Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Epicentrum: Viroložka Tachezy o protilátkách proti covidu. Dokazují bezinfekčnost?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
11. srpna 2021
14:45

Uznat či neuznat množství protilátek v krvi jako důkaz bezinfekčnosti je tématem, které v posledních dnech rozvířilo vášnivou debatu nejen mezi politiky, odborníky, ale také v rámci široké veřejnosti. Co to přesně protilátky jsou, jaké známe druhy? Jaká hladina představuje dostatečnou ochranu? Nejen na tyto otázky odpovídala ve středečním Epicentru viroložka a vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, Ruth Tachezy.

Jirik-ta ( 16. září 2021 15:32 )

je to dobré.

Jirik-ta ( 16. září 2021 15:27 )

lže. Většina lidí kovidem prošla bez příznaků a to i starší populace. Celé je to podvod.

Jirik-ta ( 16. září 2021 15:18 )

já jako kapacita si dávku nedám. Kašlu na to. Avenier.cz

Jirik-ta ( 16. září 2021 15:09 )

Chtělo by to 20 jehlu a já bych je proočkoval. Vykrucování a neuznání protilátek ( přirozené imunity) to je úroveň.

Jirik-ta ( 16. září 2021 14:58 )

avenier-cz , "Očkování: „Těhotné riskují zdraví. I dítěte. Mladí? Pozor.“ Imunoložka varuje" (parlamentnilisty) Pokud bych covid prodělal, mám nějaké zdravotní riziko v případě, že se rozhodnu pro očkování?

Osoby, které se ještě s infekcí nesetkaly, mají reakci na očkování zpravidla mírnější. Osoby s imunitou po nemoci reagují zejména na druhou dávku bouřlivěji a může dojít k tomu, že se imunita „vzbouří“. V klinické studii, ve které se porovnávaly protilátky a nežádoucí zdravotní účinky u vakcinovaných osob, bylo zjištěno, že nežádoucí účinky po očkování mělo 46 procent lidí, kteří infekci neprodělali, ale 89 procent lidí, kteří covid měli. Navíc množství protilátek se u lidí po infekci dostaly „na strop“ už po první dávce, po druhé se jen obrovský nárůst zopakoval. I naši odborníci – například prof. Bartůňková, prof. Šedivá a prof. Beran – na problém s očkováním lidí po prodělání covidu upozorňovali. Žádali, aby lidé s protilátkami nebyli očkovaní vůbec nebo byli očkovaní jen jednou dávkou, aby nebylo tolik nežádoucích reakcí při druhé dávce. Jenže názor odborníků opět nebyl akceptován.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa