Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi neumí smrkat, kázal poslanec záchranář. „Zdravotníci padají na hubu, jsme ve válce,“ říká

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. března 2021
05:40

Poslanec a lékař z letecké záchranky Milan Brázdil (ANO) nedávno zaujal ve Sněmovně vystoupením k prevenci během pandemie covid-19, kdy v munduru u pultíku řečnil o tom, jak Češi podceňují prevenci, mnoho lidí neumí ani řádně smrkat či kašlat, doporučoval i otužování či horské sluníčko místo moře. Pro Blesk Zprávy se nyní pozastavil nad situací, která ho k osvětovému a emotivnímu vystoupení vedla. A to především situace v přetížených nemocnicích, kde jeho kolegové „padají na hubu“. Smutno mu však je i z demonstrujících odpíračů opatření a ze sněmovního „škodiče“ a antirouškaře Lubomíra Volného.

„Nebojte se, pane ministře, není to infekční, je to vyprané, nemusíte se ničeho bát. Nicméně víte, kdo se bojí? To se bojím já. Já se bojím smrti. Já se bojím toho, že onemocním. Víte proč? Protože já jsem neočkovaný,“ říkal upřímně poslanec ANO Milan Brázdil ve Sněmovně - kam přišel nezvykle v munduru záchranáře - směrem k ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). 

Zachránil muže s třískou v srdci

Brázdilovi je 58 let a kromě funkce poslance je již od roku 1991 lékařem Letecké zdravotnické záchranné služby v Olomouci. Otevřeně ale přiznal obavy z kritiky v momentě, kdy by se jako poslanec, který má nadále částečný úvazek pro leteckou záchranku, nechal naočkovat již nyní.

Coby lékař byl přitom i u značně dramatických případů - a za záchranu života muži, kterého v roce 2009 probodla metr a půl dlouhá tříska, dostal několik ocenění včetně Zlatého záchranářského kříže od tehdejšího prezidenta Václava Klause. Tehdy 27letému muži propíchla tříska srdce! Přežil zázrakem a díky včasné pomoci záchranáře. 

Přetížené nemocnice: Obrovský stres, říká lékař

Brázdil pro Blesk Zprávy vysvětlil svůj emotivní sněmovní výstup a pozastavil se i nad současným tlakem na zdravotnictví a nemocnice.

Doktoři, zdravotní sestry i další personál čelí často enormnímu fyzickému i psychickému vypětí, řada nemocnic je přetížených. Minulý týden zaujal snímek kolabující sestřičky z ARO v Příbrami, která se sesunula na zem a pomáhaly jí její kolegyně. 

Fyzická zátěž je velká, Brázdil ostatně i lékařům a sestrám děkoval ve Sněmovně i později na sítích za to, co všechno podstupují. Upozorňuje však i na další rozměr tlaku na zdravotnický personál. „Nejtěžší asi je popasovat se s tím psychicky. Je to obrovský stres, když jste naučeni a chcete lidem pomáhat a zachraňovat je, ale nemůžete se rozkrájet a být v jednu chvíli na více místech. Pomohlo by najmout na neodborné práce dobrovolníky, a uvolnit tak ruce odbornému zdravotnickému personálu,“ řekl Blesk Zprávám.

Jsme ve válce, míní Brázdil

Brázdil se záchranářství věnuje dál. A ve Sněmovně emotivně líčil: „Jsme ve válce. Jsme ve válce a umírají lidé. Já o tom vím hodně. Sloužím soboty, neděle. A umírají lidi na covid, umírají lidi s covidem, ale i taky během covidu nebo vedle covidu.“

Nabádal proto lidi, aby se chovali racionálně. Zodpovědně. A snažili se sami předcházet možným potížím. „Snažím se chovat racionálně, snažím se chovat tak, abych se neinfikoval a neinfikoval nikoho jiného,“ uvedl k současné pandemii ve Sněmovně a rozjel následně svůj příspěvek k prevenci, kterou dle ní řada Čechů a v různých ohledech zanedbává. 

Jak správně kašlat a smrkat

Brázdil začal od zásady 3 R - respirátory, rozestupy, ruce - přes ústní hygienu, ale třeba i výplach nosu, přes správné kašlání na opačnou stranu ruky, než je dlaň, po možnosti, jak se zocelit v době, kdy o zdraví lidí usilují viry. Ať už jde o v pandemii populární otužování, nebo třeba i UV záření z horského sluníčka, které Brázdil také doporučoval.

Pobavení vyvolalo to, když mluvil o správném smrkání. „Správné smrkání: ano, správné smrkání. Představte si, že náš národ - nevím, proč se to neučí, pár z nás umí smrkat. Prosím vás, smrkání není tak, že si vezmete chřípí nosu do palce a do ukazováku a přerušovaně stlačíte, zatlačíte, stlačíte, zatlačíte, to je špatně. Vy si tlačíte celý ten sekret, často i do paranazálních dutin - větší plocha, větší nálož. A náhle z toho je potom horší průběh nemoci. Smrká se tak, že se provede evakuace nosní dírky jedním prstem z jedné dírky a druhým prstem z druhé dírky. A to je to správné,“ poučoval poslance záchranář Brázdil, který nyní své aktuální dojmy ze současného stavu pandemie a přetíženosti nemocnic sdělil Blesk Zprávám. 

Brázdil pro Blesk: Kolegové v nemocnicích padají na hubu

Blesk Zprávy: Pane poslanče, nedávno jste zaujal proslovem ve Sněmovně, kdy jste zdůrazňoval některé věci týkající se prevence v Česku - sám jste lékařem a právě v „monterkách“ záchranáře jste přišel do Sněmovny. Proč jste si je oblékl? A jak vnímáte v současnosti vytíženost zdravotnického personálu během současné vlny pandemie? 

Milan Brázdil (ANO): V této době je v nemocnicích nejvíce lidí s vážným průběhem nemoci covid-19, a tomu odpovídá i přetíženost zdravotnického systému. Ten je u nás na výborné úrovni, hodně se toho za poslední roky zlepšilo, ale také má své limity. Problém nejsou přístroje, ty nakoupíte, při nejhorším postavíte polní nemocnici.

Problém ale je, když vám začne ubývat erudovaný zdravotnický personál, který ničím a nikým nenahradíte. Když na jednu stranu vidím, jak naši lékaři a sestřičky bojují o každý život, fyzickým a psychickým vyčerpáním padají na hubu, a na druhou stranu stovky demonstrantů a odpor lidí i k těm nejzákladnějším a nejjednodušším opatřením, jako je nošení roušek nebo respirátorů, cítím potřebu se k této situaci vyjádřit a naléhat i na prevenci. A určitě je lepší, když vážnost situace popisuje lékař a ne politik, i když jde o stále stejnou osobu a říká to samé. Lékařům prostě lidé více důvěřují.

Česko je na 12 % kapacity ARO a JIP lůžek pro covidové i necovidové pacienty, pro covidové jich zbývá pouhých 113. Celkový počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 je nadále přes 8300. Jak vnímáte tento stav a kdy by podle Vás mohlo dojít k výraznějšímu poklesu? Vládní představitelé mluví o nutnosti snížit zátěž nemocnic na cca 3000 těchto pacientů. Kdy by k tomu dle Vás mohlo dojít?

Nejsem epidemiolog a ani nechci věštit z křišťálové koule, ale ten scénář by mohl být stejný, jako ve všech zemích světa. Důležité je očkovat, očkovat a zase očkovat. A do toho testovat. Vzorem nám může být Izrael, tam už mají proočkovanost nad 50 % populace, ubývá počet nakažených a počet vážných případů, a díky tomu mohou rozvolňovat přísná vládní opatření. U nás je ale problémem nedostatek vakcín. Evropská unie, která má zajišťovat nákup a distribuci vakcín do členských zemí, tady fatálně selhává.

Přesto se u nás teď očkování rozbíhá na plné obrátky, zrychlujeme, ale dokud nebude proočkovanost alespoň na úrovni té Izraele, je jediné řešení v odpovědném přístupu každého z nás. Prostě, i když nás ta restriktivní opatření každého nějak omezují, musíme to vydržet a respektovat. Jiné řešení na snížení epidemie teď nezná nikdo. Nechci odhadovat, kdy by mohlo dojít k výraznějšímu zlepšení, ale hrozně bych si přál, aby letošní léto už bylo co nejnormálnější. 

Ministr Blatný upozorňuje, že těžký průběh se týká stále častěji mladých lidí - podceňují mladí dle Vás nebezpečí covidu?

Co mám tak odpozorováno, tak věk v přístupu nehraje roli. Samozřejmě, starší a rizikovější se snaží chránit více. Ať už mají nemoci spojené s porušenou a oslabenou imunitou, cukrovku, obezitu, nebo jde o pacienty po transplantacích a podobně.

Pokud jde ale o respekt k této nemoci na straně jedné, a popírání na straně druhé, tak si myslím, že v různých věkových skupinách se najdou oba tábory.

Podívejte, když někdo věří na dezinformace, když někdo nechce brát ohled i na starší nebo nemocnější lidi nebo na naše zdravotníky, tak ten názor nezmění s věkem, ale buď jen vlastní zkušeností, kterou mimochodem nikomu nepřeji, anebo tím, že získá lepší informace.

Co dle vás Češi v rámci prevence zanedbávají nejvíc? Upozorňoval jste, že neumíme kašlat či smrkat - kde a jak by se to lidé měli příp. učit, kdo by jim to měl vysvětlovat?

Základní hygienické návyky a dovednosti by se měl každý naučit v mládí ve své rodině. Nějaká osvěta v nenásilné a jednoduché mediální formě by ale neškodila ani v pozdějším věku. Vezměte si třeba ta 3R: ruce, roušky, rozestupy. Mnoho lidí vůbec netušilo, jak správně se mají mýt ruce, abyste se zbavili všech bakterií a virů. Vloni na jaře nebo na podzim o tom televize dokonce vysílaly instruktážní videa v hlavním vysílacím čase.

Člověk by se ale měl o své zdraví starat komplexně, a to i v době, kdy je naprosto zdravý. Počínaje pohybovými aktivitami a konče třeba zdravým stravováním. A také nezapomínat pečovat o svou psychohygienu. Snažit se v rámci možností dělat to, co nám i v této nelehké době může udělat radost ze života.

Zmínil jste respekt k nemoci i dezinformace. Jak vnímáte pokračující demonstrace proti opatřením a nošení roušek?

Je mi z toho hrozně smutno, protože vím, jaká je situace. Jsem přesvědčený, že je to účelové zpolitizování problému. Opozice na tomto rozdělení společnosti vydělává, přiživuje tyto nálady a možná díky tomu vyhraje volby. Jim tento stav teď vyhovuje, ale i oni budou muset jednou převzít zodpovědnost a postavit se na druhou stranu barikády. Všem, kteří se na tomto podílí, bych doporučoval pár dní strávit na covidové jednotce v některé přetížené nemocnici.

Je z vašeho pohledu nutné nosit respirátor ve městě, i když kolem vás třeba široko daleko nikdo není?

Dle mého názoru nevidím medicínsky podložené, aby člověk musel mít respirátor tam, kde není koho a od koho se infikovat. Ale ve městě prostě za roh nedohlédnete. Chce to chovat se rozumně.

Co říkáte na případy, kdy policie musela tvrději zasáhnout proti lidem, kteří se odmítli prokázat občankou a nasadit si respirátor?

Policisté to teď bohužel nemají lehké, stávají se terčem provokací jakýchsi pseudohrdinů, kteří nerespektování jejich výzev berou jako formu protestu proti rouškám. Přitom se snaží postupovat co nejmírněji a nešikanují zbytečně lidi. Ale na druhou stranu, když je někdo provokuje, nebo když jim někdo oznámí přestupkové jednání, co ten policista má jiného dělat?

On musí tu osobu ztotožnit a zajistit, že opatření bude dodržovat. Kdyby prostě jen ukázal občanku a nasadil si roušku, vyřeší se to domluvou a každý si pak půjde svou cestou. Když ale odmítá ztotožnění a chce se hádat, protože ho kamarád natáčí a dají to pak na sociální sítě, tak ten policista nemůže v tu chvíli vědět, proč to dělá, jestli třeba není v pátrání, jestli nemá jiný průšvih. Musí své úkony dokončit, nenechat se rozhodit provokacemi a chovat se asertivně. Nehledě na to, že tu situaci sledují a natáčí si další lidé, mezi nimi může být i oznamovatel, který čeká, jak to vyřeší.

Když se podívám na dění do Sněmovny, i přes opakované výzvy tam odmítají nosit respirátor poslanci Volný a Bojko. Co říkáte na takové chování?

Oba touží po tom být znovu zvoleni do poslanecké sněmovny. Vědí, že je tady velká skupina odpůrců nařízení a „popíračů“ covidu, tak se vydali touto cestou. Na jednu stranu je to jejich způsob předvolební PR kampaně, na druhou stranu naprosto neohleduplné a nebezpečné chování. Bohužel, právě tito dva v poslední době škodí zdravotnictví nejvíce.

hanka549 ( 16. března 2021 20:02 )

istyl ( 16. března 2021 09:21 )

No, ja snad jeste mam sanci se naucit smrkat, a kaslu docela dobre, na toho vaseho Blaboliše, ale pan doktor se dal do sluzeb agenta STB, trestne stihaneno a podezreleho z konfliktu zajmu a to se jen tak neodnauci....a kdyz se pan doktor na tohle zamestnani dal, dal se na to sam a tedy nebreci...ze by nevidel komu slouzi?ma nepriznane dioptrie?

dodo ( 16. března 2021 08:43 )

Niekto nepotrebuje ani vreckovky, stačí mu dva prsty

frantacizek ( 16. března 2021 08:15 )

ale zase pozitivní věc, kterou pandemie přinesla, je zvýšený počet běžců. Mám to srovnání a spousta spoluobčanů se začala o své zdraví starat

Michal Snobl ( 16. března 2021 07:23 )

Zato vláda si s Čechy velmi dobře vytírá rektální otvor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa