Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češka žijící v Británii tvrdě o tamních poměrech: Johnson na koronavirus doplatí, myslí si

Autor: DH - 
16. května 2020
05:10

Bývalá zpravodajka Českého rozhlasu v USA Olga Krupauerová, která nyní žije ve Velké Británie, popsala, jak jako tamní obyvatelka vnímá kroky vlády Borise Johnsona. Nebere si vůbec žádné servítky. Otevřeně říká, že současný předseda vlády situaci nezvládl. Na rozdíl od obyčejných Britů.

V boji s koronavirem byla Velká Británie od samého začátku poměrně pasivní. V zemi se například do dnešních dní spekuluje o to, zda by se měly nosit roušky, či ne. I proto si Olga Krupauerová myslí, že premiér Boris Johnson situaci nezvládl.

„Skutečnost, že má Velká Británie v současnosti nejvyšší počet úmrtí v Evropě, sama o sobě vypovídá o tom, že strategie nebyla optimální. Musím říct, že mě osobně dost šokuje, jakým způsobem se Boris Johnson postavil k pandemii. I když na druhou stranu mě to nepřekvapuje, protože do politiky šel hlavně kvůli svým vysokým ambicím, a ne proto, že by chtěl sloužit veřejnému blahu,“ popsala novinářka pro server iRozhlas.cz

Co se srovnání s Českou republikou týče, má pak Krupauerová naprosto jasno. Vláda dělala na rozdíl od Britů dobré kroky. „Zavedená opatření, povinné nošení roušek nebo uzavření hranic – to všechno zpočátku vypadalo velice razantně a striktně, ale ukázalo se, že to je správný postoj,“ doplnila s tím, že největší kritika se na Johnsona valí proto, že jsou jeho patření zmatená a nejasná. „Myslím si tedy, že Johnsonova vláda naprosto zklamala a zodpovědnost přesunuje na veřejnost. Při své argumentaci se odkazuje na „British common sense“, tedy zdravý rozum, ale to je samozřejmě velice individuální,“ uvedla iRozhlasu žena žijící na jihu Anglie.

Podle ní koronavirus Johnsonovi hodně uškodil. Před ním ho měla polovina národa ráda, ale především kvůli Brexitu. Sliboval, že po odstoupení z Evropské unie poputují do zdravotnictví miliony denně. To bylo ale evidentně daleko od pravdy. „Počet obětí stoupá, není dostatek vybavení pro lékaře, ochranných pomůcek ani testů. Všechny Johnsonovy kroky jsou chaotické a neurčité, veřejnost jeho působení proto nevnímá až tak pozitivně,“ řekla Krupauerová.

Jistou podobnost mezi Českem a Velkou Británii vidí novinářka v přístupu obyčejných občanů. I ti na ostrovech se totiž chovali velmi disciplinovaně. Jednoduše ale neměli dobré vedení a instrukce od jejich vlády. „Lidé se snažili dodržovat hygienu a pravidla, aby nenakazili ostatní. Byli velice ohleduplní i vzhledem k velkým sympatiím k lékařům a zdravotním sestrám. Řekla bych, že tu je spousta dobré vůle a lidé pravidla poslouchají, Johnsonova vláda ale bohužel už od začátku nenastavila pravidla tak, aby ochránila co největší část populace,“ uzavřela Češka, která ale za pozitivum označila velkou ekonomickou pomoc státu.

alena.sheffield ( 16. května 2020 09:21 )

Presne👍👍👍s vami naprosto souhlasim.
Umrtnost se take zvedla,ze bylo pozastaveno leceni jinych ostatnich zavaznych onemicneni.... rakovina, operace srdce...atd
No a zazracne vykeceni Johnsona😁😉 o to si kazdy mysli sve....divadlo pro lidi,aby zacali brat coronavirus vazne.
Do te doby anglicani mysleli ,ze karantena je takova dovolena a delali hromafne vylety k mori ....

Hunter0075 ( 16. května 2020 07:25 )


Naprosty souhlas , lepe bych to nenapsal…

Jarocell ( 16. května 2020 07:18 )

A taky nevěřím, že on sám měl covid. Tak rychle jako on by se nikdo neuzdravil. Byl dokonce připojen na plicní ventilaci, stav vážný, a najednou vyskočil z pelechu a byl zdravý. Z jiných jsou po dlouhých týdnech v tak vážném stavu doživotní kripli s nefunkční půlkou plic. Kdyby si aspoň zajel předtím do Lourd, mohl by se vymluvit na zázrak nebo že mu jeho vzor za vodou poslal léky, ale takhle to vypadá na další jeho populistický manévr typu Jsem jeden z vás, i já jsem byl nemocen...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa