Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ztráta čichu i deprese. Lidé s mírným covidem mohou mít stejné symptomy, jako lidé s těžkým

Autor: Darina Jíchová - 
5. června 2021
14:45

Experti z britských univerzit University College London (UCL) a Edinburské univerzity představili studie, ve které uvádějí, že u lidí s mírným průběhem koronaviru se mohou objevovat stejné neurologické symptomy a obtíže jako u těch, u nichž měla nemoc vážný průběh. Vědci mluví především o symptomech jako ztráta čichu a únava, uvedl list Daily Mail.

Studie v plném znění vyšla v odborném časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, kde odborníci uvádějí, že symptomy ztráta čichu, únava a deprese se s největší pravděpodobností a ve stejné intenzitě objeví u mírného i těžkého průběhu onemocnění covid-19. Dodávají, že obtíže spojené s nervovou soustavou, případně mozkem, jsou u nákazy nejobvyklejší.

Vědci zdůrazňují, že tyto příznaky jsou běžné a někdy dokonce častější u mírnějších případů. Zároveň doporučují, aby se těmto symptomům akademická společnost více věnovala a zaměřila na ně své výzkumy. Experti pracovali s více než 100 tisíci pacienty, na základě analýz stanovili tři nejobvyklejší symptomy: ztráta čichu, slabost a únava. Také léčba by se měla více soustředit na neurologické a psychické symptomy spojené s nákazou.

Kromě ztráty čichu lidé bojují i s depresí a úzkostmi

„Když se řeknou příznaky covidu-19, lidé si většinou vybaví symptomy jako u nachlazení nebo chřipky,“ připomínají experti. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jako hlavní příznaky uvádí horečku, kašel, dušnost, únavu a ztrátu čichu nebo chuti. S tím, jak se pandemie vyvíjela, se však ukázalo, že existuje celá škála dalších symptomů, které se více týkají mozku či nervové soustavy.

Britští specialisté chtěli na své studii ukázat, jak běžné tyto symptomy jsou. Do svého výzkumu zařadili také data z 215 jiných studií. Mezi 100 tisíci případy, kterými se zabývali, byla nejčastějším neurologickým příznakem anosmie, tedy ztráta čichu, objevila se u 43 procent pacientů. Některé předešlé studie uvádějí, že to dokonce může být lepší indikátor nákazy, než ostatní příznaky. Hlavně proto, že se nedá zaměnit s příznaky nachlazení a chřipky.

U 40 procent pacientů se objevovala fyzická slabost, u 38 procent únava a u 37 procent ztráta chuti. Dalšími „poměrně“ častými příznaky se jeví bolest svalů, bolesti hlavy, deprese a úzkost. Většina pacientů zapojených do studie musela být hospitalizována, to naznačuje, že měli vážný průběh nemoci. Nicméně vědci zdůraznili, že mezi mírnými případy byly neurologické a psychické symptomy také časté.

Takové závěry vědci nečekali

Mezi nehospitalizovanými pacienty se v 55 procentech případů objevovala únava, v 52 procentech ztráta čichu a v 47 procentech bolest svalů. To je vyšší procento, než jaké zaznamenali u pacientů s vážným průběhem nemoci. Vědci přiznali, že je překvapilo, že neurologické a psychické symptomy jsou u případů s mírnějším průběhem tak časté.

„Neurologické a psychické symptomy jsme očekávali výhradně u těžkých případů covidu-19, místo toho jsme zjistili, že některé tyto symptomy jsou častější u mírnějšího průběhu,“ uvedl psychiatr Jonathan Rogers z UCL. „Zdá se, že to, že covid-19 zasahuje mozek a duševní zdraví, je norma, ne výjimka,“ objasnil. Rogers doplnil, že jejich závěry jsou v souladu s výzkumy dlouhodobého covidu-19.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa