Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

„Není důvod nechat wellness zavřená.“ Dlouhý chce dál rozvolňovat, konec kompenzací nechápe

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
27. května 2021
18:00

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého není důvod, aby zůstávaly wellness a jiné služby uzavřené. Nevidí ani důvod k uzavírkám vnitřních prostor restaurací. Podle něj se vláda neřídí vlastními pravidly, což znervózňuje nejen podnikatele, ale lidi samotné. Na tiskové konferenci také uvedl, že nechápe konec kompenzací. Podniky totiž podle analýz nejsou těmi, kdo ruinuje stát.

Vláda by měla podle Hospodářské komory (HK) otevřít zbytek služeb, a to nejpozději do 7. června. Prezident této instituce Vladimír Dlouhý to uvedl na tiskové konferenci, kde mimo jiné řešil i konec kompenzací pro podnikatele.

„Umožněte otevření privátních saun a wellness, stejně tak vnitřní prostory restaurací. Umožněte využívání šaten ve fitness. Otevřete food courty, protože to je stejné zařízení, jako jsou zahrádky. A sjednoťte pravidla pro konání eventů. Je nesmyslné povolit kulturní akce pro 500 lidí, ale nepovolit to u akcí,“ vypočítával požadavky Hospodářské komory Dlouhý, podle kterého je namístě tyto kroky udělat již od pondělí 31. května.

Podle Dlouhého takovému rozvolňování napovídá i epidemiologická situace. „Vzhledem k pozitivnímu vývoji pandemie tomu nic nebrání, je to koneckonců v souladu s vládními rozvolňovacími plány,“ konstatoval.

Narážel tím na to, že vláda se chce řídit především incidencí počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pátý balíček, který měl podle vlády počítat s otevřením bazénů (které se nejspíše otevřou právě od pondělí), wellness a vnitřních prostor, totiž počítal s incidencí 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel, nyní je dokonce na čísle 35.

Vládní plán pro návrat do běžného života Vládní plán pro návrat do běžného života | Archiv Blesku

„Mrzí nás, že se vláda neřídí balíčky. (…) Vláda je vymyslela, představila, ale opět to nedodržuje. Už dávno bychom měli být v pátém balíčku a šestý by se měl připravovat,“ dodal kriticky Dlouhý. Ale přidal i pochvalu. „Jsem rád, že se otevřely hotely a ubytovací zařízení pro rekreační účely,“ zmínil. Dodal pak, že HK nechce mít na vrubu případné zhoršení epidemie. Čísla o tom, že by mělo dojít ke zhoršení, navíc neodpovídají. „Dneska jdou navíc čísla dolů výrazně rychleji. Funguje kombinace očkování a promoření. Je vidět, že i návrat dětí do škol to nezvedl,“ dodal pro Blesk Zprávy viceprezident HK a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Kompenzace tu mají být do konce opatření“

Kritika na kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) mířila i kvůli konci kompenzačních bonusů. Ministerstvo financí totiž neprodloužilo vyplácení kompenzačního bonusu podnikatelům a společníkům malých firem za červen. Jako zdůvodnění uvedlo, že je již více provozoven otevřených než zavřených.

„Byli jsme překvapeni, že to ukončují, protože řada živnostníků nemůže stále podnikat,“ podotkl Prouza. „Nezapomeňme, že většina obchodů a služeb je nadále nějakým způsobem omezena. Nemohou naplnit prostory, omezen je i počet lidí na metry čtvereční apod.,“ dodal.

To podle něj, ale i podle Dlouhého stále připravuje podnikatele o velkou část tržeb. A vzhledem k pomalému restartu to pro řadu podniků stále může být likvidační.

Podle dostupných dat navíc není podpora podnikání ničím, co by ruinovalo rozpočet, jak dodává Dlouhý. Podle analýz HK se v období od ledna do dubna letošního roku dostala k podnikům pomoc ve výši 38 miliard, z toho 4,8 miliard bude vráceno, protože se jich týká odklad placení daní. Z celkového schodku je to tak 17 %.

Z úvěrových programů podnikatelé v prvních čtyřech měsících letošního roku podle Dlouhého čerpali asi 14,4 miliardy korun. Je to ale opět suma, kterou budou muset vrátit. Vzhledem k plánovanému schodku státního rozpočtu 500 miliard korun na celý rok je tak podle něj zřejmé, že podnikatelé nejsou zdrojem největší zadluženosti státu. „Zdroje tady jsou, vláda nemá problém s penězi,“ doplnil Prouza.

Podle obou expertů navíc není podpora podnikání ničím, co by se jen bezúčelně spolykalo, ale jedná se o investici, která udrží ekonomiku v chodu.

Omasta ( 27. května 2021 23:41 )

Virus je stále stejně nebezpečný, jestli je incicence 100 nebop 30. Kdokoliv, kdo se nakazí, může zemřít. Chraňťe druhé s Babišovou pomocí.

Omasta ( 27. května 2021 23:34 )

Co když nikdo nezemřel na covid? Pak není potřeba žádných opatření. Nejde říkat, že virus je neškodný a že není potřeba brzdit promořování.
Kdo potom zabil těch 30.000 lidí? Buď je nějaký viník, který je zabil, a musí být potrestaný. Anebo je zabil virus, a pak musíte strpět lockdowny, karantény, covidpasy.

Jistě víme, že praktičtí lékaři odmítali s posvěcením ministra zdravotnictví léčit pacienty s virózou. Jednoduše je poslali domů, ať se léčí sami. Ti pacienti nejsou odborníci, nepoznali, že se u nich rozvinul zápal plic. Pak na radu médií odešli do nemocnice, až jim bylo opravdu zle. A tam je čekala pomalá smrt na ventilátoru. Následkem vznikla panika, že ani vyspělé nemocnice nezachrání víc než 25% ležáků na ventilátorech. Umřít může kdokoliv, kdo se nakazí, chraňte se!.

Otázka stojí, jestli mají být potrestaní jenom ti lékaři, po jejichž odmítnutí prokazatelně zemřel člověk, nebo všichni, včetně ministrů zdravotnictví, kteří zanedbali léčbu a vystavili pacienty riziku smrti.

frantacizek ( 27. května 2021 19:38 )

testy jen tam, kde se vevnitř sundávají roušky + ty hotely, kde je personál-pokojské, tak tam to pochopit lze

frantacizek ( 27. května 2021 19:34 )

no jasně, otevřete už všechno, máte tu incidenci miniaturní a roušky, testy jen vevnitř. Lidé jsou naštvaní, ani netušíte jak, a jen čekají, kdy dojde nějaká kontrola, konkrétně kamarádi. Pač už to považují za šikanu jako za komunistů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa