Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vládní novinky: Od 31. května otevřou bazény, lidé získají dva PCR testy zdarma měsíčně

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. května 2021
18:03
Autor: ČTK, mach - 
24. května 2021
08:20

Vláda na svém pondělním zasedání opět oznámila další sérii rozvolnění, která by měla proběhnout za týden, tedy 31. května. Tentokrát dojde už i na venkovní bazény, budou moci otevřít na polovinu své kapacity. Zároveň se navýší kapacita veletrhům a ruší se zákaz školních výletů a škol v přírodě. Novinky rovněž čeká testování, lidé budou mít z veřejného zdravotního pojištění v červnu hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy. Podívejte se na kompletní přehled, co vláda schválila.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) představil plán rozvolnění k 31. květnu. Venkovní bazény budou otevřeny s kapacitou 50 %, do vnitřních prostor budou moci návštěvníci vstoupit jen do šaten. Ve venkovních bazénech bude nutné dodržovat nastavená pravidla, ale pohyb ve vodě nebude podmíněn nasazeným respirátorem.

Dál se rozšiřuje počet osob, které mohou spolu sportovat na 75 uvnitř a 150 venku, pro ZOO, botanické zahrady, hrady, zámky a muzea lze povolit skupinové prohlídky pro 10 osob, resp. 30 osob (pokud mají očkování, negativní test nebo prodělali covid) a ruší se zákaz škol v přírodě. 

Kongresů a konferencí se budou moci od 31. května účastnit 250 lidí uvnitř i venku. Na veletrzích budou možné skupinové prohlídky. Vnitřní prostory gastronomických zařízení se podle ministra Arenbergera otevřou 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Roušky při akcích pro mládež bude od příštího pondělí nutné používat jen tam, kde nelze dodržovat dvoumetrové rozestupy, řekl ministr Arenberger.

O pravidlech pro prázdninové pobytové tábory zatím hygienici jednají. Podle ministra lze ale předpokládat, že budou obdobná jako loni. Přibude ale povinnost testování, které by dětem měla hradit zdravotní pojišťovna. V jakém rozsahu, zatím vláda zvažuje.

Novinky v testování od 1. června

S účinností od 1. června lidé získají zdarma dva PCR testy a čtyři antigenní testy měsíčne. Dále platí povinnost v případě pozitivního antigenního testu nechat si provést konfirmační PCR test. „Během prázdnin připravujeme speciální režim, aby PCR testy i testy antigenní zdarma byly k dispozici cestovatelům. Ale budeme k tomu mít ještě další jednání vlády,“ řekl ministr.

Na dotaz, proč vláda neotvírá interiéry restaurací a další provozy již nyní, když je incidence pod 50 případů na 100 tisíc obyvatel, odpověděl, že vláda preferovala, aby se dostala především většina dětí do škol. „My bychom si rádi nechali alespoň 10denní rezervu na to, abychom viděli, jestli to nějakým způsobem nehne s epidemiologickou situací - a pokud ne, tak určitě zase vesele dál otevřeme další provozy,“ řekl ministr.

Arenberger promluvil i o efektu očkování. Po první dávce očkování proti covidu-19 je člověk podle šéfa resortu zdravotnictví asi stejně bezpečný jako po antigenním samotestu. Ministr tak po jednání vlády reagoval na kritiku odborníků, kteří nesouhlasí s uznáváním této lhůty jako jednoho z potvrzení o bezinfekčnosti. Lidé zatím většinou nemají jak prokázat, že dostali první dávku vakcíny, papírové potvrzení dostávají až po druhé. Podle Arenbergera bude ke stažení z webu od 1. června.

Konec uhlí v Česku

Vláda se v pondělí zabývala i necovidovými tématy. Vzala například na vědomí doporučení Uhelné komise ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Termín neschvalovala, pouze doporučila, aby byly v rámci komise dále podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR. Předloženy mají být do konce letošního roku, tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny. 

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038 loni v prosinci. Havlíček v pátek ČTK sdělil, že navrhovaný postup pro dnešní jednání vlády potvrzuje závěr Uhelné komise. „Ta pracuje dále, není to uzavřený proces. Pracujeme s rokem 2038, ale musíme mít připraveny varianty i dřívějšího útlumu,“ dodal. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zopakovala, že ministři za sociální demokracii se nadále přiklánějí k ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2033. 

„Doba uhelná v ČR nenávratně končí,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s tím, že rok 2038 je hraniční a věří, že uhlí v Česku skončí dřív.

Konec kompenzačního bonusu

Podle ministryně financí Aleny Schillerová ministerstvo financí už na měsíc červen neprodlouží kompenzační bonus pro podnikatele. Nadále bude k dispozici program Antivirus a programy MPO, uvedla. Jako důvod ministryně uvedla, že v tuto chvíli je jíž více provozoven otevřených než zavřených. 

Vláda rovněž schválila návrh ministerstva financí, aby Správa státních hmotných rezerv (SSHR) do konce roku 2023 pořídila do strategických zásob státu deset milionů kusů dámských menstruačních vložekMenstruační vložky tak budou udržovány ve skladech pro případ živelních, válečných či jiných katastrof a krizí. Plánovaný počet deset milionů by měl podle MF v případě mimořádného krizového stavu pokrýt až pětidenní absolutní výpadek této komodity. „V ČR žije asi 70 tisíc žen, které bojují s tzv. menstruační chudobou a já jsem ráda, že vláda tento návrh schválila, “ řekla ministryně financí Alena Schillerová. Dodala, že vložky budou dodány Potravinovým bankám, které je budou distribuovat potřebným ženám.

Spravedlnost1 ( 25. května 2021 00:09 )

Přítel mi už asi rok říká, že bude válka a chce si kvůli tomu nechat udělat zbrojní průkaz. Dokonce mi jednou i skoro nazval hanlivě, že absolutně nevím, co se děje ve Francii a dalších západních velmocí, že to všechno směřuje jedině k válce a on tedy určitě půjde do první linie. Jen bych k tomu dodala, že neabsolvoval vojnu kvůli operaci ploténky a hlavně mu je 53 let, ale fyzičku má jak dvacetiletý a ta vojna ho fakt štve, on se tam těšil. Tak jsem se dnes pobavila, když jsem mu přečetla tučné znění tohoto článku. Ale je fakt, že za války měly ženy opravdu problém s těmito hygienickými pomůckami... Tak hlavně, aby to Maláčová všechno nerozdala sociálně slabým než ta válka začne

anna1234 ( 24. května 2021 16:50 )

.. rozumné

e.lesanova ( 24. května 2021 16:18 )

Kolik lidí si "zabijeme" dlouhotrvajícím stresem a nedostatkem kyslíku, který organismus nedostává do těla díky respirátorům??? Pokud hrozí "dovoz" mutací, spíše apelujme na lidi a jejich "nutnost" cestování, zvyšme kontroly zahraničních pracovníků, zahraničních studentů, testy pro turisty a navrátilce z kdejakých cest, ale lidi "uvnitř" země nechme žít a fungovat, zejména přestaňme terorizovat děti

frantacizek ( 24. května 2021 14:08 )

petičního SPOLKU (VÝBORU)

frantacizek ( 24. května 2021 14:07 )

hlavně ať hygiena neprudí na zahrádkách. Je to na čerstvém vzduchu, nedává to smysl, kontroly max. tak vevnitř. Lidé chtějí relax po práci. Nemůžu měsíce tvrdit, že jsem zapisovatel petičního spolu a sedět u těch 2 piv, co si pravidelně s klukama dávám jako to udělám i dnes, s papírem a tužkou před sebou, kdyby přišla nějaká stíhačka, která má primárně řešit kvalitu masa např. ve vietnamském rychlém občerstvení, kde to bývá dobrodružnější než na těch zahrádkách

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa