Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zavřené přechody na Slovensko rozzuřily obyvatele příhraničí: Všechny do soboty otevřou

Aktualizováno -
7. července 2021
19:10
Autor: jel, ČTK - 
7. července 2021
15:24

Od pondělí slovenská policie v souvislosti s dřívějším rozhodnutím vlády začala na vybraných hraničních přechodech kontrolovat, zda cestující dodržují povinnosti ohledně elektronické registrace při vstupu do země, případně zda splňují podmínky pro výjimky z karantény. Menší hraniční přechody Slovensko uzavřelo. Průjezd znemožňují betonové zátarasy. Lidé z pohraničí zuří a proti uzavření protestují. Nedostanou se totiž do práce. Situace se hodně vyhrotila na Vlárském průsmyku, kde se lidé dokonce pustili do betonových zátarasů. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) uvedl, že všechny zavřené přechody o půlnoci z pátku na sobotu otevřou.

Slovensko z obavy před nakažlivou mutací koronaviru zavádí přísnější kontroly na hranicích. Z toho důvodu také některé menší přechody uzavřela. V pondělí je přehradily betonové zátarasy. To se však nelíbí obyvatelům pohraničí, kteří na místech přechodů protestují. 

V některých místech od sebe totiž byly odděleny i na sebe navazující obce a lidé se nemohou dostat například do práce. Podle slovenských médií v pondělí protestovalo asi 300 lidí na hraničním přechodu s Českem Vrbovce/Velká nad Veličkou proti jeho uzavření pro dopravu. Jde o jeden z menších hraničních přechodů, které vláda uzavřela v zájmu jednodušší kontroly osob překračujících hranice. 

Video  Situace na hraničním přechodu Vlárský průsmyk- Horné Srnie se vyhrotila, hlídala tam skupina těžkooděnců.  - NAŠE VALAŠSKO info
Video se připravuje ...

 

Odsunutý zátaras

Hodně vyhrocená byla v úterý situace na přechodu Vlárský průsmyk – Horné Srnie. Na sociální síti se z protestů v této oblasti objevilo několik videí. Na jenom z nich jsou vidět skupina mužů, která společnými silami odtahuje betonový zátaras znemožňující průjezd mezi přechody. „Za potlesku lidí se oddělala další část,“ komentuje autor videa situaci. „To vám nevadí, že tam lidi mají chalupy?!“ zlobí se na policistu jedna z protestujících.

Na dalším záznamu pak dokonce u přechodu zasahují těžkooděnci, kteří se s protestujícími příliš nemazlí. Lidé, kteří se snaží dostat na druhou stranu přes betonové zátarasy, padají na zem a v pozadí jsou slyšet výkřiky jako „fuj“ a „hanba“.

Zraněný policista

Na slovenské straně dokonce došlo ke zranění policisty. Poslanec slovenské sněmovny na přechodu Horné Srnie/Brumov-Bylnice napadl policistu, který utrpěl drobné poranění ruky. Zákonodárce byl zadržen. Předseda krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba na sociální síti napsal, že zadrženým je poslanec jeho strany Peter Krupa.

Znovuotevření malých přechodů

Slovensko však hodlá v příštích dnech znovu otevírat menší hraniční přechody se sousedními zeměmi, uvedl po jednání vlády, která vyčlenila na kontroly dodržování epidemických opatření další pracovníky, ministr vnitra Roman Mikulec.

„Postupně se budeme snažit uzavřené přechody otevírat s tím, že bude zajištěna kontrola protiepidemických opatření,“ řekl Mikulec. Vyjádřil pochopení s lidmi, kteří se dostali do nelehké situace, opatření podle něj ale byla zavedena v zájmu ochrany zdraví kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru. Všechny přechody by měly být znovuotevřeny do půlnoci z pátku na sobotu.

Na Slovensko už po první dávce očkování?

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve středu večer oznámil, že v přechodném období od 9. července do 9. srpna nakonec Češi nebudou muset nastoupit do karantény a budou moci na Slovensko cestovat ihned po první dávce očkování proti covidu-19.

Kulhánek napsal, že následující měsíc je přechodnou dobou, je tedy možné, že po 9. srpnu se podmínky zpřísní. Na dnešním briefingu ministr předtím uvedl, že se Slovenskem jedná o možném zmírnění podmínek pro pendlery a pro lidi bydlící blízko hranic.

U přeshraničních pracovníků Kulhánek hovořil o tom, že by například Slovensko nemuselo i nadále vyžadovat absolvované dvě dávky očkování proti covidu-19, ale stačila by jen jedna. Také pro Čechy bydlící poblíž hranic je podle ministra nutné nastavit co nejvstřícnější podmínky.

Video  Situace na hraničním přechodu Vlárský průsmyk- Horné Srnie se vyhrotila, lidé se pustili do betonových zátarasů.  - NAŠE VALAŠSKO info ( U.Z.)
Video se připravuje ...

smradlavamakrela ( 7. července 2021 23:56 )

Kó Kotia, napřed nepustí vlastní lidí ani z baráku na ulici bez testu, pak nosí roušky i v tv a stejně jsou v pdeli . Celý ten Slovenský štát. A hloupej lid jim to žere. Tak ať si tam dají ostnatej drát a chcípnou si tam všicí ti mafiání.

gemino ( 7. července 2021 23:00 )

A Čobol Bureš není zahraniční investor?

pfoto1 ( 7. července 2021 22:57 )

Co dodat? Snad, že i tací jsou mezi námi...

gemino ( 7. července 2021 22:03 )

Vezměte si domů toho Čobola Bureše, a pak si klidně na hranici mezi Evropou a Balkánem postavte berlínskou zeď

pfoto1 ( 7. července 2021 20:03 )

Promiň Blesku, to mám napsat co, aby mi to nebylo vytečkováno? "sevaginovali"? Bože můj, hlavně korektně co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání