Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Evropě se poprvé objevily nebezpečné opičí neštovice. Hrozí pandemie?

Autor: ula - 
26. října 2018
05:02

Tři případy nakažených opičími neštovicemi se objevily minulý měsíc ve Velké Británii, bylo to poprvé v rámci Evropské unie. Dva lidé si nemoc přivezli z Nigérie, kde vloni řádila epidemie, třetím infikovaným je zdravotník, který jednoho z pacientů ošetřoval. Britská vláda se rozhodla najít všechny, kteří přišli s nemocnými do kontaktu, aby zabránila případné pandemii. Co jsou opičí neštovice a máme se jich obávat? I to pro Blesk Zprávy rozebral epidemiolog Rastislav Maďar.

Název opičí neštovice je poněkud zavádějící. Nemoc se sice přenáší kontaktem s opicemi, ale také s veverkami a hlodavci jako je např. psoun. Virus je šířen i kousnutím či škrábnutím od infikovaného živočicha. 

„Opičí neštovice se vyskytovaly především na geograficky omezeném území deseti států Afriky, vloni byla zaznamenaná historicky největší epidemie v Nigérii. Do té doby nebyl v této zemi žádný zdokumentovaný případ opičích neštovic,“ popsal Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar. V loňském roce v Nigérii zemřelo na opičí neštovice šest lidí.

V roce 2003 se objevil případ nákazy i v USA. Většina postižených nemoc dostala zřejmě od psounů, které doma chovali, a kteří se nakazili od afrických hlodavců dovezených do země. V rámci EU byl v tomto ohledu klid. Až doposud.

Smrtelný průběh zejména u dětí

„Nemoc začíná horečkou, bolestí těla a velkou únavou. Za jeden až tři dny následuje vyrážka na obličeji podobná neštovicím, která se může - ale taky nemusí - rozšiřovat dál. Může se vyskytnout i v ústech, na genitálu nebo v očích,“ popisuje Maďar.

Poměrně typické pro opičí neštovice je výrazné zvětšení mízních uzlin před nástupem vyrážky, čímž se liší od jiných podobně se projevujících nemocí. Smrtelný průběh nákazy je do deseti procent případů, zejména u mladších dětí.

Lékař: Prevencí je bránit obchodu se zvířaty

V minulosti chránila Evropany proti nemoci vakcinace. Do konce 70. let 20. století se totiž očkovalo proti pravým neštovicím a vakcína fungovala i jako prevence proti opičím. Měla ale mimo jiné řadu vedlejších účinků.

„Od 80. let, kdy už se proti variole neočkuje, tedy vidíme opičí neštovice častěji. Nicméně pravé neštovice byly mnohem častější a nebezpečnější, takže je dobré, že už na naší planetě nejsou a nemusíme proti nim očkovat. Šíření této nemoci se snaží bránit i systémové restrikce obchodu se zvířaty,“ řekl epidemiolog.

Specifický lék ani vakcína přímo na opičí neštovice neexistují. „Prevencí je osobní ochrana při kontaktu s relevantními exotickými zvířaty a izolace postižených pacientů. Za jistých okolností se totiž virus může přenést i z člověka na člověka - vyskytuje se v tekutině puchýřků. Pacient přestává být infekční, až poslední z nich zaschne,“ dodal Maďar.

Obavy z pandemie? Zatím jen malé

Britští lékaři uvedli, že riziko rozšíření v zemích EU je velmi nízké vzhledem k omezeným možnostem viru.

Podle Státního zdravotního ústavu závisí zavlečení onemocnění do Evropy na míře cirkulace viru v Nigérii a dalších zemích uvedené oblasti. Pravděpodobnost importu do Evropy zůstává velmi nízká, ale nové případy u cestovatelů z těchto oblastí nelze vyloučit, uvedla na svých webových stránkách instituce.

zvonik54 ( 26. října 2018 11:01 )

 Kdo bude chtít zachránit svůj život, ztratí ho. Kdo ztratí se svůj život, zachrání ho. -> Vezměte si z toho, co chcete...

jiznicechy ( 26. října 2018 10:32 )

Vždyť nám sluníčkáři říkali, že není se čeho obávat! Že sem doktoři a inženýři naprosto nic nezatáhnou! A přátelé, bude hůř!

marlen52 ( 26. října 2018 09:54 )

s tím museli počítat to jim nedošlo kolik nemocí sem dotáhnou. to je šílený jak se to sem valí je to jak lavina ať neříkají že všichni utíkají před válkou. Jsou tu dva dny a už si kladou požadavky.

blackhole1 ( 26. října 2018 09:14 )

Ano,ale pozor nesmi se o tom mluvit,psát protože to je pravda a pravda se nesmí..

Actimel ( 26. října 2018 09:07 )

Co všechno se pomalu a jistě dostává do Evropy díky migraci opic!!!

Zobrazit celou diskusi