Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milionům Američanů hrozí vystěhování. Bílý dům nestihl „vyřešit“ klíčové opatření

Autor: ČTK - 
31. července 2021
13:01

Milionům amerických rodin, které kvůli krizi způsobené pandemií nedokázaly měsíce platit nájem, hrozí od pondělka vystěhování. Kongres a Bílý dům se totiž nedokázaly dohodnout na prodloužení moratoria, díky němuž nemohli být nájemníci v USA od loňského září vyhozeni z domova. Podle amerických médií stojí za situací poměrně nevídaný rozpor mezi administrativou demokrata Joea Bidena a jeho spolustraníky v Kongresu, kterým se nepodařilo na poslední chvíli dosáhnout kýžené dohody.

Moratorium na vyhoštění z nájemního bydlení zavedlo loni v září americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Argumentovalo tím, že by lidé měli zůstávat doma v izolaci namísto toho, aby se sdružovali například v nouzových ubytovnách. Nejvyšší soud však následně rozhodl, že CDC příkazem překročilo svoje pravomoci, a nařídil, aby moratorium ve stávající podobě skončilo se začátkem srpna, tedy o dnešní půlnoci.

Pokračování nařízení by tak musel schválit Kongres, k čemuž jej Bílý dům vyzval teprve ve čtvrtek. Špičky demokratů se následně snažily sehnat v pátek dostatek hlasů na prosazení prodloužení moratoria, republikáni však jejich pokus odmítli. Podle řady pozorovatelů shoda nepanovala ani v řadách demokratů. Kongres se přitom v plném složení sejde nejdříve za šest týdnů, protože mu od pondělí začínají parlamentní prázdniny.

Podle nevládního výzkumného Centra pro rozpočtové a politické priority (CBPP) má zpoždění při placení nájmu asi deset milionů Američanů. Asi 3,6 milionu nájemníků odhaduje, že jim hrozí vystěhování do dvou měsíců, uvádí americký statistický úřad.

Vysvěhování zvyšuje riziko nákazy

Federální vláda vymezila na pomoc nájemníkům ve finančních potížích zvláštní fond v celkové hodnotě 46 miliard dolarů (988 miliard korun), který měl podle úřadů problémy mnohých lidí vyřešit. Peníze však jen velice pomalu plynou k jednotlivým nájemníkům či k vlastníkům nemovitostí kvůli řadě administrativních překážek na úrovni států a místních samospráv.

Washington uvolnil již začátkem února k přerozdělení 25 miliard dolarů (537 miliard korun), z nichž se však do rukou příjemců dostaly zatím jen tři miliardy (64 miliard korun).

Biden v pátečním prohlášení vyzval místní samosprávy, aby přijaly veškeré možné kroky k rychlému přidělení federálních peněz nájemníkům v nesnázích. První lidé by totiž podle médií mohli být vyhoštěni již v pondělí. „Není žádná výmluva pro státy nebo samosprávy, aby neurychlily peníze pro majitele nemovitostí a nájemníky, které poškodila pandemie,“ uvedl prezident. „Každý stát a samospráva musí tyto prostředky vydat, abychom se ujistili, že předejdeme všem vyhoštěním, kterým můžeme,“ dodal.

Podle odborníků vyhoštění komplikuje nejen sociální situaci zasažených lidí a rodin, ale vystavuje je rovněž zvýšenému riziku nákazy koronavirem. V USA je stejně jako na řadě jiných míst na vzestupu varianta viru zvaná delta, jejíž přítomnost epidemiologové spojují s výrazným nárůstem nově infikovaných Američanů.

Zatímco začátkem července USA registrovaly v průměru asi 12 000 nákaz za den, v pátek jich bylo téměř 78 000. Na vzestupu je rovněž denní počet úmrtí spojovaných s koronavirem, z asi 250 ze začátku tohoto měsíce na nynějších téměř 360.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi