Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česku hrozí další vlna covidu, varuje Arenberger. A zmínil 56 případů mutací z ciziny

Autor: for, kal - 
9. května 2021
14:24

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) je nutné se rychle naočkovat, jinak by také mohla přijít nová vlna koronaviru. Navíc je podle něj klíčové, že k nám proudí varianty viru ze zahraničí. V pořadu Partie na televizi Prima okomentoval i problémy s očkováním u praktických lékařů. 

„Pořád nějakých 30-40 % populace je ještě vnímavých vůči virozóre. Čili pokud by se někteří nakazili a rozšířilo by se to, tak by mohlo teoreticky dojít k další vlně a to nechceme,“ poznamenal během rozhovoru v pořadu Partie ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). 

I proto je podle ministra zdravotnictví nutné nadále dodržovat bezpečnostní opatření, jako je i nošení roušky ve vnitřních prostorách a na místech, kde se setkává hodně lidí. „Přeci jenom to riziko je vyšší. Je i důvod, že sem začínají nahlížet mutace ze zahraničí. Měli jsme 56 záchytů za posledních 14 dní,“ uvedl v pořadu s tím, že se navíc neví, jaké varianty viru to jsou a jak se šíří. 

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pořadu Partie na televizi Prima Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pořadu Partie na televizi Prima | Reprofoto Prima

Maláčová: Bojím se loňského scénáře

„Přála bych si, abychom byli ostražití. V listopadu jsem já osobně začala varovat před britskou mutací, tenkrát se nám to zdálo jako velmi vzdálená věc. Nicméně teď jsme ve velmi podobné situaci,“ uvedla na podobné notě ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v České televizi.

„Máme za sebou šílenou situaci, několik šílených měsíců, škody jsou obrovské, teď nám to díky drastickým opatřením vlády klesá. Ale co když se sem nejpozději na podzim dostanou další mutace?“ varovala Maláčová a dodala: „Musíme být připraveni, snažíme se nic nepodcenit - bude to celé o trasování, testování - PCR testování, to si myslím je klíčová věc.“

„Bude pro mne důležité, abychom nešli ode zdi ke zdi,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí a připojila: „Mám strach, že si zopakujeme scénář z minulého léta. Že všichni začnou říkat: Odhoďte roušky, odhoďte respirátory, všechno je v nejlepším pořádku.“

Testování je ale „pasivní hledání někoho, kdo je nakažen, ale my chceme předejít tomu, aby se lidé nakazili,“ jak podotkl Arenberger na Primě. Znovu tak zdůraznil, že nejklíčovější je především proočkovat populaci. 

„Neváhejte a přihlašte se. Budete cestovat"

Podle Arenbergera by neměl člověk zbytečně váhat a měl by se přihlásit na očkování co nejdříve. Podle něj by mělo být dostatečnou motivací i výhoda v podobě snažšího cestování. „Kdo bude třeba chtít do zahraničí, tak některé státy už uvedly, že by jim mohla stačit jedna dávka. Že by spadal pod tu ochranu (...)  Apeluji na každého, aby si to očkování co nejdříve zařídil,“ řekl v televizi Prima.

Co se týče očkování, Areberger na toto téma odpovídal i na problémy s očkováním v ordinacích praktických lékařů. Ti si totiž stěžují na dlouhodobou přetíženost a vadí jím jednání vlády, která podle místopředsedy mladých praktiků Vojtěcha Muchy dostatečně praktiky nepodporuje v jejich snažení. „Avizovali jsme to a udělali vše proto, abychom očkovat mohli. Organizovali jsme si vlastní distribuci a stále nám vláda ukazuje, že je očkování u nás na druhé koleji,“ podotkl na Primě Mucha.

Podle praktika lidé ztrácí důvěru v praktiky, protože to nyní vypadá, že si nedokázali očkování v ordinacích zařídit. Nevidí praktický důvod, proč pořád hnát lidi do velkých očkovacích center.

Arenberger uznal, že bez praktiků by bylo očkování nepředstavitelné, a to i proto, že se do ordinací již rozvedlo 540 tisíc dávek, z nichž 80 % již praktici podali. Především imobilním pacientům. Dodal, že velká očkovací centra se budou navíc co nejdříve opětovně přestatovat k jejich původním účelům. 

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka později v pořadu Otázky Václava Moravce poznamenal, že navíc kvůli dosavadním problémům chuť praktiků zapojovat se do očkování klesá.

Podle ministra se nicméně nadále blížíme k tomu, že v červnu bude vakcína dostupná všem, kdo si o ni budou chtít požádat. Nyní se bude otevírat očkování pro skupinu lidí od 45 let věku. Experti ale podotýkají, že je možné celý proces urychlit jednotlivými kroky. A to i proto, že začíná být pozdě.

Vakcinolog: Musíme otevírat další skupiny, chuť se očkovat klesá

Za riziko považuje vakcinolog Roman Chlíbek, vedoucí epidemiologické skupiny MZd, například to, že řada lidí ze starších skupin ještě naočkovaných není. Podle Chlíbka se navíc u nás začíná dít to, co se děje i v jiných zemích - chuť jít na očkování klesá.

Proto se podle něj musí urychlit otevírání dalších skupin. „Je potřeba zachytit pozitivní trend. Čím déle budou mladší jedinci čekat na otevření, tak logicky jejich chuť se nechat očkovat bude klesat,“ poznamenal během diskuze na ČT v pořadu Otázky Václava Moravce.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek vystoupil v Praze na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví k účinnosti a bezpečnosti vakcíny od společnosti AstraZeneca (22. 2. 2021) Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek vystoupil v Praze na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví k účinnosti a bezpečnosti vakcíny od společnosti AstraZeneca (22. 2. 2021) | ČTK / Deml Ondřej

Chlíbek, ale i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, kritizují současnou vakcinační strategii. Chlíbek podobně jako i ministr zdravotnictví poznamenal, že nelze donekonečna blokovat tělocvičny a arény pro velká očkovací centra. To se podle něj mělo udělat na začátku, kdy bylo zapotřebí naočkovat co nejvíce lidí. 

„Udržitelná strategie je zaměřit se na zdravotnická zařízení, ať už jsou to poliklinky, ambulantní specialisté a praktičtí lékaři,“ podotkl Chlíbek s tím, že rychlejší očkování by mohlo být v případě, že se otevře lidem více míst, aby nemuseli dojíždět daleko do center, a znovu zdůraznil, že se musí cílit na praktiky. 

„Mohli jsme očkovat, ale neměli jsme čím“

Podle Chlíbka by se měl odbourat strach ze skladování vakcíny od firmy Pfizer. „Dokáže vydržet i 14 dní,“ řekl. Šonka ze Sdružení praktiků doplnil, že dalším problémem je negativní vnímání vakcíny od firmy AstraZeneca, u které se objevil velice vzácný nežádoucí účinek v podobě vzniku trombóz. Podle Šonky je ale základem prázdný sklad v ordinacích. „Mohli jsme očkovat, ale neměli jsme s čím,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. 

U Astry je navíc problémem dvanáctitýdenní interval mezi první a druhou dávkou. „Vyřešil by to Pfizer a Moderna v ordinacích, kde je to čtyři týdny,“ poznamenal Chlíbek. Podle průzkumu firmy Kantar má navíc vakcína od Pfizer a BioNTech největší důvěru mezi Čechy. 

Důvěra lidí k vakcínám Důvěra lidí k vakcínám | Reprofoto ČT

Arenberger: Fronty nikde být nemusí, zahrádky zatím nechci slibovat

Došlo i na diskusi ohledně otevření památek, ZOO a zahrádek. Zatímco první dvě zmíněné věci už jsou přístupné pod hygienickými pravidly, zahrádky restaurací jsou nadále uzavřené. Nejbližší termín, kdy by se tyto zahrádky mohly otevřít, je zatím 17. května. 

„17. května, to je datum, které nechceme říkat ještě dnes. Pochopitelné zahrádky jsou dobrým řešením, my jsme to řešili. Pokud se bude dodržovat bezpečnost, tak si můžeme podle mě dovolit trošku časově posunout ten čtvrtý balíček. To ale musí epidemiologové spočítat,“ uvedl ministr.

Nevidí pak jako problém „hrozny lidí“, kteří se již nyní schází u výdejových okének. Podle něj lidé ví, jak se chránit a i u těchto okýnek alespoň udržují rozestupy. Rozestupy by měli lidé dodržovat i v případě, že chtějí třeba do ZOO. Právě ze ZOO nyní přicházejí snímky dlouhých front lidí, kteří sem vyrazili o víkendu za zábavou. „Fronty být nikde nemusí, lidé se tam mohou nakazit. Je to ale organizační problém,“ podotkl Arenberger. 

Počasí vylákalo davy do pražské Zoo (8.5.2021) Počasí vylákalo davy do pražské Zoo (8.5.2021) | Blesk:Karel Kopac Karel Kopáč

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vinke ( 10. května 2021 12:09 )

56 případu mutací z ciziny. A proto jeďte všichni honem ven, ať zas máme po dovolených co řešit, už te´d víme že hrozí další vlna . S tou bychom si pak mohli vydržet v lockdownu až do vánoc, když to půjde, tak až do velikonoc . Příští rok touhle dobou bude zas líp, protože se bude blížit doba dovolených
Očkování před covidem ani jeho mutacema nechrání a jak dalece chrání před těžkým průběhem v případě nákazy je ve hvězdách. Zrovna tak jako je neznámá jak dlouho vydrží v těle protiolátky po prodělaném covidu.
A furt bude co dělat a co řešit

Covid_19 ( 10. května 2021 10:22 )

nejdražší vakcínu dodávají Číňané, Rusové neumí vyrobit Sputnik v stovkách milionů dávek, ti nemají vyočkovaných ani 15 milionů dávek v Rusku. Za socíku všichni chtěli západní léky, ty východní byly o generaci zpátky a kvalita také nebyla světová

vaber ( 10. května 2021 08:13 )

opět bláboly o ničem,
sleduje někdo kolik naočkovaných lidí se nakazilo a jakými mutacemi, všichni o mutacích jen mluví a nic o nich neví, ani jak je poznat,
56 mutací z ciziny ? kolik se dělá zkoušek na mutace a jaká je jejich spolehlivost , ví to vůbec někdo?
lidi musí umírat , nesmrtelnost jednotlivce znamená smrt pro lidstvo, takže hrdinství doktorů je nesmysl

mim33 ( 10. května 2021 08:12 )

Hlavně odhodit Maláčovou a spol. ve volbách, jinak budeme žít ve strachu a náhubcích dál.

UFO1 ( 10. května 2021 07:15 )

Lidé nevěří vládě,protože nařizuje nesmyslné věci,viz.rouskovani ve skolach a pak nevěří nutnosti očkování,vláda to projela -tragédie v počtu zbytečně MRTVYCH

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa