Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při velkém rozvolnění otevřou i skiareály v Tatrách. Heger v Praze: „Boj není vyhraný“

Autor: ČTK, simao - 
15. dubna 2021
21:59

Slovensko se těší na velké rozvolnění, které přijde již v pondělí. Otevřou obchody i řada služeb, u některých z nich bude třeba negativní test - jako třeba při výletu do Tater, kde bude možné si opět zalyžovat, byť s negativním testem. Turisté při příjezdu na Slovensko momentálně musí do karantény, od pondělí se však i toto nařízení upraví pro očkované a ty, co covid nedávno prodělali. Nový premiér Eduard Heger dnes na první zahraniční cestě - tradičně do Prahy - pak se svým protějškem Andrejem Babišem dohodl možné společné jednání vlád, které by se mělo uskutečnit v září. A také slovenský dar v podobě vakcín Moderna.

Slovensko od pondělí výrazněji uvolní restrikce zavedené v zemi ve snaze omezit šíření koronaviru, otevřít budou moci například všechny obchody. Stane se tak poprvé po čtyřech měsících zpřísňování. Po předchozím zlepšení epidemické situace v zemi budou moci kromě obchodů začít znovu fungovat také provozy služeb i hotely či penziony a pobyt lidí v přírodě již nebude omezen na region jejich bydliště.

Uvolnění však budou dál provázet některá omezení. V obchodech tak bude platit limit počtu zákazníků, a to v závislosti na velikosti prodejny. V ubytovacích zařízeních zůstanou mimo provoz restaurace. Lidé budou k některým aktivitám i nadále potřebovat potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

S testem i na lyže do Tater

Po ohlášeném uvolnění karanténních omezení na Slovensku obnoví příští týden provoz velká lyžařská střediska ve Vysokých i Nízkých Tatrách. ČTK o tom dnes informoval Marián Galajda, mluvčí společnosti Tatry mountain resorts (TMR), která skiareály provozuje. Lyžařská střediska v zemi musela z rozhodnutí úřadů přerušit provoz na začátku ledna.

„Lyžařská střediska Jasná a Štrbské Pleso otevřeme od 22. do 25. dubna. Na lyžování bude podle covid automatu potřebný negativní test na covid-19 ne starší 72 hodin, překrytí dýchacích cest a dodržování všech základních preventivních pravidel,“ uvedl s odkazem na slovenský epidemický systém manažer obchodu a marketingu TMR na Slovensku Matej Hulej. Dodal, že v případě zájmu lyžařů a vhodných podmínek budou střediska otevřená i během dalšího víkendu.

V největším slovenském skiareálu Jasná u Liptovského Mikuláše bude otevřena severní část střediska. V souladu s národním protiepidemickým systémem příští týden nesmí být v provozu kabinkové lanovky. Na Slovensku po ochlazení napadlo v uplynulých třech dnech podle horské záchranné služby místy až 40 centimetrů sněhu.

Heger: Klesáme z kopce

Otevřít budou od pondělí moci také knihovny, zoo, muzea a kostely. V nich bude podobně jako v prodejnách platit, že na jednoho návštěvníka musí připadat alespoň 15 metrů čtverečních podlahové plochy budovy.

„Klesáme z kopce, dosahujeme dobrá čísla i v nemocnicích. Situace se nadále zlepšuje. Ještě nemáme vyhráno,“ řekl premiér Eduard Heger s tím, že první data po velikonočních svátcích ukazují opětovný růst reprodukčního čísla. Předseda vlády proto obyvatele vybídl k zodpovědnosti a nošení roušek.

V Česku se protiepidemická opatření částečně uvolnila v pondělí. Do škol se vrátili žáci prvního stupně a předškoláci. V souvislosti s tím byl obnoven provoz papírnictví a obchodů s dětským oblečením a obuví. Také se zase otevřely čistírny, prádelny či farmářské trhy i knihovny nebo zoo. S koncem nouzového stavu je nyní znovu povoleno cestování mezi okresy nebo noční vycházení.

Společné jednání vlád ČR a SR v září?

Heger a jeho český protějšek Andrej Babiš (ANO) dnes při společném jednání dohodli další společné zasedání české a slovenské vlády. Uskutečnit by se mohlo v září. Společně řešili právě zejména koronavirovou krizi.

Heger dnes jednal rovněž s předsedy Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Česká a slovenská vláda společně zasedaly koncem roku 2019 ve Valticích na Břeclavsku. Loni plánovaly společné zasedání ve Slovenském ráji. Záměr ale překazila pandemie. „Ale je tu naděje, a já doufám, že to tak bude, že bychom mohli v září společné zasedání realizovat,“ uvedl Babiš. Řekl, že jde vždy o skvělá setkání. Ocenil také, že Heger dodržel tradici a na svou první cestu ve funkci vyrazil do Prahy.

Slovenský dar vakcín Moderny

Slovensko daruje Česku 10.000 dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna. Na své první zahraniční cestě se dnes Heger sešel i s prezidentem Milošem Zemanem, který ho přivítal v kolečkovém křesle.

„Víme, že boj zdaleka není vyhraný, velkou roli sehrává vakcinace,“ řekl Heger. S Babišem ocenili zapojení české i slovenské armády při epidemii. Armády budou více spolupracovat na zahraničních misích. Od května budou čeští a slovenští vojáci společně působit v polním chirurgickém týmu v Afghánistánu a Slovensko nově vyšle své vojáky také do Mali.

Heger se stal předsedou slovenské vlády na začátku dubna. Ve funkci nahradil premiéra Igora Matoviče, který podal po téměř měsíc trvající vládní krizi demisi. Krizi odstartoval nákup vakcíny Sputnik V, její dovoz prosazoval navzdory nesouhlasu části koalice hlavně Matovič. Ohledně vakcín opakovaně jednal bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, který bude i součástí pondělní delegace vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v Moskvě.

Slováci nebudou vyžadovat karanténu od části cestujících

Další slovenskou novinkou je, že Slovensko od příštího týdne nebude vyžadovat povinnou karanténu kvůli koronavirové nákaze ani od cestujících, kteří byli očkováni proti covidu-19 a kteří v období 14 dnů před vstupem na Slovensko pobývali jen v členských zemích EU či několika dalších státech včetně Británie a Švýcarska. Vyplývá to z rozhodnutí hlavního hygienika Slovenska, který tak zmírnil restrikce při cestování do země.

Podmínkou k využití zmíněné výjimky bude, aby uplynuly alespoň dva týdny od podání druhé dávky vakcíny od firem Moderna nebo Pfizer/BioNtech nebo alespoň čtyři týdny od podání první dávky takzvané vektorové očkovací látky, jakou je například vakcína společnosti AstraZeneca. Výjimku budou mít také lidé do 180 dnů po překonání onemocnění covid-19.

Už nyní platí výjimky z karantény například pro posádky v nákladní, autobusové, letecké, lodní či železniční přepravě nebo osoby, které bydlí v příhraničí a dojíždějí za prací do zahraničí nebo na Slovensko.

V současnosti například turisté musejí po příjezdu na Slovensko nastoupit do karantény. Ukončit ji mohou po obdržení negativního výsledku laboratorního testu na koronavirus, který lze podstoupit nejdříve na osmý den izolace.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa