Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o uznání protilátek: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké „pro“

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
12. srpna 2021
05:00

Za nárůstem případů nově nakažených koronavirem stojí podle přední české viroložky Ruth Tachezy varianta delta, která momentálně tvoří přes 90 procent infekcí v Česku. Lze předpokládat, že s návratem lidí z dovolených a do škol ještě k dalšímu růstu reprodukčního čísla, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, ještě poroste. Své spoluobčany v pořadu Epicentrum vyzývala k opatrnosti: „Svatého grálu“ – kolektivní imunity podle ní jen očkováním a infekcí nedosáhneme a současná protiepidemická opatření budou tedy v nejbližší době i nadále potřeba. Členka poradní mezioborové skupiny MeSES mimo jiné také pochválila spolupráci se současným ministerstvem zdravotnictví.

„Měli bychom být opatrní…Je třeba si uvědomit, že stále ještě nemáme ochráněny rizikové skupiny a jsme v situaci, kdy ta opatrnost a opatření jsou na místě,“ řekla viroložka s tím, že roušky ani respirátory v nejbližší době ještě nesundáme.

Vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy také upozornila na rozdíl mezi proděláním onemocnění a infekcí. „Ne každý, kdo prodělá onemocnění - my dnes dáváme rovnítko mezi onemocnění a infekci, což není to samé - je chráněn proti nové infekci. Mohl to prodělat tak, že měl jen pozitivní test a tu paměťovou stopu si vůbec nevytvořil a je vůči nové infekci zcela naivní, jako člověk, který nebyl pozitivní.“  Tachezy také zmínila souvislost mezi mírou závažnosti nemoci a získanou imunitou.

I když se věda vyvíjí mílovými kroky, podle viroložky v současné době nevíme, kolik protilátek potřebujeme, aby naše tělo dokázalo zabránit infekci: „Nevíme ani, jak dlouho budou protilátky přežívat, protože zde velkou roli  hrají i další složky imunitního systému. Dokud nemáme tyto studie, tak nemůžeme takový postup doporučovat.“ Tachezy také zmínila vývoj nových komerčních testů, které do budoucna umožní detekci specifických látek, které brání infekci virem.   

Drahé testy

„My víme, že máme vakcíny, které jsou bezpečné, víme, že tady nejsou žádné vážné důsledky, i když jste prodělali onemocnění a navakcinujete se…kdežto, když proděláte to onemocnění, tak nemáme žádný korelát, který řekne, že jste chráněna,“ doplnila svou hypotézu a představila ještě další velmi praktické důvody:  „Uvědomme si, že ty testy protilátek jsou výrazně dražší než vakcíny. Takže si představte, že budete celou populaci testovat a pak se rozhodovat, jestli jim dáte vakcínu nebo ne, tak to bude stát ten zdravotní systém minimálně dvojnásobek.“

 „Z mého pohledu není ani finanční, logistický důvod a není ani podpora vědeckými studiemi, abychom řekli, že hladina protilátek například 100 vás bude chránit rok před onemocněním a to už vůbec nemluvím o tom, že to neumíme prokázat při onemocnění způsobeným jinými variantami viru,“ uvedla mutace koronaviru jako další argument proti uznávání protilátek jako důkazu o bezinfekčnosti.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Nedosažitelný „svatý grál"

Kolektivní imunitu označila za jakýsi svatý grál, ke kterému se všichni upínáme. „Té kolektivní imunity, kterou potřebujeme, jen díky očkování a infekci nedosáhneme a proto budeme muset aplikovat jiná opatření, právě jako je ochrana dýchacích cest,“ dodala česká odbornice na mikrobiologii a genetiku a také upozornila na další úkol, který před námi jako globální společností stojí. Tím je nutnost očkovat v méně vyspělých zemích mimo Evropskou unii, kde proočkovanost často dosahuje pouhých pět procent a které tedy představují prostor pro vznik dalších a potenciálně nebezpečnějších variant viru.

Jak funguje buněčná imunita? Jaké druhy protilátek v tělě měříme? Za jakých podmínek otevřou školy? Kdy sundáme respirátory a koronavir bude jen nenápadnou součástí našich životů? Sledujte celý záznam pořadu Epicentrum s viroložkou Ruth Tachezy.

Zdenek ( 12. srpna 2021 09:54 )

plno jmen z vysoke politiky - tedy SOUDRUZI - soudruzi-StBaci z ANO2011 + souddruzi-pratele z CSSD a soudruzi-komuniste z KSCM a jejich pratele - zavsechny - Nový ministr zdravotnictví Prymula: Kdo je tento chlapík s vazbami na Čínu a s podezřením na střet zájmů?
Kdo je prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.? Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví při Úřadu vlády ČR, epidemiolog, pro mnohé hrdina národa a s největší pravděpodobností nový ministr zdravotnictví. Ale také člověk, který spolupracoval s Jaroslavem Tvrdíkem, má silné čínské vazby, byl ve střetu zájmů kvůli milionovým obchodům firmy své dcery. Pro práci na ministerstvu mu chyběla prověrka, což zřejmě bude velmi rychle napraveno nebo se to prostě obejde tak jako u hradního kanceléře Vratislava Mynáře... 9/2020 ..... Střet zájmů a odvolání
Cesta pana Prymuly na pozici jednoho z nejznámějších lidí v zemi však byla delší. Neobjevil se znenadání ze dne na den. Už v roce 2005 spatřil světlo světa projekt na podporu výzkumu a vývoje. Později, aby se vyhovělo nové legislativě, sdružení s názvem Biovomed zaniká a na scénu vstupuje Biovomed s.r.o. To jsme na konci roku 2013, ovšem už od zmíněného roku 2005 do společnosti plynou peníze z farmaceutických firem za uskutečnění klinických studií, což je její primární zdroj příjmů.... radec Králové. Od roku 2013 do konce roku 2018 je jednatelkou Biovomed jeho tehdy třiadvacetiletá dcera Karolína, on do poloviny června 2016 prokuristou s významnými styky a kontakty. Jde tedy o ukázkový střet zájmů, protože farmaceutické firmy samozřejmě dodávají jak vakcíny, tak i léky pro nemocnice a zároveň platí Biomoved za posudky na jednotlivé přípravky. Firma i Prymula vydělávají miliony.....

Zdenek ( 12. srpna 2021 09:46 )

od 3.2020 - 9.2020 Ceko ridili N E O D B O R N I C I - a umrelo na COVID jen 676 obcanu CR - za 7 mesicu jennnnnnnnnnnnn 676 obcanu CR - A TO pouzivali PODOMACKU usite obycejne ROUSKY ,,, myli si ruce jen O B Y C E J N Y M mydlem ,,,, rozetupy 2 m ,,,,

noooo a pak soudruh-StBak Anddrej B A B I S neodborniky vyhazel a nahradil je O D B O R N I K Y - Prymu­lou,Bl­atnym­,Aren­berge­rem A pak TO Z A C A L O - od 10.2020 do 6.2021 - umrelo 30.000 lidi !!!!!!!!!

do 30.09.2020 umrelo na COVID 675 lidi,,,,, od 1.10.2020 do 30.6.2021 30.352 lidi - takze za 8 mesicu nechali umrit 30.000 lidi !!!!!

fakt odbornici na pravem miste !!!!!

1495346 ( 12. srpna 2021 09:46 )

Kterému slovu nerozumíš gejšo , Spike nebo protein?

Zdenek ( 12. srpna 2021 09:36 )

TAK e zae mame na co T E I T ??!! - zae uradduji TI sami odbornici , kteri nechali od 10.2020 do 5.2021 z b y t e c n e ??!! U M R I T pre 30.000 obcanu Ceska na COVID - protoze jednoduse M A K A L I - takze zae ti ODBORNICI?? budou makat dal a budou vytvaret bludy jestli ockovat ano ci ne ??!!?? .......... Vakciny jsou max. od 90 dnu az 6 mesicu !!! jak jednoduche

Vakcína před covidem-19 chrání i po několika měsících, uvádí Pfizer - 4.2021 - !!! Televize CNN dodává, že výsledky nabízejí další poznatek ohledně toho, jak dlouho imunita generovaná vakcínami vydrží. "Byť je šest měsíců skromný cíl, je to delší doba než 90 dní ochrany, což byl do této chvíle nejlepší odhad," napsala CNN na svém webu. !!! Vakcína proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech dosahuje podle aktualizovaných výsledků z klinických testů účinnosti 91,3 procenta, oznámili ve čtvrtek výrobci. Údaj se vztahuje na skupinu, v níž byli pacienti až šest měsíců po druhé dávce vakcíny. Podle prohlášení data z pokračujícího klinického testu také potvrzují bezpečnost očkovací látky a účinnost proti aktuálně cirkulujícím mutacím koronaviru SARS-CoV-2.

Výrobci podle agentury Reuters mimo jiné uvádějí, že se jejich vakcína zdá být vysoce efektivní vůči mutaci B.1.351, označované jako jihoafrická. Analýza aktualizovaných testovacích dat podle výrobců neodhalila žádné vážné bezpečnostní otázky, přičemž vedlejší účinky odpovídaly dřívějším poznatkům. ......

bizon_pepa ( 12. srpna 2021 06:34 )

Drnda se zřejmě vrátila z dovči a bude opět kázat moudra.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa