Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rekordně levná ropa: Nakupujte, ať to nedopadne jako s rouškami, vyzývá opozice

Autor: ČTK, simao - 
22. dubna 2020
18:54

Ceny ropy dnes pokračují v poklesu, dolů je i nadále tlačí zejména negativní dopad koronavirové krize na poptávku po pohonných hmotách. Severomořská ropa Brent se v jednu chvíli propadla pod 16 dolarů za barel, nejníže od června 1999. Sněmovní opozice proto vyzvala vládu, ať se pustí do nákupů. Správa státních hmotných rezerv na to má prostředky i skladovací kapacity, upozorňuje, chybí jí však právě vládní souhlas.

Kolem 8:30 SELČ dnes vykazovala cena Brentu pokles o 11,4 procenta na 17,12 dolaru za barel. Předtím sestoupila až na 15,98 USD. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela asi 4,5 procenta na 11,05 dolaru za barel.

Ceny ropy už od začátku letošního roku klesly zhruba o 80 procent. Světová ekonomika letos podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) kvůli pandemii způsobené koronavirem směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století.

Celosvětová poptávka po pohonných hmotách se v důsledku šíření koronaviru podle analytiků propadla asi o 30 procent. Energetické firmy ve Spojených státech, které jsou největším producentem ropy na světě, se potýkají s nedostatkem kapacit pro skladování ropy.

Ceny ropy Brent i WTI klesly: Skladiště v Oklahomě Ceny ropy Brent i WTI klesly: Skladiště v Oklahomě | Reuters

To ale neplatí o Správě státních hmotných rezerv, která by v době, kdy ropu skupuje ve velkém třeba Čína, zvládla podle iDnes.cz uložit nejméně 100 tisíc tun. „Bez souhlasu vlády nemohu takhle velký tendr vypsat,“ upozornil server šéf SSHR Pavel Švagr. 

Černochová: Neměli bychom dlouho váhat

Sněmovní opozice proti vládě vyzývá, aby urychleně kývla na nákupy ropy. „Pandemie, které v současnosti čelíme, není jediná krize, kterou by měl stát předvídat. Když se navíc objeví příležitost výhodně doplnit zásoby státních hmotných rezerv, neměli bychom dlouho váhat. To platí i obráceně, kdy se nesmíme bezmyšlenkovitě zbavovat rezerv a schopností, které můžeme v budoucnu potřebovat – jako je tomu v případě plánovaného prodeje strategických surovin (například prodej kovů, který má jen hloupě sanovat státní rozpočet) či dalších škrtů v armádě,“ upozornila poslankyně ODS Jana Černochová.

„Správa státních hmotných rezerv má kapacity pro nákup a skladování ropy a podobná příležitost levného nákupu se bude jen stěží opakovat. Vláda by měla včas reagovat, abychom se zase v budoucnu nedivili…,“ upozornila.

Bartošek: Ať to nedopadne jako s rouškami

„Cena ropy je teď na svém historickém minimu. Každý dobrý hospodář by neváhal a nakoupil do zásob. Ale ne u nás! Naše SSHR mají peníze, mají volnou kapacitu, ale brzdí ji souhlas vlády. Dopadne to jako s rouškami? Na neochotu státu dát SSHR možnost k nákupu, se budu ptát vlády i Ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Na 80 tisících tunách by podle ČT ušetřilo Česko nyní až 650 milionů korun. „Podle ministerstva ale nemá doplnění zásob v tuto chvíli kvůli boji s pandemií koronaviru prioritu,“ podotkl však Švagr, podle kterého má nyní ČR nouzové zásoby ropy a ropných produktů na fungování státu na 84 dní a nesplňuje tak odpovídající směrnici EU, která hovoří o 90 dnech.

„Stát musí primárně dbát o ochranu zdraví obyvatel, na kterou se nyní v kontextu s pandemií koronaviru soustředí,“ uvedla pro iDnes.cz mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

prudentiacz ( 22. dubna 2020 22:28 )

Opozice se v koronakrizi chová jako parta dementů, ale v tomto má absolutně pravdu. Vláda musí provést zákup a pak podle vývoje ropu přikupovat.

offline ( 22. dubna 2020 21:12 )

To bude fuška pro české pumpaře zdůvodnit, proč jen oni zdražují, ale oni to zvládnou, já jim plně důvěřuju.

Citronel ( 22. dubna 2020 19:38 )

Opozice už mě vytáčí,jak na sebe musí za každou cenu upozornit,většinou úplně zbytečně,ale v tomto s ní mohu jen souhlasit.Já mít cisternu,tak jí naplním až po hrdlo a až půjdou ceny nahoru,tak bych jí s velkým ziskem rozprodal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa