Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Legendárního otužilce z Lysé hory nesloží ani popáleniny: Do nemocnice se mu nechtělo!

Autor: VaB - 
23. května 2021
05:55

Ján Čupa je známý svými výšlapy na vrcholek Lysé hory. Není to ale jen tak, vždycky nahoru leze svlečený do půl těla – bez trička. Vytrvalec si před nedávnem prošel těžkými časy. Kromě toho, že si prošel covidem, také se těžce popálil! Do nemocnice se mu přesto nechtělo.

Pro někoho nemyslitelná věc, pro Jána Čupu naprosto normální postup. Miluje výšlapy na vrcholek Lysé hory. A je v tom dokonce i trochu výjimečný, vždycky jde svlečený do půl těla. Ať už je zima, vedro, déšť, nebo mráz.

V březnu si svůj tradiční výšlap mohl díky uzavřeným okresům užít bez davů turistů. „Lysenka si odpočinula od lidí a dnes se ukázala v největší kráse. Bylo to hezčí než o Vánocích,“ radoval se tehdy Ján.

Bohužel ani jeho ale covid neminul. „Koronavirus jsem zvládl na výbornou, i když jsem měl 10 dní vysoké horečky. Tři týdny po skončení karantény jsem se už cítil celkem dobře a uvažoval jsem začátkem května o výšlapech na hory,“ popisoval muž 18. května.

Plán na výlet ale ztroskotal. Ján se totiž 2. května vážně popálil. Popálenina mu zasáhla celou tvář, uši, krk, hrudník po prsa, levou ruku od podpaždí až k prstům, levou ruku a na levé noze palec. I když celý tento výčet popálenin zní opravdu hrozivě, tenhle chlap se rozhodl léčit sám a doma.

Tak to vydržel tři dny, poté ale přišly velké bolesti. Kamarád ho proto rychle dovezl na popáleninové centrum v Porubě, což byla, jak Ján dnes říká, jeho záchrana. Chvíli lékaři dokonce uvažovali i o plastické operaci! „Díky tomu, že jsem byl celou dobu psychicky se vším vyrovnaný, že se mi kůže dobře hojila a že jsem dostával stejně jako všichni pacienti nejlepší péči, jsem se dokázal velice rychle zotavit,“ popsal s odstupem jen několika týdnů od hrozivého zranění.

A tak mohl být Ján po dvanácti dnech propuštěn domů. „Cítím se dobře, dá se říct, že na 98 % jsem vyléčen,“ dodal. Na Lysou horu zatím může jen ráno, než se objeví sluníčko. „Zatím jsem doma, ale věřím, že brzy na Lysenku vyrazím. Všechny vás zdravím a těším se na vás,“ uzavřel nezdolný otužilec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání