Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vzít lidem na home office část platu a dát krizí postiženým, navrhl Vystrčil. Čelí bouři

Autor: ČTK, sova - 
28. února 2021
16:05

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vyzval ke sdílené solidaritě mezi lidmi. V pořadu Partie na CNN Prima News zmínil, že v určitém momentu by například část mzdy lidí na home office, které krize zatím vůbec nepostihla, mohla jít jiným. Jak by systém fungoval, blíže nepopsal. Pomyslné nůžky mezi občany se podle něj tím rozevírají čím dál více. Vystrčil za svůj nápad schytal pořádnou porci kritiky. A omlouval se za své vyjádření.

Já vím, že teď řeknu něco, co se velké většině občanů nebude líbit. Skutečně si myslím, že pokud tady máme dva miliony lidí, dva miliony válečníků, kteří nikdy vlastně po zemi nic nechtěli - sami měli otevřenou hospodu, cestovní kancelář, maloobchod nebo cokoliv jiného a teď lezou po kolenou a my (ostatní) máme všechno a nic necítíme, tak si myslím, že v nějakém okamžiku by to mělo být tak, že část prostředků, které dostáváme, dostanou oni,“ řekl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve třetí hodině Partie, kdy hosty před ním byli Miloš Zeman a Andrej Babiš (ANO).

Vystrčil uvedl, že lidé na home office by v modelovém případě dostali třeba 70 nebo 80 procent měsíčního výdělku, zbytek by šel postiženým profesím.

„Musíme se s nimi podělit, oni jsou solí naší země, jak jsem o tom mluvil ve svém novoročním vystoupení. Není možné, abychom si nebyli schopni uvědomit, že když je nepodržíme, že taky zahyneme. Tak to je, oni jsou nositelé svobody, demokracie, našeho zřízení. Jsou jich dva miliony a my je nesmíme nechat padnout a nemůže nám to být jedno - hlavně, že my máme ty peníze a ten plat. To není správně, to není dobře,“ dodal.

„Kdyby nám ODS naslouchala a nepomohla ANO zrušit superhrubou mzdu způsobem, který razantně zvýhodnil ty nebohatší, bylo by dnes i na ty potřebné,“ poznamenal k Vystrčilově návrhu vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček.

Diskutující: Celý rok se izolujeme, teď nás chcete okrást?

Na sociálních sítích schytal šéf Senátu rázem kritiku. Komentářů, odsuzujících Vystrčilův návrh, se sešla brzy celá řada. Diskutující často upozorňovali na to, že lidé na home office nejsou tak úplně dobrovolně, plní vládní doporučení, aby se izolovali od ostatních - a neflákají se. 

„Pojďme lidi motivovat k přechodu na home office tím, že jim sebereme 20-30 mzdy. Tady fakt regulérně některým šiblo v hlavě,“ napsal na twitteru ekonomický novinář Daniel Morávek.

„Pane Vystrčile, jestli mi sáhnete na plat, protože pracuji z domova, tím spíš 20-30 %, nechávám se v rámci firmy přesunout do UK. A přijdete o dobrého poplatníka. Celý rok se izolujeme, abychom to nechytili a Vy nás půjdete okrást? Tůdle,“ napsal Andrej Ruščák.

„Předseda Senátu Miloš Vystrčil předvedl neskutečné pohrdání pracujícími lidmi na HO. Ti musí už skoro rok zvládat práci z domova, k tomu se starat o děti na distanční výuce a další blízké. Ano, náklady krize bychom měli nést společně. Tedy nejen zaměstnanci / OSVČ, ale i majitelé fabrik,“ míní Filip Hausknecht.

„Nezlobte se, pane Vystrčile, Vy máte plat cca 230.000 / měsíc, máte náhrady a služební vůz. V ČR je průměrná mzda 35.420 / měsíc, z toho je třeba platit nájem, vozidlo, jídlo a další náklady na život. Tenhle návrh je fakt naprosto mimo moje chápání, kdybyste alespoň šel příkladem ale..,“ reagoval další diskutující Jan Slezák.

„Super nápad. Nejlepší způsob, jak nas*at ještě víc lidí, je říct jim: ′Hele, vy co jste zodpovědní, nikam nelezete a jste na home office, tak byste měli ještě dát část mzdy potřebným.′ A když to řekne Vystrčil z ODS, je to tutovka! Boty jim seberou kdy?“ rozčílil se Martin Malý.

„Zaprvé - na solidaritu máme daně. Není jediný důvod, aby ti na HO platili víc než jiní pracující. Zadruhé - k tomu snížení daní vás nikdo nenutil, naopak, poprvé by vám i vaši voliči odpustili, kdybyste se k tomu nesmyslu nepřidali. Zatřetí - ústavní činitelé mohou jít příkladem,“ vzkázala Jana Studničková.

„Pojďme se naučit, že to, že někdo pracuje z domova, neznamená, že se fláká... Tím spíš, pokud u toho ještě zastává roli školy nebo školky,“ poznamenala na twitteru Kateřina Kňapová.

Zvýšené výdaje pro lidi na home office

Internetový publicista a expert Daniel Dočekal upozornil na jiný rozměr věci. Lidé na home office mají větší výdaje, než kdyby docházeli na zaměstnání.

„Mimochodem on to Miloš Vystrčil asi netuší, ale on ten homeoffice znamená - o 1/3+ větší náklady na vodu, elektřinu, plyn, - nutnost denně vařit, takže další zvýšené náklady, - nutnost pořídit techniku, připojení, zvýšené náklady na opravy, vše ze svého. Bude Miloš solidární?“ táže se.

Advokát Petr Němec pak na twitteru poznamenal: „Přeložme si to, co říká Vystrčil, do řeči práva. Chce zaměstnancům daňově znevýhodnit práci na HO. Což je samo o sobě padlé na hlavu. Druhá věc je ta, že díru v rozpočtu, co vláda způsobila a epidemie za to může jen částečně, se bude lepit z daní. A ty budou platit pracující.“

Vystrčil: To jsem si to zavařil... Omlouvám se

Na kritiku nedlouho poté reagoval na síti i sám Vystrčil. „To jsem si to zavařil. Jediné, co jsem chtěl v CNN Prima News říci bylo, že není možné, aby účet za pandemii zaplatila jen určitá skupina lidí, ale že by se na tom měli prostřednictvím sdílené solidarity podílet i zaměstnanci veřejného sektoru. Omlouvám se za nepovedené vyjádření,“ vzkázal následně na twitteru.

Při poznámce, že to, co chtěl sdělit, řekl neobratně, si Vystrčil sypal popel na hlavu dál: „Hodně neobratně. Řekl bych přímo hloupě. A pěkně mě to štve.“

Video  Novoroční projev Miloše Vystrčila: Vzpomněl Havla, Kuberu i covidové útrapy  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

gabreta ( 1. března 2021 13:35 )

Zdárný příklad myšlení politika z ODS. Ať všichni prokážou solidaritu a do mých příjmů vám nic není!!! Pokud by vládli, všichni vidíte co vás čeká!! Utahování vašich opasků, jejich ne!!

nespokojeny ( 1. března 2021 13:02 )

ODS nevolitelná. SPOLU s TOP09 a KDUČSL to nejde. Zbytečně drží "pidistrany".
Ve sněmovně by mělo být max.3 až 4 strany.
Po volbách do PS 2021 by tak mohli zmizet, TOP09, KDUČSL, KSČM, ČSSD a možná i další.

krapotkin ( 1. března 2021 12:29 )

A cotakhle začít udarmožroutů vpolitice, zbytečným Senátem můžeme začít.

UFO1 ( 1. března 2021 12:18 )

A co začít konečně trestné stíhat papalasske rozkradacky a státní kasa se zaplní,když umí Marie psát sprostě SMS,třeba by se sprosťáky mohla zatočit podle paragrafu u soudu,co tygrovaná Marie?

strejda777 ( 1. března 2021 12:01 )

No je otázka, co ti potřební občané "potřebují" když jsou potřební. Jedni potřebují finance, jiní více rozumu.....do druhé kategorie bych zařadil politiky a momentálně vede Vystrčil.....takže je také potřebný, akorát tam už se nedá nijak pomoci....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa