Meruňku znali již staří Číňané v roce 2000 před naším letopočtem. Do západní Evropy se dostala až kolem roku 800 našeho letopočtu, do Evropy střední dokonce až ve 14. století. Plody dnes už rozšířené ovocné dřeviny mají přitom na lidské zdraví blahodárný vliv, kromě dužiny stojí za pozornost jejich jádra.

CO UKRÝVAJÍ?

Jádra meruněk obsahují látku zvanou laetril, pro kterou se vžilo obchodní označení vitamin B17. Laetril obsahuje mimo jiné i polosyntetickou molekulu látky amygdalin. Ten se nachází také ve více než dvanácti stech rostlinách, zejména v semenech, jako jsou hořké mandle, třešně, broskve, meruňky nebo švestky, ale i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu a dalších. Nejvyšší obsah laetrilu je však ukryt právě v meruňkových jádrech.

ZATÍM JEN NADĚJE

V současnosti se vědci zabývají především schopností laetrilu bojovat s nádorovými buňkami a zkoumají jeho možnosti využití v prevenci i léčbě nádorových onemocnění. Čistý laetril obsahuje vázaný kyanid, který se uvolňuje při kontaktu s enzymem beta-glukosidáza obsaženým v nádorových buňkách. Vědci se na základě dosavadního výzkumu domnívají, že volné molekuly kyanidu nádorové buňky usmrcují, zatímco zdravým buňkám neškodí. Účinnost laetrilu dosud není 100% ověřena a potvrzena, jako lék zatím nemůže být využíván. Mnozí odborníci se nicméně shodují, že může posloužit jako zdravá a přírodní alternativa prevence proti negativním civilizačním onemocněním, hlavně v kombinaci se zdravým stravováním, pravidelným pohybem a vhodným přísunem ostatních vitaminů

VÝJIMEČNĚ  ZDRAVÝ NÁROD

Vysoké hory na pákistánsko-indickém pomezí obývá asijský národ Hunza. Tento kmen žije v naprostém souladu s přírodou a jeho členové se dožívají v pohodě a zdraví více než 100 let. Ženy ve věku 50 až 60 let mají nádherně vyhlazenou a pevnou pleť a Hunzové  běžně vypadají o 25 let mladší! Jejich hlavní částí jídelníčku přitom jsou meruňky, kterým se v tomto klimatu velmi daří, ale ještě více než samotné ovoce si cení Hunzové právě jader z pecek meruněk.