Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čechy čeká druhé covidové léto: Bez testu nebo očkování ani ránu

  • Autor: Jakub Tomek - 
    23. 5. 2021
    05:00

    Léto se blíží, a tak nastává otázka, jak Češi prožijí následující měsíce. Jisté už je, že neočkovaní budou muset předkládat osvědčení o testu. A to zejména děti. Jenže školy budou zavřené, tak jak to tedy bude probíhat?

    Každého rodiče určitě napadá otázka, jak se budou děti prokazovat negativním testováním, když školy budou zavřené. Jisté zatím je, že děti do šesti let se testovat nemusí. Ale jak to bude s těmi staršími?

    „Zatím se uvažuje, že lidé by mohli mít nárok na dva PCR testy nebo čtyři antigenní testy měsíčně zdarma,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová s tím, že prázdninový režim je stále v řešení. Pokud například rodina bude chtít jít společně do restaurace a rodiče budou již naočkovaní, stejně budou muset s dětmi do odběrového centra.

    V současné době má každý nárok na antigenní test jednou za tři dny.

  • 1.S první dávkou

    Pokud je odběrové místo například daleko, ve službách bude možný stále i samotest, který se dá sehnat například v lékárnách či některých supermarketech. Nárok PCR a antigenních testů zdarma avizoval v minulých dnech již premiér Andrej Babiš (66, ANO). Jak to nakonec dopadne, by mělo být známo v pondělí po jednání vlády.

    Jako potvrzení o bezinfekčnosti bude od pondělí stačit i to, když někdo už je očkovaný první dávkou a uplynuly od podání injekce tři týdny. Dosud se uznávalo jen dokončené očkování. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO) s tím že lidé po první dávce tak mohou navštívit například restaurační zahrádky.

    Prodloužila se taky lhůta po prodělání covidu, kdy má člověk protilátky, a tudíž nemusí na testy, a to z 90 na 180 dní.

  • 2.Testy zlevní dovolenou

    Právě hrazené PCR nebo antigenní testy by měly usnadnit cestování v tuzemsku i zahraničí. „Nechceme, aby lidé měli velké náklady v souvislosti s covidem,“ nechal se k tomu slyšet premiér Andrej Babiš. Právě negativní PCR test je vedle očkování vstupenkou do některých států i na kulturní či společenské akce.

  • 3.Covid pasy na CzechPointech?

    Kabinet premiéra Babiše včera také řešil takzvané covid pasy, tedy doklady o tom, že člověk je buď očkovaný, testovaný, nebo covid již prodělal.

    „Projednávali jsme také záležitost toho, jakým způsobem upravit zákon, který umožňuje vlastně využívání dat pro tzv. zelený certifikát a vůbec identifikace člověka. Je možné tento certifikát získat přes stávající systém ministerstva zdravotnictví, ale postupně bude nabíhat možnost získat tento certifikát přes CzechPointy,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

  • 4.O rouškách v příštích týdnech

    Jak budeme nosit roušky? O tom se teprve rozhodne. „Zvažujeme i používání roušek v letním období, kdy je to hodně nepříjemné. Kde to zůstane zachováno, bude pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb. Ještě zvažujeme rozsah, jak budou zachovány v MHD nebo obchodních sítích. Je to otázka několika týdnů, kdy to budeme rozhodovat,“ řekla k tomu včera pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová (57).

  • 5.Tábory: Hlouček v lese s rouškou!

    Hlavní hygienička Svrčinová včera potvrdila, že k účasti na táboře bude nutné se prokázat negativním testem, očkováním nebo dokumentem o prodělání covidu. Také řekla, že děti během volnočasových aktivit budou muset nosit respirátory nebo roušky. To se bude týkat například vycházek.

    „Když v lese budou chystat orientační běh, to roušky mít nemusí. Pokud si budou v hloučku povídat, tak tam samozřejmě roušky budou mít,“ vysvětlila Svrčinová.

    Video  Lidem bude stačit první dávka očkování k výhodám, uvedl Arenberger  - ČTK
    Video se připravuje ...

laskava ( 23. května 2021 17:35 )

No a ty jako chytrej!

laskava ( 23. května 2021 17:34 )

Ty ale nejsi dobrý člověk!

laskava ( 23. května 2021 17:33 )

Tak blábol nám smazali. Už se tedy nedozvím, jestli to byl důsledek očkování.

hejhej ( 23. května 2021 16:57 )

vinke: Blábol

laskava ( 23. května 2021 16:48 )

Už tě očkovali, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa