Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko roušky ještě nenakoupilo: Ve státních skladech není ani jedna. Babiš zuřil, pak otočil

Aktualizováno -
24. července 2020
11:36
Autor: sab, ČTK, vei - 
24. července 2020
10:46

Opatření se zpřísňují, nošení roušek už je zase potřeba. Jenže ty nejsou, tedy alespoň ve skladech Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Neleží tam ani jeden kus. Správa přitom nové nákupy dostala za úkol od vlády již v květnu. Zakázky zatím nejsou podepsané, protože se postupuje podle zákona. To rozčílilo premiéra Andreje Babiše (ANO), pak otočil. Sklady má mít „pod palcem“ ministr průmyslu Havlíček, ten podle zjištění MF Dnes také o ničem nevěděl. Alespoň nějaké roušky ve strategických zásobách má ministerstvo vnitra.

„V tuto chvíli nemáme žádné ochranné pomůcky. K doplnění slouží právě probíhající výběrová řízení,“ řekl MF Dnes předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

První část zakázek na dodání ochranných zdravotnických pomůcek do státních rezerv je před podpisem. Roušky a respirátory by měly zajistit firmy, které uspěly v tendrech. Konkrétně jde o dodání 2800 filtrů do respirátorů FFP3, zhruba 356 000 návleků na obuv, 200 000 výtěrových setů a část dodávky vyšetřovacích rukavic - asi 2,4 milionu kusů.

Vybere se nejdřív v srpnu

Jak novináři zjistili, vypsalo se 35 zakázek, aby se nakoupilo jedenáct druhů různých ochranných pomůcek. Šéf skladů se odkazuje na zákonné termíny. Řekl, že v tuto chvíli komise ještě jednotlivé nabídky hodnotí.

„Termíny jsou jasně dané zákonem o veřejných zakázkách. Pokud vše půjde hladce, tak bychom mohli na začátku srpna podepsat první smlouvy s vítěznými dodavateli,“ předeslal Švagr. Možný je však prý i scénář, že výsledky soutěže některý z účastníků napadne a čekání na zásoby se protáhne i na několik měsíců. 

Zájem byl enormní, přihlásili se i nezkušení

Podle šéfa rezerv přišlo zhruba 190 nabídek. „Až na výjimky jde o firmy se sídlem v ČR. Zájem byl enormní, větší než jsem předpokládal,“ uvedl Švagr. 

Vítězné firmy předseda SSHR neuvedl, podle informací ČTK například zakázku na dodávku filtrů do respirátorů FFP3 vyhrála firma Sigma Výzkumný a vývojový ústav. Část tendrů se podle Švagra ale bude muset opakovat. Jde například o zakázky na zhruba 12 milionů vyšetřovacích rukavic. Správa je opětovně vypsala ve čtvrtek, protože zájemci nesložili jistinu v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

U roušek pak firma, která u dvou částí zakázky podala nejnižší nabídku a nabídla také jejich plnou obměnu, musela být vyloučena. „Nedodala totiž při podání nabídky originál bankovní záruky, ale jen její kopii. Přitom podle zákona o veřejných zakázkách nelze tento materiál doložit zpětně. Ukazuje se, že nakoupit ochranné pomůcky v otevřeném výběrovém řízení není vůbec snadné,“ uvedl Švagr.

Velká část uchazečů z oboru podle něj neměla s tendry pro stát zkušenosti. „Nevím, nakolik by situaci řešila výjimka, aby správa mohla těsně po krizi nebo těsně před krizí rychle doplnit zásoby. Takhle sice všechno provedeme transparentně, ale jestli stihneme naplnit sklady před druhou vlnou pandemie, to vám teď neřeknu. Stačí, aby se někdo odvolal k antimonopolnímu úřadu, a my nebudeme moci ty smlouvy podepsat,“ řekl.

Hamáček hlásí: Mám jich na šest týdnů

Kdo roušky ve strategických zásobách má, je ministerstvo vnitra. „Máme asi 67,4 milionu kusů roušek, 10,6 milionu kusů respirátorů, kterých ale ještě 900 tisíc přijde, 9,5 milionu kusů ochranných rukavic, 522 tisíc kusů ochranných obleků…“ vypočítal pro MF DNES ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a uvedl, že tento materiál je připravený v distribuci podle rozhodnutí vlády.

Právě Hamáček v posledních dnech přiznal, že situace ohledně šíření koronaviru je alarmující a lidé by měli zase roušky začít nosit. Vyzval občany dokonce k tomu, aby nečekali na nařízení jeho vládního kolegy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Už při první vlně Hamáček uvedl, že za týden se v Česku spotřebují asi tři miliony respirátorů, 20 milionů roušek a 300 tisíc ochranných prostředků. Současná zásoba by tak vystačila maximálně do šesti týdnů, a to bez dodávání do fakultních nemocnic, laboratoří a hygienikům. 

Video  Ruslan dopravil do Česka čínské roušky, respirátory a další materiál: Putovaly do skladu u Pardubic. Podívejte se.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jak je na tom Česko? Havlíček nevěděl

Činnost státních skladů má mít pod palcem ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podle deníku MF Dnes však teprve zjišťuje, jak na tom s ochrannými pomůckami Česko vlastně je. „Analýza ještě není finální a nejdřív ji dostane vláda,“ řekla mluvčí Havlíčkova ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Novináři s informací překvapili i premiéra Andreje Babiše (ANO) a rovnou uvedli, že zpráva pro něj byla „jako červený hadr pro býka“. „Jak nemají ani roušku? Vždyť měli nakupovat. Vláda to zadala v polovině května a teď už je červenec,“ divil se Babiš.

To, že se státní sklady v nákupech prostě jen řídí zákonem, čímž prodlevu vysvětlují, však Babiše rozohnilo ještě víc. „Státní hmotné rezervy dostaly od ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva průmyslu a obchodu informace o možnosti nákupu prostřednictvím JŘBU (jednací řízení bez uveřejnění). Tento způsob nákupu ochranných pomůcek doporučila ve svém stanovisku i Evropská komise,“ napsal Babiš v SMS zprávě.

Babiš si tak teď chce šéfa skladů Švagra zavolat na kobereček. Prý mu má celou záležitost vysvětlit.

Ve vyjádření pro Blesk Zprávy o několik hodin později byl ale mírnější a o předvolání šéfa rezerv nepadlo ani slovo. Popsal, že chápe, že se postupovalo podle zákona. A zaslal reakci Havlíčka, který mezitím aktuální situaci zjistil: „Pomůcek máme dostatek, jsou dnes na MV (ministerstvo vnitra) na 6 týdnů (...) V rámci SSHR se šlo maximálně transparentní cestou, předseda Švagr se drží přesně zákona a neztratil ani den.“

„Je třeba ještě připomenout, že SSHR je až zelezná zásoba na 2 měsíce. V pondělí na vládě představíme všechny současně zásoby, rozpracované dodávky a otevřená VŘ,“ uvedl vicepremiér.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

haniss ( 25. července 2020 04:46 )

Ta chráněná dílna,která si říká vláda odborníků,musí lézt krkem i koblihářům.

BoziMilda ( 25. července 2020 00:22 )

Na jachtě v Chorvatsku se válí především paní Burešová, zatímco její manžel před odletem do Řecka doporučil občanům, aby zůstali doma a utráceli peníze tady.

krapotkin ( 24. července 2020 18:17 )

Roušky nejsou zapotřebí. Důležitěší jsou ty šílené pokuty za to, že je nenosíte. Státní kasa je zase vykradená a nějak se musí naplnit, aby bylo dál co krást.

xiioma ( 24. července 2020 17:36 )

Vážný problém v epidemii. Andrej Babiš už to ví, ale lidem to zatím neřekl

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/vaz­ny-problem-v-epidemii-andrej-babis-uz-to-vi-ale-lidem-to-zatim-nerekl-113560

e.lesanova ( 24. července 2020 16:21 )

Sklady se vyprázdnily při první vlně, budou se postupně doplňovat...nyní se to již netýká běžných obyvatel, ti už roušky mají vlastní doma, krom toho si dle potřeby může sehnat či ušít další...zbytečné drama pro "novináře"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa