Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Postrach pro Pfizer i Modernu. Varianta epsilon v sobě má hned tři mutace koronaviru

Autor: Darina Jíchová - 
9. července 2021
05:00

Pandemie covidu-19 svírá svět už více než rok a půl, od jejího počátku se nakazilo přes 185 milionů lidí, počty obětí tento týden překročily hranici čtyř milionů. Situaci ztěžují mutace původního viru, například americká Kalifornie se potýkala s variantou epsilon, v jejímž genomu se vyskytují hned tři mutace. Vědci se obávají, že by mohla být rezistentní vůči vakcínám, uvedl list Daily Mail. Kalifornská mutace se objevila i v Česku, v květnu 2021 ji například zaznamenala Fakultní nemocnice v Ostravě.

Experti ze sanfranciské firmy Vir Biotechnology ve spolupráci s vědci z Washingtonské univerzity zkoumali variantu epsilon, zaměřili se hlavně na účinnost vakcín. V genomu se nachází tři mutace na proteinu, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla. Tento fakt by mohl snížit efektivitu vakcín Pfizer a Moderna proti této variantě.

Podle vědců by účinnost mohla být jen mezi 50 až 70 procenty, v ohrožení jsou tak už i plně očkovaní lidé. Odborníci upozornili i na to, že by varianta mohla být rezistentní i vůči protilátkám, které si člověk vybuduje po prodělání covidu-19. Nicméně odborníci podotkli, že varianta epsilon není nakažlivější než původní forma viru. Svoje závěry vědci publikovali v časopisu Science.

Pomůže přeočkování?

Varianta epsilon se úplně poprvé objevila v Kalifornii v květnu 2020, šířit naplno se ale začala až v říjnu. Virus se rozdělil do dvou podobných verzí: B.1.427 a B.1.429, která se vyskytuje nejčastěji. Na rozdíl od varianty delta, známé také jako indická mutace, která se šíří po celém světě, varianta epsilon řádí převážně v Kalifornii. Nicméně detekována byla ve 34 zemích světa, 97 procent případů však registrovali ve Spojených státech.

Podle údajů se vyskytlo celkově 49 211 nakažených variantou epsilon, z toho 47 987 v USA, více než polovina pacientů je z Kalifornie. Vědci dodali, že schopnost neutralizace viru byla značně snížena a 14 ze 34 protilátek proti variantě epsilon nefunguje. Tyto závěry jsou dost znepokojující a experti vysvětlili, že jejich studie by mohla mít značnou váhu při rozhodování, zda bude potřeba třetí dávka vakcíny.

Varianta epsilon je na ústupu, deltě se daří

Moderna a Pfizer už nyní provádějí klinické testování přeočkování, tématika posilovací tzv. booster vakcíny se řeší dlouhodobě a mnoho zemí včetně Česka o nutnosti přeočkování jedná.

Co se varianty epsilon týče, ještě v únoru 2021 USA registrovaly její klastry, nicméně od té doby je na ústupu. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tvoří v současnosti varianta epsilon 0,1 procenta případů. Oproti tomu varianta delta se v USA stala dominantní a představuje už 51 procent všech případů.

Video  Za hranice s oběma dávkami, radí Prymula. Co jsme nezvládli a jaké země ještě „zčernají“?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Karel ( 10. července 2021 12:15 )

Telenovela koronavirus, aneb šílené mediální běsnění, epizoda číslo 583.

Ivana Svobodová ( 10. července 2021 08:31 )

😂🙈 mutace na něco co nikdy nebylo izolováno 🤦😂 Prý experti 😂

Desterz ( 10. července 2021 08:27 )

Tedy, ten titulek se fakt povedl. Ani písmenko o nějaké hrozbě pro lidi. Ale Pfizer i Moderna by mohly přijít o zisky, nejspíš. Nebo o komerční prestiž, třeba. Nebo...?
Je smutné, kam se to celé posunulo a jak tomu mnozí slouží...

vaber ( 10. července 2021 07:46 )

kdy už odborníci budou umět přesně určit pro koho je kovid opravdu nebezpečný? to by se ušetřilo vakcín, peněz a poplašných zpráv , ale to nikdo nechce znát, nebyly by ty obrovské zisky,
raději se mele o dalších variantách aniž se ví, co to vlastně je, lidi holt pořád žerou netopýry

smradlavamakrela ( 9. července 2021 23:22 )

To by bylo.aby sme vás neuočkovali . Každý den 3 nový mutace a 5 nových fakcín.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa