Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Očkovaní z EU a USA do Anglie bez izolace. A Johnson navrhl vestičky pro antirouškaře

Autor: ČTK, sova - 
28. července 2021
19:14

Britská vláda ve středu rozhodla, že plně naočkovaní občané zemí Evropské unie a Spojených států budou moci od 2. srpna cestovat do Anglie, aniž by museli do desetidenní izolace, informovala agentura Reuters. Nové opatření má platit pro cestující ze zemí, které britská vláda pokládá za nízce či středně rizikové. Českou republiku Londýn považuje z hlediska šíření koronaviru za středně rizikovou. Britský premiér Boris Johnson navíc médiím sdělil, jaké tresty si představuje pro odmítače nošení roušek.

Cestující, kteří se chtějí vyhnout karanténě, musí být naočkováni jednou z vakcín, které uznává Evropská unie nebo Spojené státy, tedy Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Nadále bude platit povinnost prokázat se před odletem negativním PCR testem a absolvovat další PCR test druhý den po příjezdu do země.

Povinné karanténě se v Anglii zatím vyhnuli jen cestující, kteří byli naočkováni v rámci britského zdravotnického systému NHS, a získali zdravotnický pas, kterým se museli při příjezdu prokázat. Před odjezdem do země museli mít rovněž negativní test na koronavirus a druhý den po příjezdu museli absolvovat další test. V případě cest ze zemí, které britská vláda považuje za středně rizikové, museli do nařízené izolace, nebo mohli absolvovat další test osmý den po příjezdu.

USA pro Brity neplánují uvolnit opatření

Britská vláda rozhodla o uvolnění některých opatření po silné kritice turistického průmyslu, podle kterého postupovala příliš pomalu.

Jakékoli uvolnění, které oznámí Anglie, bude pravděpodobně brzy platit i ve zbytku Spojeného království, píše Reuters.

Změna usnadní cestování nejen občanům unijních zemí a USA, ale i Britům, kteří žijí v zahraničí. Zatímco mnoho zemí EU uznává zdravotnický pas vydaný v Británii, Spojené státy minulý týden uvedly, že pro britské občany neplánují uvolnit přísná cestovní opatření.

Johnson chce za nenošení roušky veřejně prospěšné práce

Britský ministerský předseda Boris Johnson v úterý pro média uvedl, jak si představuje potrestání občanů, kteří narušují veřejný pořádek například nenošením roušek. Návrh by se měl ale týkat také přečinů jako obtěžování spoluobčanů nebo porušování nočního klidu. Jak uvedly Novinky.cz, provinilci by si podle vládního návrhu museli nasadit vestičku a odpracovat si svůj přestupek na ulici.

„Chci vidět, že ti, kteří se tohoto asociálního chování dopouštějí, řádně splatí svůj dluh společnosti. Něčí asociální chování sice může být považováno jako malicherný přestupek, pro oběti ale může být zážitek velmi znepokojivý,” vysvětlil Johnson.

„Pokud jste se dopustili asociálního chování a jste odsouzeni k vykonání obecně prospěšných prací, pak nevidím jediný důvod, proč byste se nemohli přidat k takovým těm skupinkám ve svítivých vestičkách a splácet svůj dluh společnosti,” dodal šéf britské vlády.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. července 2021 08:22 )

Miss Z-H- ( 28. července 2021 20:37 )

Prečo tu píšete bludy? Rúška v UK nie sú povinné od 19.júla. Keď ste takí známy časopis alebo čo ste, tak by ste nemali písať takéto dezinformácie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa