U stánku místních hasičů stála dlouhá fronta. Z oranžového ovoce připravili nejen ovocné knedlíky, ale i buchty. „Přijeli jsme z jižních Čech a jsou vážně jak od maminky,“ liboval se Pavel Karas (29) z Českých Budějovic.
Specialit z meruněk bylo ovšem na slavnostech plno doslova na každém kroku. Kromě tradičních marmelád a frgálů to byly například těstoviny, nektar, pivo či víno. Čerstvé ovoce se prodávalo na metráky.
Speciální makronky s logem meruňkobraní vytvořil Pavel Konečný (42). „Logo jsem vytvářel asi půl hodiny, pak jsem ho na každou makronku vypaloval laserem asi čtyři minuty,“ přiznal Blesku.
Meruňkobraní v Židlochovicích 2025. Hynek Zdeněk
Meruňkové těstoviny, recept podle Daniely Paulíkové (51), držitelky ocenění Zlatá chuť jižní Moravy
Suroviny:
olivový olej, kuřecí prsa, jadel, šalotka, červená cibule, sušené meruňky, kešu oříšky, cherry rajčata, sůl, pepř, skořice, badyán, muškátový oříšek, kuřecí vývar, meruňkové semolinové těstoviny
Postup:
Na olivovém oleji se osmahnou kuřecí prsa. Zvlášť se podusí jadel se šalotkou a červenou cibulí. Tu je třeba krájet na velké proužky, aby v ní zůstala zachovaná tzv. léta. Smíchá se to pak s tím kuřecím masem. Do toho se přidají sušené meruňky, kešu oříšky a nadrobno nakrájené cherry rajčata. Podle chuti se přidá sůl, pepř, trochu skořice, badyán a trochu muškátového oříšku. Zaleje se to lehce vývarem a nechá se to podusit. K tomu uvařit meruňkové semolinové těstoviny a je to celé.
Doba přípravy (bez vývaru) 15 minut.