Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestující se nakazil opičími neštovicemi: V USA vytrasovali 200 kontaktů ze 27 států

Autor: ula - 
29. července 2021
13:01

Vzácný virus opičích neštovic se objevil v americkém Dallasu u cestujícího, který přiletěl z Nigérie. Informoval o tom portál Washington Post. Opičí neštovice je vzácné, ale závažné virové onemocnění, které obvykle začíná příznaky podobnými chřipce. Virus je na člověka přenášen kousnutím, škrábnutím nebo přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů, může se však mezi lidmi šířit i kapénkami. Úřady nyní shánějí všechny cestující a další lidi, kteří mohli přijít s nemocným do styku. Podle portálu BBC může jít až o 200 lidí.

U pacienta se objevila vyrážka těsně před odletem z Nigérie, jeho zdravotní stav se zhoršil po návratu domů. Ačkoliv se média původně nezmiňovala, zda jde o muže, nebo ženu, portál BBC uvedl, že jde o muže z Texasu. Momentálně je v nemocnici v Dallasu v izolaci a měl, či měla by být ve stabilizovaném stavu. Hygienici ve zprávě uklidňují, že riziko rozšíření viru mezi obyvatele Dallasu je velmi malé.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) momentálně spolupracuje se společností Delta Air Lines a snaží se dohledat další cestující a osoby, které mohli být s nemocným v kontaktu během letů z nigerijského Lagosu do Atlanty v USA a následně z Atlanty do Dallasu. S většinou cestujících už jsou úřady v kontaktu. Podle zprávy je jich 200 a jsou ze 27 zemí USA.

Jelikož mají cestující na letišti i v letadlech povinnost nosit roušku či respirátory, hygienici věří, že to snížilo možnost rizika přenosu viru.

Neštovice i v Británii

Minulý měsíc se podle BBC objevila nákaza opičími neštovicemi   i ve Velké Británii. V Severním Walesu onemocněli dva lidé, podle místní hygieny se jedná o členy jedné domácnosti.

Opičí neštovice je vzácné, ale závažné virové onemocnění, které obvykle začíná příznaky podobnými chřipce a otoky lymfatických uzlin. Postupně se objeví vyrážka na obličeji a těle. Infekce trvá dva až čtyři týdny, inkubační doba je 6 – 16 dní. Virus opičích neštovic se vyskytuje zejména v západní Africe, včetně Nigérie.

Phillip Huang, ředitel hygieny v Dallasu, poukázal na to, jak je důležité zachovat hygienická opatření, nejen kvůli pandemii koronaviru. „Jediné letadlo nás dělí od dalšího rozšíření infekční nemoci,“ upozornil.

Virus opičích neštovic byl poprvé identifikován v roce 1970 v Kongu. Velká ohniska se pravidelně objevují  v zemích střední a západní Afriky. Postupně se případy objevily např. v Izraeli, Singapuru a ve Velké Británii. V roce 2003 se objevilo velké ohnisko nákazy v USA poté, co se virus rozšířil z dovážených afrických hlodavců na prérijní psy. Neštovicemi se tehdy nakazilo 47 lidí.

Poprvé v Evropě se opičí neštovice objevily v roce 2018 v Anglii. První případ se objevil 7. září u Nigerijce, který pobýval na námořní základně v Cornwallu. Následně se nakazil lékař, který pacienta ošetřoval.

Problém pro lidi s oslabenou imunitou a děti

Virus opičích neštovic je na člověka přenášen kousnutím, škrábnutím nebo přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců, ale také primátů). K šíření viru dochází i respirační cestou, tělními tekutinami infikovaných osob a předměty kontaminovanými virem.

Pozor tedy na hlazení toulavých zvířat v odlehlých oblastech. Nemoc se sice šíří kapénkami, ale podle CDC záleží, jak dlouho člověk s infikovaným jedincem stráví. Čím bližší a těsnější kontakt, tím vyšší možnost přenosu.

Člověk se může nakazit, i když se dotkne nakaženého nebo kontaminovaných předmětů. Člověk, který je virem zasažen, se obvykle do pár týdnů vyléčí, ve výjimečných případech však může nakažený i zemřít.

Podle CDC není průběh nemoci nijak závažný, podle statistik jí podlehne 1 člověk ze sta. Problémy ale mohou mít děti, senioři a jedinci s oslabenou imunitou.

Virus se může šířit také kontaktem s tělními tekutinami, vředy z opičích neštovic nebo předměty, které byly kontaminovány tekutinami, jako je oblečení a ložní prádlo. Nebyl dosud hlášen přenos neštovic z těhotné ženy na nenarozený plod. Nicméně člověk se může nakazit i nedostatečně tepelně upraveným masem z nakaženého zvířete.

Video  Neštovice u dětí: Jaké jsou příznaky, léčba a největší komplikace?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. července 2021 16:30 )

a co vakcína? Bude,?

Zobrazit celou diskusi