Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Epidemiolog Smejkal: U covidu je třeba změnit strategii! A nabídku na ministra bych nepřijal

Autor: ČTK, sova - 
28. února 2021
19:17

Člen Rady vlády pro zdravotní rizika a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal míní, že je třeba změnit přístup k řešení pandemie covidu-19. Řekl to v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Přiznal se také, že protiepidemická opatření, která začnou platit od pondělí, považuje za nedostatečná. Řešení vidí mimo jiné v masivním testování uvnitř velkých továren a provozů. Názor, že testování v podnicích, ke kterému má dojít od 5. března, přišlo pozdě, zastávají primář interny nemocnice v Sokolově Martin Straka a bývalý národní koordinátor testování Marián Hajdúch, kteří byli v pořadu také hosty. Smejkal čelil také otázce, zda by přijal místo ministra zdravotnictví po Janu Blatném (za ANO).

„Já bych byl pro to, aby se změnila strategie,“ řekl. Podle něj by bylo vhodné vytvořit odbornou instituci, která by stanovila řešení situace. Proces rozhodování o opatřeních by pak měl být podle něj transparentnější. „Je čas na změnu přístupu k epidemii,“ řekl.

V té samé souvislosti dodal, že v Česku chybí ekvivalent německého Kochova institutu. Chce proto prosazovat zprůhlednění a oddělení odborné epidemické diskuze od politické sféry.

Recept? Testování a tvrdě požadovat home office

Přísnější protiepidemická opatření, která začnou platit v pondělí, považuje za nedostatečná. Podle něj by měly velké továrny, které uzavřeny nebudou, fungovat v přísném režimu testování. To znamená, že by zaměstnanci měli být testování jednou týdně PCR testy nebo dvakrát týdně antigenními testy. U těch, kde je to možné, by měla být ze strany státu vymáhána práce z domova. „Nejsem pro úplné zastavení, ale vynucení velkého testování nebo home office,“ řekl Smejkal.

„Málo se zdůrazňuje, že chceme, aby ty továrny buď jely v přísném režimu testování PCR 1x týdně, nebo antigen 2x týdně. A u té velké skupiny provozů, kde je možný home office, tak vyžadovat, aby se na ten home office šlo,“ doplnil epidemiolog.

Neomezený provoz velkých podniků označili za problém v ČT také primář interny nemocnice v Sokolově Martin Straka a bývalý národní koordinátor testování a ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny LF UPOL Marián Hajdúch. „Nebude to dostatečné (lockdown), abychom se za tři týdny dostali do lepších čísel,“ řekl Hajdúch. Povinné testování v továrnách, které chce vláda prosadit od 5. března, začne pozdě. Naopak za pozitivní považují oba prodloužení karantény z deseti na 14 dnů.

„Ministrem být nechci, přednější jsou systémové změny“

Prezident Miloš Zeman předtím v CNN Prima News řekl, že je mu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) líto, pozoruje na něm syndrom vyhoření, a kdyby si odpočinul, možná by to bylo k dobrému. Odchod Blatného premiér Andrej Babiš (ANO) opakovaně vyloučil.

Přijal by tak Blatného křeslo například právě epidemiolog Smejkal, o kterém premiér Babiš prohlásil, že by z něj rád udělal „tvář pandemie“, které by veřejnost důvěřovala, podobně jako svého času Romanu Prymulovi?

Nepřijal (nabídku být ministrem), protože bez dalších systémových změn by to byl jen další ministr, do kterého by se kopalo, a zase by byl vyměněn. To, jestli bude nový ministr, to by nic nezměnilo. Je tam celé ministerstvo, které je tak trochu problém,“ řekl Smejkal ke spekulacím o blížícím se konci Blatného ve funkci.

Současnou epidemickou situaci by podle něj výměna ministra nezměnila. Navrhuje proto spíše změnu strategie.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 1. března 2021 12:38 )

Smejkale, klidně si ten flek blbistra vezmi. Víc to už podělat nemůžeš.

Jirik-ta ( 1. března 2021 10:53 )

Ještě taky vyměnit vnitro by to chtělo.

Jirik-ta ( 1. března 2021 10:45 )

Jirik-ta ( 1. března 2021 10:33 )

A jé. Pořadové vystupování to asi nezachrání. Leze to z nich jak z chlupaté deky. Přece je jasné z výsledků trasování kam vedou stopy a odkud nejvíce pocházejí nakažení. Tipnu si školky, podniky, firmy. No a naši alibisti na to jdou pořadově LOCKDOWN-em.

MAMKA2316 ( 1. března 2021 10:31 )

O co tady zase někomu jde ??? Každý si mohl zajet do Polska ke kadeřníkovi !!Tam je všechno otevřeno jen platilo 15 m2 na osobu !!A Poláci jsou na tom lépe možná že i díky tomu že ti si můžou volně koupit lék Neosine forte za 50 zlotých a bránit se před koronou sami podle svého uznaní a práva !! A mám v Polsku rodinu tak vím že si to Poláci kupuji ve velkém . Ne jak u nás že nějaký sokl nebo jak se jmenuji nám nechce nic dovolit ani nést žádnou odpovědnost za to že nám bráni tento lék si koupit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa