Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel „největší Ir“ John Hume (†83). Držitel Nobelovy ceny dožíval s demencí

Autor: ČTK - 
3. srpna 2020
11:32

Ve věku 83 let dnes zemřel severoirský umírněný katolický politik John Hume, který za svou úlohu v severoirském mírovém procesu obdržel v roce 1998 Nobelovu cenu za mír. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Sociálnědemokratickou a labouristickou stranu (SDLP), kterou Hume založil a dlouhá léta vedl. Hume získal Nobelovu cenu společně s vůdcem probritských unionistů Davidem Trimblem. V minulosti byl rovněž poslancem Evropského parlamentu a parlamentu Spojeného království.

„Smrt Johna Humea znamená pro Irsko ztrátu nejvýznamnější politické osobnosti 20. století,“ reagoval vůdce SDLP Colum Eastwood.

Hume, který zemřel v pečovatelském domě v Londonderry, v posledních letech trpěl demencí. „Rádi bychom vyjádřili co největší a nejsrdečnější díky zaměstnancům pečovatelského domu Owen Mor v Derry. Péče, kterou Johnovi poskytovali v posledních měsících jeho života, byla výjimečná,“ uvedla ve svém prohlášení Humeova rodina.

John Hume byl vždy považován za jednu z nejdůležitějších osobností moderního vývoje politiky Severního Irska. V roce 2010 byl ve veřejné anketě Největší Irové zvolen nejvýznamnější postavou irských dějin.

Spolu s Trimblem se jako hlavní iniciátoři mírového procesu v Severním Irsku zasloužili o ukončení téměř třicetiletého sektářského konfliktu v Ulsteru. Zakladatel a dlouholetý vůdce Sociálnědemokratické a labouristické strany (SDLP) Hume byl klíčovou postavou mírových rozhovorů. Jako vůdce nejsilnější katolické, tedy proirské strany měl podíl na zastavení násilí ze strany Irské republikánské armády (IRA) a na zapojení strany Sinn Fein, označované za politické křídlo IRA, do mírových rozhovorů. Podpis mírové dohody o Severním Irsku, kde od roku 1969 zemřelo při násilnostech na 3500 lidí, byl v roce 1998 vyvrcholením jeho politické kariéry.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi