Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ivermektin není pro každého: Omezení u těhotných žen i dětí. A problém isoprinosinu

Autor: jt, zde, map, Mii - 
15. března 2021
05:01

Ivermektin a isoprinosine. Dva léky, kterých se řada Čechů domáhá s vidinou, že jim pomohou proti covidu. A vůbec jim nevadí, že ten první se používá hlavně proti parazitům u dobytka. A u toho druhého navíc nedbají na odmítavý postoj samotného ministra zdravotnictví Jana Blatného (50, za ANO). S oběma se v každém případě pojí jistá omezení.

Léku Huvemec, který obsahuje látku ivermektin, dal Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) částečnou zelenou. V odůvodnění se odkazuje na to, že mnohem nebezpečnější, než podání lékařem, je to, když si lidé živelně ordinují látku sami z veterinárních přípravků. Jaká jsou tedy jeho doporučení?

  • je určen pro hospitalizované pacienty starší 18 let
  • lékař musí při předepsání léčby zvážit velmi omezená data, pokud jde o účinnost
  • je nutné sledovat jaterní funkce před léčbou a po ukončení léčby
  • vzhledem k riziku, že lék může vyvolat vrozenou vývojovou úchylku u plodu, nesmí být podán těhotným ženám
  • jako bezpečné a nejvhodnější dávkování se jeví podání 0,2 mg na kilogram a den, a to 1., 3. a 5. den, a maximální denní dávka 24 mg
  • lékař se musí seznámit s možnými přínosy a riziky této léčby
  • pacient musí být informován, že bude léčen neregistrovaným přípravkem, a musí s tím souhlasit

Blatný zmínil poškození jater a ledvin

Deset tisíc balení léku Huvemecu nakoupila za 12,5 milionu korun Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, kde před odchodem do ministerské funkce působil i Jan Blatný (50). Ta se proti jeho negativnímu stanovisku ohradila.

Lékaři došli k poznání, že nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky, poškození mozku či srdce. „U nás jsme lék podali přibližně 70 pacientům. Neregistrujeme v této souvislosti žádné komplikace,“ ujistil primář I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek.

SÚKL přesto upozorňuje. „Ivermektin nebyl dosud nikde na světě registrován jako léčivý přípravek proti covidu-19 a o jeho účinnosti proti této nemoci není dostatečné množství dat k tomu, aby bylo možné doporučit plošné používání napříč ambulantní sférou,“ sdělila mluvčí úřadu Klára Brunclíková.

Video  Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky. Pomohou proti covidu?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

A varuje i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Tento nápis by se klidně mohl vyjímat na krabičce sporého preparátu. „Já bych si ho nevzal. Může být spojen s poškozením jater, ledvin, je třeba ho jako jiné experimentální léky používat opatrně, není možné ho podávat všem,“ řekl ministr Blatný v ČT.

Isoprinosine: Užívali ho senioři i Klaus

Podle Státního úřadu pro kontrolu léčiv nejsou k dispozici potřebné údaje o tom, že isoprinosine opravdu proti covidu účinkuje. V Česku se používá k léčbě onemocnění způsobených herpetickými viry. K léčbě covidu ho nyní podávají na Slovensku, v zemích bývalé Jugoslávie a Sovětského svazu.

Jeho propagátorem je epidemiolog Jiří Beran, který napsal dokonce studii, jak s ním zacházet. Následně lék užívali v domově seniorů v Litovli, kteří díky němu měli mírnější průběh. Naposledy se přiznal k jeho užívání i exprezident Václav Klaus (79).

I v tomto případě je ale Blatný opatrný. „Je to lék, který ovlivňuje imunitní systém, v principu se používá k jiným indikacím. Je možné ho využít k léčbě tohoto onemocnění, jak plyne z jeho farmakodynamických vlastností, protože může mít v určité fázi toho onemocnění posilující vliv na imunitní odpověď,“ upozornil ministr.

.tg.bb ( 18. března 2021 09:52 )

Ten tvůj americký (ve tvé řeči správně "ušácký") lék Bamlanivimab není to samé co Isoprinosine. Zatímco Isoprinosine je přípravek podporující imunitní reakci organismu samotného, Bamlanivimab protilátky obsahuje (uměle vyrobené). Podává se v infúzi, čili pouze v lékařském zařízení.
Jinak pan Eli Lilly byl veterán občanské války, chemik, lékárník a hlavně FILANTROP , který v Indianapolis nejdřív provozoval lékárnu, z níž se postupem času stala jedna z největších farmaceutických firem na svět. Obrovským počinem Eli Lilly byla výroba inzulínu, vakcíny proti dětské obrně či malárii.

Totální drzost a sprostota, že ano, ty sprosté české nic.

.tg.bb ( 18. března 2021 09:29 )

Jo jo, to se to pak profesorovi žvaní o tom, že kovid je jen chřipečka brzdící ekonomiku. V rodině mého sourozence to bylo podobně, prý jsou všichni rizikoví (tj. téměř nad hrobem ) přitom ve skutečnosti sportovci rajzující po světě, štíhlí, jedí zdravě, nekouří, alkohol mírně - tak známá doktorka isoprinosine předepsala PREVENTIVNĚ VŠEM je jich doma celkem deset včetně vnoučat.

Halt někde to jde a manželovi (po dvou velmi náročných operacích a jako chronickému pacientovi) se doktorka vysmála, že jsou tu potřebnější.

Ale nezhroutíme se z toho. Jen je vidět, jak ten náš socíkový boXdýlek stále funguje - bez známostí ani ránu.

MAMKA2316 ( 15. března 2021 14:22 )

ISOPRONOSINE NEBEROU JENOM V RUSKU,MAĎARSKU SLOVENSKU ALE V POLSKU HO BEROU POLÁCI hned při nějakých přiznacích JENUJE SE TAM NEOSINE FORTE JE BEZ RECEPTU ?? NAŠ SOKL NEBO JAK SE JMENUJE JE ASI JAK ŘIKA PAN PREZIDENT LINÝ A NESCHO??? !!!! VYHODIT CELÉ VEDENI A SNIŽIT STAVY O 50 % a ono by to pak asi šlo rozhýbat ne ???

Slepykral ( 15. března 2021 11:46 )

Tady přece není NIC pro každého !!!! a když zůstaneme u zdravotní péče, tak především..!!! hlavně že stačí vždy tak málo lidem předhodit naťukat článeček .. jeee to čučíme žeee... nasypali jsme jim zobání... už ani jeden novinář však není nezavislý i ti datlují jen za prachy a vlastně kdo by jim dal kde šanci.. ty doby již jsou dávno pryč.. a až bude Babiš vystřídán v něčem co tu frčí od revoluce, jééé ti co ho měli plnou hubu a mysleli, jak za vším stojí - a ono to bude stále to samé s dalším panákem.. tak co..???? kdy se tu konečně něco pohne i v lidech..????

janapu ( 15. března 2021 11:22 )

Byznys vakcín je zlatý džob. Tady je zakopaný pes, proč ten raťafák Blatný tančí tyhle tanečky kolem těchto dvou léků. Je na okamžité odvolání. A navíc mám pocit, že má nějakého "vodiče".... že to z jeho hlavy není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa