Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Arenberger na odstřel? Nechte mě už v klidu, žádal. Babiš řekl, kdy o jeho osudu rozhodne

Aktualizováno -
24. května 2021
17:42
Autor: simao - 
23. května 2021
14:59

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) čelí dál spekulacím, zda bude odvolán kvůli aféře se svými majetky a majetkovým přiznáním, které politici podávají. V pondělí po jednání vlády žádal o to, aby ho již novináři nechali v klidu, termín schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO) zatím domluvený nemá. A popřel, že by měl zdravotnické centrum v zahraničí. O tom, že by měl Arenberger skončit, mluvili o víkendu i představitelé ČSSD a KSČM.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) by měl skončit, zaznělo o víkendu od zástupců ČSSD i KSČM. Ministr v pátek předal materiály, týkající se jeho majetkových poměrů, premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO). Podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jeho pokračující vládní angažmá vládě škodí. V Otázkách Václava Moravce se pro konec Arenbergera vyslovil i šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Babiš v neděli prozradil, kdy o Arenbergerovi rozhodne.

Babiš: Je to negativní záležitost

„Nemyslím si, že jsem udělal něco špatného v tom smyslu, že by to mělo být důvodem k odstoupení,“ tvrdil přitom Arenberger minulý pátek po jednání vlády. Tento pátek odevzdal premiérovi Babišovi podklady ke svým majetkovým poměrům. A čeká, jak Babiš zareaguje. Nad dalším působením Arenbergera se tak vznáší otazník.  

Babiš v neděli v ČT uvedl, že rozhodne o působení ministra Arenbergera ve vládě v úterý. Později podotkl, že nejdéle ve středu.

„Jak už jsem avizoval, já se k tomu vyjádřím příští týden v úterý, nejpozději ve středu,“ řekl v neděli večer Babiš pro CNN Prima News. „Já nechci o tom spekulovat, samozřejmě je to negativní záležitost, nechápu, proč pan ministr si to nedal do pořádku. Dobře věděl, jak už to je, když je někdo ministr, že ho média prověří. Takže musel s tím počítat. Nevím, jestli je to šlendrián, nebo je tam nějaký jiný problém,“ podotkl Babiš.

O „šlendriánu“ mluvil premiér i v průběhu týdne, nyní připustil, že potíž může být u Arenbergera i jiná. „Mně to samozřejmě mrzí, není to dobře a příští týden se vyjádřím, jaké je moje rozhodnutí,“ uvedl Babiš. „Je to renomovaný odborník, myslím si, že mezinárodně uznávaný odborník. Buď teda má nějakého špatného daňového poradce, nebo je trošku v tomhle směru jak bohém, že to nepovažoval za tak důležité a že vlastně to podcenil celé,“ pokračoval na CNN Prima News Babiš.

„Pan ministr nastoupil, zorientoval se, komunikuje dobře, no a teď přišla tahle záležitost, tak uvidíme, jak to dopadne,“ dodal Babiš, který horší komunikaci vyčítal Arenbergerovu předchůdci Janu Blatnému.

Rozhodnutí padne ve středu

V pondělí se jako reálnější termín Babišova rozhodnutí ukázala středa. Premiér míří na summit v Bruselu, kvůli čemuž na prostudování dokumentů nebude mít čas. Novinářům Babiš v pondělí také řekl, že na prostudovaní dodaných materiálů „má lidi“. Osobně ministrovo daňové přiznání prolistoval. Ti, kteří se věcí zabývali hlouběji, podle premiéra ministrovi napsali doplňující dotazy, odpověď na ně nyní premiér čeká.

Arenberger: Nechtě mě už trochu v klidu

„Co se týče mého setrvání ve vládě, necháme to na panu premiérovi. Zatím jsem s ním na středu schůzku nedomlouval, ale určit on nějaký termín mi nabídne, takže uvidíme,“ uvedl na pondělní vládní tiskovce Arenberger ke spekulacím o svém možném konci. Čelil i dotazu na to, zda vlastní zdravotnické zařízení v zahraničí.

„Co se týče vlastního zdravotnického zařízení v zahraničí, dovedl bych si představit, že bych nějaké někde mohl mít, ale bohužel nemám. A hrozně mě mrzí - tohleto byl samozřejmě milý dotaz - ale někdy média už to trošku přehánějí a kdybych mohl požádat, tak už mě trochu nechte v klidu,“ žádal Arenberger.

Ve své obhajobě ministr pokračoval. „Protože - vím, že to je asi mlácení slámy - ale na druhou stranu pokud už je ten tlak veden i na rodinu a tak, tak si myslím, že ministr zdravotnictví si tohle nezasluhuje a určitě to, že jsem někde zadal málo dat, která se stejně dají zkopírovat v majetkovém přiznání, takže si myslím, že tak vysoký trest asi pro mně zase není tak nezbytně nutný, protože to, že nezadáte tyto údaje, tak tam je v podstatě sankce srovnatelná třeba v automobilovém průmyslu s tím, když nemáte správně upevněný náklad na vozidle. Čili to je asi tak srovnatelné. Samozřejmě u politika i toto se hodnotí. V každém případě na vaší otázku - zdravotnické zařízení v zahraničí nemám a jestli kolegové chtějí zkoumat, tak určitě můžou,“ dodal ministr.

160 nemovitostí? Několik budov a spousta polí

Co se týče Arenbergerova majetku v Česku, podle Seznam Zpráv přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně vyšší majetek a příjmy, než udával v předchozích letech. V přiznání uvedl více než 60 nemovitostí. Jednu z nich na Mělnicku pronajímá jako archiv pro vinohradskou nemocnici. Po nástupu do funkce ředitele v roce 2019 za symbolickou korunu měsíčně, od roku 2013 za 79,16 koruny za metr čtvereční. V té době působil jako náměstek ředitele nemocnice.

Ministr sám nebo s manželkou ve skutečnosti vlastní přes 160 nemovitostí, uvedl dnes web Seznam Zprávy na základě kompletního výpisu posledního Arenbergerova majetkového přiznání poskytnutého ministerstvem zdravotnictví. To v původní omezené podobě neobsahovalo čísla jednotlivých pozemků, novináři proto nemohli rozlišit nemovitosti zapsané v katastru na stejném listu vlastnictví.

Arenberger vysvětloval restituce

Arenberger v neděli na twitteru upozornil: „Ano, většinu pozemků jsme jako rodina dostali zpět v restitucích. Tehdy jsem nevěděl, že to bude pro někoho zase problém.“ 

A přidal i video, v němž říká: „Můj pradědeček a dedeček byli velkostatkáři, za komunistů jim to znárodnili. Maminka byla kvůli tomu půl roku ve vyšetřovací vazbě. Teď se nám to povedlo zase zpátky zrestituovat. Po rodičích jsem to zdědil, něco jsem dokoupil, no a jsem zase špatnej.“

Kromě asi 15 obytných budov či bytů tvoří většinu ministrových nemovitostí pole mezi Kralupy nad Vltavou a Neratovicemi, uvádí server. Celkem podle něj vlastní Arenberger sám nebo spolu s manželkou více než 240 hektarů orné půdy.

Mimořádná schůze ve čtvrtek?

Otázkou tak je, zda vůbec následující týden dojde na to, aby Arenberger vysvětlil své majetkové poměrny i ve Sněmovně. O mimořádnou schůzi zažádala koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Odehrát by se měla ve čtvrtek.

„Já si myslím, že je potřeba dát možnost panu ministrovi zdravotnictví, aby zkrátka obhájil ten svůj šlendrián, že šlo spíš o šlendrián, než nějaký nekalý úmysl,“ říkal Babiš ve čtvrtek.

„Co se týče mé účetní, tam nevznikla chyba, normální daňové účetnictví a celé přiznání mám v pořádku, tam vznikla chyba pouze při překlopení dat do majetkového přiznání a tam jsme si to s tím právníkem vyjasnili. Samozřejmě zodpovídám za to já, už jsem se opakovaně omluvil za tuto chybu toho nepřeklopení,“ hájil se Arenberger v pátek.

Zaorálek: Vládě jeho pokračování škodí

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) to, že Arenberger ve kabinetu pokračuje, vládě škodí.

„Setrvání šéfa resortu zdravotnictví ve vládě není kvůli jeho kauze s majetkem výhodné. On by měl komunikovat jiné věci než své problémy, pro vládu je to špatně. Připadá mi, že těch problémů začíná přibývat a je jich tolik, že nebude mít ani čas se věnovat tomu, co má, a bude muset trávit čas vysvětlováním,“ uvedl Zaorálek v rozhovoru pro novinky.cz.

„Na druhou stranu ale připouštím, že časté výměny ministrů zdravotnictví nejsou dobré. Na vině je špatná personální politika premiéra,“ míní Zaorálek.

Video  Ministr zdravotnictví Petr Arenberger ke svým daňovým přiznáním a spekulacím o jeho konci ve funkci  - abl
Video se připravuje ...

Rakušan: V normální zemi by už odstoupil

Kauza ministra zdravotnictví, který je již čtvrtým mužem v čele tohoto resortu v období pandemie koronaviru, se řešila i v neděli v Otázkách Václava Moravce. „Když se podíváte na pana ministra Arenbergera... Dříve se odstupovalo u pana ministra Bessera za to, že zapomněl do svého majetkového přiznání napsat jednu nemovitost. Teď každý den nové informace a nic se neděje. Já trochu doufám, že ta čtvrteční schůze nebude, protože do té doby pan premiér pana ministra Arenbergera odvolá a to by bylo jediné možné řešení,“ poznamenal šéf STAN Vít Rakušan ve vysílání ČT.

Vzpomněl přitom, jak Babiš odvolal Blatného. „Premiér odvolal bývalého ministra zdravotnictví a my teď na něj, myslím, všichni se sentimentem vzpomínáme. Já mám pocit, že i pan premiér Babiš na něj vzpomíná se sentimentem. To byl Jan Blatný, který ve chvíli, kdy byl odvolán, žádný zásadní problém neměl. Dokonce my v opozici jsme říkali, že se s ním komunikuje mnohem lépe, než kdy předtím. Jeho zásadním problémem bylo, že nechtěl Sputnik a to, že na vládě hlasoval proti tomu, aby byl odvolán Pavel Zeman,“ poznamenal Rakušan ve studiu u Václava Moravce.

Arenbergerovi vzkázal, že by měl změnit právní kancelář. Neuvést 60 nemovitostí, nezmínit, že vydělal miliony na klinických studií a pronájmu, je zkrátka problém, podotkl Rakušan. „Ta série problémů je taková, že jediným normálním řešením v normální zemi, kterou už po vládě Andreje Babiše bohužel nejsme, je, aby pan ministr Arenberger sám odstoupil. Pokud tak neučiní, aby tak učinil pan premiér Babiš, ten premiér vlády odborníků,“ uvedl šéf STAN.

Babiše vyzval, ať skutečně koná. „Samozřejmě my jako Sněmovna můžeme doporučovat, můžeme hlasovat, přijímat usnesení. Ale ta exekutivní role je na vládě a ministra odvolává premiér. Jestli to teď neudělá, tak skutečně jen pan Babiš ukazuje, že všechny ty řeči hnutí ANO před jakýmikoliv volbami byly jen a jen řeči,“ podotkl Rakušan.

Kováčik: Je na čase střídat

„Mně to připomíná jako takový ten starý bonmot: kdo ještě nebyl ministrem zdravotnictví a nemá žádný majetek, ať se do čtvrtka přihlásí. Je to jako svatí na orloji, se to střídá, co si budeme povídat, a pro ten resort a pro situaci v ČR to není vůbec dobré. My se rozhodneme podle toho, jak pan ministr ty věci vysvětlí,“ uvedl v neděli v OVM šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Upozornil, že politici každým rokem k 30. červnu své majetkové přiznání aktualizují, kde uvádí své příjmy a aktuální majetek. „Mně to přijde blbý, s odpuštěním. Jeho právníci udělali chybu, no ale on zodpovídá, to je osobní zodpovědnost každého,“ vzkázal Kováčik. „Já si myslím, že je na čase střídat,“ dodal.

Faltýnek: Je to chyba, to je jasné

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že hnutí ANO v úterý na klubu probere celou záležitost - i za účasti ministra. „Já jsem s ním zatím na toto téma možnost mluvit neměl. Samozřejmě je potřeba říct, aby tady jasně zaznělo, že se nejedná o daňové přiznání, ale majetkové,“ uvedl Faltýnek.

Podotkl, že Arenberger se stal ministrem velmi rychle a s majetkovým přiznáním tak patrně zkušenost neměl. „Já ho tady hájit nechci, chci slyšet jeho názor. Majetkové přiznání musí být vyplněno správně a je to samozřejmě chyba, to je jasné,“ podotkl Faltýnek.

„Já nevím, jestli je to věrohodné, on říká, že to udělal jeho právník tu chybu. Jedná se o majetkové přiznání, které by mělo být v pořádku a zodpovědnost má ten, kdo podává to majetkové přiznání,“ dodal.

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku"  - PSP ČR
Video se připravuje ...

strejda777 ( 25. května 2021 09:16 )

"Arenberger by měl skončit! Vykládat, že tatínek, který dělal za bolševika doktora, si vydělal na třicet domů a on si vydělal z platu doktora na 60 domů? Já jenom čekám, kdo kdy vytáhne, jaké jsou platy ve zdravotnictví,“ komentoval ministrovo vysvětlení Válek." Takže si myslím, že ten Arenberger je fakt trapný, že něco takového může "vyblejt" na veřejnost a myslet si, že mu někdo uvěří....

jajas ( 25. května 2021 09:04 )

Tak to se zeptej Arenbergera....ten jak vidíš si pěkně uchránil svůj "těžce" nabytý majeteček. Kdyby se nehrnul do vlády, tak si tak mohl kliďánko žít, aniž by o tom kdokoliv věděl...

jajas ( 25. května 2021 09:02 )

Tak teď už mně nikdo nepřesvědčí o tom, že jsi z toho nez.Magořil....

jajas ( 25. května 2021 08:59 )

Jak jinak..... , ale především "mul­tikul­turní"­!!!!!

jajas ( 25. května 2021 08:56 )

Ty snad jiné slovo, než "multikulturní" ani neznáš....měl by si s tím někam zajít, aby ti pomohli......máš docela slabou slovní zásobu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa