Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Malý Alex (†8 měs.) nečekaně zemřel na vzácnou nemoc: Jeho příběh zachránil životy dalších dětí

Autor: jel - 
22. června 2020
05:30

Chlapeček Alexander Parson z Británie zemřel na vzácný zánětlivý multisystémový syndrom (PIMS), který se projevuje podobně jako Kawasakiho nemoc a je možné, že má souvislost s koronavirem. Příběh miminka, které tak tragicky zemřelo, však pomohl ostatním dětem, protože zvýšil mezi lidmi povědomí o tomto hrozném onemocnění.

Kerry Postlethwaiteovou osud malého Alexe naprosto šokoval. O dva dny později se u jejího osmiletého synka Josepha objevily naprosto stejné příznaky. „Joseph měl už v březnu příznaky koronaviru, ale potom zmizely. Pár dní poté, co jsem četla článek o Alexovi, se u mého syna opět objevil silný kašel, horečka a bolesti břicha,“ popsala Kerry britskému Daily Mirroru. „Nemohla jsem ten příběh dostat z hlavy, tak jsem raději zavolala záchranku, aby Josepha otestovali na covid-19,“ dodala.

Chlapec byl převezen do nemocnice, kde zjistili, že jedna z jeho srdečních tepen je zanícena. „Bylo to hrozné, Joseph si stěžoval, že ho bolí srdce, a ptal se mě, jestli zemře,“ popsala smutně maminka s tím, že její synek dostal léky a o šest dní později byl z nemocnice propuštěn. „Navždy budu rodině Alexe vděčná, že měli odvahu a o smutný příběh se podělili, myslím, že to Josephovi zachránilo život,“ dodala Kerry.

Alexovi bylo pouhých 8 měsíců, když tragicky odešel z tohoto světa. „Ztráta Alexe je strašná, ale skutečnost, že náš krásný chlapec mohl zachránit životy jiných dětí, je na celé věci pozitivní,“ prozradila Mirroru zdrcená maminka zesnulého miminka Kathryn Rowlandsová.

A Joseph není jediný, údajně se díky zveřejnění příběhu povedlo zachránit životy minimálně 12 dalších dětí. Jedním z nich je například Luca, který je nyní v nemocnici a jeho tatínek BBC prozradil, že byl jeho syn velmi unavený a opravdu vyděšený. Nyní už je jeho stav lepší, ale v nemocnici musel strávit pět dní na jednotce intenzivní péče. Podle britské lékařky je na celém světě známo přes 200 případů tohoto onemocnění u dětí a jenom v Británii jich je okolo sta!

frantacizek ( 22. června 2020 14:55 )

stejně je smutné, když zemře takové malé dítě..

janapi ( 22. června 2020 08:49 )

V 8.měsících kuřákem? Trošku "ujeté" ...možná by to chtělo si článek pořádně přečíst.

Jirik-ta ( 22. června 2020 07:48 )

děti covid nemají-tak co to bylo za nemoc?

lunatic ( 22. června 2020 05:34 )

Pokud byl Alex souběžně ještě kuřákem ,no tak se sešlo více zátěžových faktorů najednou ...

Zobrazit celou diskusi