste nic jiného neuměli jen krást a to nešlo do nekonečna taky jste tady zanechali stát podobný pakistánu!! Diky Babišovi a dnešní vládě jsme mezi elitou evropy !! tak že držte huby kupte si heřmánek a vypláchněte si nenažrané huby!!

joachimk ( 23. dubna 2020 10:15 )

Ze kterého kanálu vylezl tenhle pologramotný slinta Ulanbátar?

joachimk ( 23. dubna 2020 10:12 )

Kalousek vědom si toho, že je osel stále hýká.
Stanjura to neví a tak jen blekotá. Rudý včera modrý dnes jako každý z ODS.

Menhira ( 22. dubna 2020 23:35 )

Ty jsi ale chudáček s presečím slovníkem. Hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa