Nikde jinde ho nedělají. Ještě nebyl ani na žádném koštu gulášů,“  řekl Blesku o mírně kyselkavém jídle Vláďa Vystrčil (59) z foodcraftového klubu Vlci Velké Pavlovice. Na meruňkobraní ho uvařil pro návštěvníky 240 porcí.

Tajemství tkví v přísadě, kterou jsou čerstvé meruňky. Ty se do guláše přidávají rozmixované i nakrájené na kousky. „Tady v regionu je poměrně oblíbený, lidé si ho dělají při rodinných sešlostech,“ upřesnil Vystrčil.

Recept na Velkopavlovický meruňkový guláš (6 porcí)

Na vepřovém sádle usmažit do hněda 1 kg pokrájené cibule. Do toho se přidá 1 kg vepřového masa nakrájeného na kostky. Na zahuštění postupně přidávat kousky chleba (přibližně půl krajíce). Špetku soli, majoránky, pepře, oregana, 2 kávové lžičky sladké papriky a 2 stroužky česneku. Až je guláš téměř hotový (cca 2,5 hodiny), přidá se 0,5 litru meruňkového pyré a pár minut se povaří. Úplně až na závěr (asi 2 minuty před podáváním) se přidá 0,5 kg vyzrálých meruněk nakrájených na kousky.

Fotogalerie
13 fotografií