Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na ostrovy bez karantény. Británie uvolňuje omezení pro turisty včetně Čechů. Proč chybí Slováci?

Autor: ČTK - 
10. července 2020
11:55

S cestami z České republiky do Británie už není spojena povinnost absolvovat po vstupu na britské území 14denní izolaci. Anglie, Wales, Skotsko i Severní Irsko dnes uvolnily cestovní omezení přijatá v boji proti koronaviru pro cestující z Česka a desítek dalších zemí. Opatření platilo plošně od 8. června, seznam zemí s výjimkou bude britské ministerstvo zahraničí průběžně přehodnocovat.

V Anglii, Walesu a Severním Irsku podle BBC nově nemusejí s povinnou karanténou počítat lidé přicházející z 59 zemí včetně Austrálie, Francie, Itálie, Německa, Polska, Španělska nebo Turecka. Slovensko na seznamu není, stejně jako Spojené státy.

Britská vláda uvádí, že preventivní opatření odpadá, pokud člověk cestuje přímo z některé ze zemí na seznamu a v předchozích dvou týdnech nenavštívil žádný z rizikovějších států. Mezi ty bylo na poslední chvíli zařazeno Srbsko, které se v posledních dnech potýká s nárůstem počtu nových případů nákazy koronavirem.

Mírně odlišný je skotský seznam výjimek, na kterém Srbsko nefigurovalo od samého začátku. Chybí na něm také Španělsko, tedy oblíbená prázdninová destinace britských občanů. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová ve středu řekla, že na základě aktuálních epidemiologických dat pro ni nebylo možné s klidným svědomím omezení v případě jihoevropské země zrušit.

Londýn avizoval, že situaci ve světě bude nadále monitorovat a svůj systém „cestovních koridorů“ případně upravovat. BBC podotýká, že ne všechny destinace, které jsou na aktuálním seznamu britského ministerstva zahraničí, uvolnily podmínky pro cestující z Británie. Česko ji nicméně hodnotí jako zemi s nízkým rizikem a Češi ani cizinci momentálně při cestě z Anglie či Skotska nečelí žádným omezením.

Británie hlásí ze všech evropských zemí nejvyšší absolutní počet nakažených i úmrtí spojovaných s nemocí covid-19. Úřady evidují přes 44.500 úmrtí v řadách lidí pozitivně testovaných na koronavirus, v posledních týdnech jsou ale denní bilance obětí i případů nákazy relativně nízké.

Karanténní opatření se v zemi začala uvolňovat později než jinde v Evropě, přičemž jednotlivé části Spojeného království stejně jako při jejich zavádění postupují odlišně. V Anglii se například minulý víkend mohly znovu otevřít hospody, Wales ale zřejmě obnovení provozu v pohostinství povolí až od příštího týdne. Skotsko dnes zavedlo povinné nošení roušek v obchodech, zatímco Anglie to zatím vyžaduje pouze v prostředcích hromadné dopravy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa