Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kritika u Moravce za vládní opatření a postup: Vytváříte opět chaos, šil Feri do Benešové

Autor: sova - 
28. února 2021
15:09

Vládní opatření proti šíření koronaviru postrádají koncepčnost. Shodli se na tom v nedělních Otázkách Václava Moravce poslanec a člen ústavně právního výboru sněmovny Dominik Feri (TOP 09) a emeritní ústavní soudce a děkan Fakulty právnické Západočeské univerzity Stanislav Balík. Důkazem má být mimo jiné skutečnost, že znění právních úprav jsou upravována a zveřejňována pouhých několik hodin nebo dokonce minut před jejich vstoupením v platnost. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) naopak vyjádřila názor, že je to v současném stavu normální.

„Kdyby byla jasná koncepce, kdyby na těch ministerstvech byli legislativci, kteří by měli třeba nachystaných několik modelů toho, jak to má vypadat, pak by se třeba rozhodovalo mezi těmi modely. Tak by ten právní předpis byl seznatelný a v podstatě už by i ta veřejnost trošičku počítala s tím, nastane-li situace typu uzavření okresů, tak to bude znamenat toto,“ navrhl v České televizi Balík, který byl ústavním soudcem v letech 2004 až 2014.

Dle mínění právníka podobné situace vedou i ke zmatku u těch, kteří se mají starat o to, aby opatření byla dodržována. Po určitou dobu po vstoupení opatření v platnost tak stejně vlivem těchto skutečností panuje chaos.

Benešová: Pohotový člověk si potvrzení opatří

Podle Feriho přispívá k chaosu v řadách veřejnosti i zmatečná komunikace, což je vládní znak, který opozice dlouhodobě kritizuje.

„Když tady paní ministryně říkala, že vláda jedná i dvakrát denně, tak ať klidně jedná i třikrát denně. Ale ať po každém tom jednání není tisková konference, kde se něco naznačí, něco se řekne – možná zavřeme, možná omezíme. To se dělo celý tento týden a to je to, co vytváří ten další chaos,“ vytýkal poslanec ministryni Benešové.

Na tom, že opatření byla s předstihem připravena, trvala šéfka rezortu spravedlnosti. „Ale ještě se to dolaďovalo a samozřejmě tam vznikly také různé pochybnosti, takže se o tom debatovalo. Od toho ta vláda je, aby to prostě vydiskutovala,“ řekla Benešová. K nejasnostem vzniklým krátkou prodlevou mezi oznámením opatření a jejich vstupem v platnost dodala, že „pohotový člověk si to opatří“. Reagovala tak například na nutnost disponovat potvrzením o zaměstnání v jiném okresu.

„Chtěla bych vidět ostatní, jak by to zvládli brilantně“

Na otázku, zda počítá s tím, že poslední vládní protiepidemická nařízení mohou být podrobena přezkumu Ústavním soudem, odpověděla ministryně: „Tak určitě, to je teď módní záležitost. Určitě na to budeme připraveni.“ A hned navázala na předchozí vyjádření doktora Balíka, který v podobné souvislosti řekl, že vláda by při formulaci opatření měla být opatrnější a pečlivější právě kvůli riziku, že je poté snadnější jejich znění soudně napadnout.

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Já si myslím, že jsme maximálně opatrní. Tam se skutečně už debatují jednotlivé dílčí aspekty a kolikrát proto to tak dlouho trvá, než vydáme nějaké opatření. (…) Těch opatření je hrozně moc, samozřejmě, že se občas stane i nějaký zádrhel. Chtěla bych vidět ostatní, jak by to zvládli brilantně a bez chyby,“ uvedla Benešová, na kterou hned reagoval poslanec Feri.

Feri: Vláda umí jen žádat

„Paní ministryně, my zvládneme spolupracovat. S koalicí jsme připravili pandemický zákon. Vzpomínám si na jednání minulou středu, kdy jsem se zcela otevřeně pana ministra zdravotnictví ptal: ‚Pane ministře, bude vám stačit pandemický zákon? Víte, že podle něj nebudete moci omezit volný pohyb osob?‘ On mi říkal: ‚Ano, bude nám to stačit.‘ A teď jsme zase v situaci, kdy zase musíme mít nouzový stav a přijímat krizová opatření. (…) Vláda umí jenom nouzový stav. Ona o něj umí žádat, ale neumí ho používat,“ konstatoval poslanec TOP 09.

„A zaznamenal jsem i určitou kritiku na ústavní konformitu toho omezení pohybu v rámci své obce. Část veřejnosti namítá, že přece je velký rozdíl, když obec má katastr o výměře 3 km2 a nebo je to se 400 km2 Praha. Tak jestli to by náhodou nemělo být podrobeno přezkumu ústavního soudu. Ale už jen to, že je to (podle ministryně Benešové) ‚módní‘. No je to módní z toho důvodu, že dáváte těm navrhovatelům možnost se úspěšně toho svého práva dovolat,“ dodal Feri.

Video  Babiš o lockdownu Česka na 3 týdny: Jen do práce a domů! Uzavřené okresy, školy i školky  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

donypan ( 26. května 2021 12:24 )

Muslim nám bude kázat o morálce,je to hnus co tady trpíme.

koloman ( 3. května 2021 17:30 )

Když vidím toho rozčepýřeného b.l.b.a tak se mi otevírá kudla v kapse. Tato banda kdyby se dostala k moci tak nás potěš pánbůh. Volit kohokoliv jenom ne tyto z.m.e.t.k.y

ixinka ( 28. února 2021 21:16 )

Feri je nevychovanej froc. ON se chce setkávat s přáteli a oni mu to chtějí odepřít a neumí to zdůvodnit. Kdo tohle mohl proboha volit?

Karel Němec ( 28. února 2021 20:11 )

Asi se pan Feri hodně bouchl v Borsicich do hlavy. Hlavně že byl na Karlově mostě na rautu po rozvolnění ...

drazor ( 28. února 2021 19:31 )

Feri trubec a odborník na h@vno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa